Course Name Code Semester T+U Hours Credit ECTS
Beslenme ve Sağlik EFG 002 0 2 + 0 2 3
Precondition Courses
Recommended Optional Courses
Course Language Türkçe
Course Level Lisans
Course Type Seçmeli
Course Coordinator Dr.Öğr.Üyesi BELGİN UZUN
Course Lecturers Dr.Öğr.Üyesi BELGİN UZUN,
Course Assistants
Course Category
Course Objective

Öğrencilerin,beslenme ile ilgili tanımları yapabilmesi, beslenmenin sağlığa olan etkilerini açıklayabilmesi, besin öğelerinin ve beslenme hastalıklarını neler olduğunuı sayabilmesi, beslenmeye bağlı hastalıkların yol açtığı sağlık sorunlarını açıklayabilmesi, Türkiye'de beslenme sorunlarını ve çözüm yollarını öğrenmesi gebe, bebek ve çocuk beslenmesini anlayabilmesi ve obezitenin beslenme ile ilgisinini ve çözüm yollarını anlayabilmesi amaçlanmıştır. 

Course Content

Beslenme ve sağlığın kültür ile ilişkisi, Sağlık, Beslenme ve beslenmeyle ilgili kavramlar (diyet, beslenme bozukluğu, yetersiz beslenme, dengesiz beslenme, aşırı beslenme, yanlış beslenme), Kişi beslenmesinde sağlığı olumsuz etkiyen faktörler, Besin Öğeleri (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, su ve minareller), Beslenme hastalıkları ve yol açtığı sağlık sorunları, Türkiye'de beslenme sorunu ve yetersizliklerinin çözümlenmesinde önlem ve öneriler, Toplumda beslenmenin risk grupları ve beslenme önerileri, Obezite ve beslenme, Yeterli ve dengeli beslenme önerileri

# Course Learning Outcomes Teaching Methods Assessment Methods
1 Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Sınav , Ödev,
Week Course Topics Preliminary Preparation
1 Beslenme ve sağlığın kültür ile ilişkisi
2 Beslenme ile ilgili kavramlar ( Diyet, Beslenme Bozukluğu, Yetersiz Beslenme,Dengesiz Beslenme, Aşırı Beslenme, Yanlış Beslenme)
3 Kişi Beslenmesinde Sağlığı Olumsuz Etkileyen Faktörler
4 Besin Öğeleri (Karbonhidratlar, Yağlar, Protein, Vitaminler, Su ve Mineraller))
5 Besin Öğeleri
6 Beslenme Hastalıkları
7 Beslenme hastalıklarının yol açtığı sağlık sorunları
8 Türkiye'de beslenme sorunları
9 Türkiye'de beslenme sorunu ve yetersizliklerinin çözümlenmesinde önlem ve öneriler
10 Toplum Beslenmesinin risk grupları (gebe, bebek, çocuk, yaşlı, sporcu) ve beslenme önerileri
11 Toplum beslenmesinin risk grupları ve beslenme önerileri
12 Obezitenin beslenmeyle ilgisi ve çözüm yolları
13 Yeterli ve dengeli beslenme önerileri ve menü örnekleri
14 Grup ödevlerinin sunumu
Resources
Course Notes <p>Dr. &Ouml;ğr. &Uuml;yesi Belgin UZUN, Beslenme ve Sağlık Ders Notları</p>
Course Resources

Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983.

Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, 

Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. baskı

Order Program Outcomes Level of Contribution
1 2 3 4 5
Evaluation System
Semester Studies Contribution Rate
1. Ara Sınav 60
1. Ödev 15
2. Ödev 15
1. Kısa Sınav 10
Total 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Total 100
ECTS - Workload Activity Quantity Time (Hours) Total Workload (Hours)
Total Workload 0
Total Workload / 25 (Hours) 0
dersAKTSKredisi 3