Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Analizleri MYO 120 2 2 + 1 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. TÜLAY DURAN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Gıda alanında uygulanan analizlerin prensiplerini ve uygulama yeterliliklerini kazandırmak

Dersin İçeriği

Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması, gıdalara uygulanan duyusal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi, gıda ürünlerinde uygulanan genel analiz yöntemlerinden; nem (su) ve toplam kuru madde tayini, suda çözünen ve çözünmeyen kurumadde tayini, kül tayini, pH ve titrasyon asitliği tayini, yağ, protein tayini prensiplerinin aktarılması ve uygulamaları.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 TSE’ye uygun olarak, örnek (numune) alır ve örnek hazırlama yöntemlerini ana hatlarıyla anlatır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
2 Gıdalara uygulanan genel analiz yöntemlerinin prensiplerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
3 Gıda ürünlerinde kimyasal analizleri yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
4 Gıda ürünlerinde fiziksel analizleri yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
5 Gıda ürünlerinde duyusal analizleri yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
6 Analiz sonuçlarını değerlendirir ve yorumlar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda işletmelerinde bulunan Araştırma (Ar-Ge) ve Kontrol laboratuvarlarının işlevleri Kaynaklardaki ilgili Bölümler
2 Gıdalardan fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler için numune alma ve örneklerin analize hazırlanması Kaynaklardaki ilgili Bölümler
3 Nem (su) ve toplam kuru madde tayini ve sonuçların değerlendirilmesi Kaynaklardaki ilgili Bölümler
4 Suda çözünen ve çözünmeyen kuru madde tayini ve sonuçların değerlendirilmesi Kaynaklardaki ilgili Bölümler
5 Kül tayini ve sonuçların değerlendirilmesi Kaynaklardaki ilgili Bölümler
6 pH ve titrasyon asitliği tayini ve sonuçların değerlendirilmesi Kaynaklardaki ilgili Bölümler
7 Gıdalara uygulanan çeşitli kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi Kaynaklardaki ilgili Bölümler
8 Gıdalara uygulanan çeşitli kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi Kaynaklardaki ilgili Bölümler
9 Ara Sınav
10 Gıdalara uygulanan çeşitli enstrümental analizler ve sonuçların değerlendirilmesi Kaynaklardaki ilgili Bölümler
11 Gıdalara uygulanan çeşitli enstrümental analizler ve sonuçların değerlendirilmesi Kaynaklardaki ilgili Bölümler
12 Protein ve Yağ Tayini ve sonuçların değerlendirilmesi Kaynaklardaki ilgili Bölümler
13 Duyusal Analiz test teknikleri Kaynaklardaki ilgili Bölümler
14 Gıdalara uygulanan çeşitli duyusal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi Kaynaklardaki ilgili Bölümler
Kaynaklar
Ders Notu

[1] Cemeroğlu B. 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 34, Ankara.

Ders Kaynakları

[2] Nielsen S.S. 2003. Food Analysis (Third Edition)Kluwer Academic / Plenum Publishers, New York, 2003.
[3] İlgili TSE Standartları

# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı
1 TSE’ye uygun olarak, örnek (numune) alır ve örnek hazırlama yöntemlerini ana hatlarıyla anlatır.
2 Gıdalara uygulanan genel analiz yöntemlerinin prensiplerini açıklar.
3 Gıda ürünlerinde kimyasal analizleri yapar.
4 Gıda ürünlerinde fiziksel analizleri yapar.
5 Gıda ürünlerinde duyusal analizleri yapar.
6 Analiz sonuçlarını değerlendirir ve yorumlar.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 20
1. Ödev 10
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
2. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 1 5 5
Ödev 1 2 2
Performans Görevi (Laboratuvar) 2 3 6
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 118
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,72
dersAKTSKredisi 4