Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Analizleri | MYO 120 | 2 | 2 + 1 | 3 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. TÜLAY DURAN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıda alanında uygulanan analizlerin prensiplerini ve uygulama yeterliliklerini kazandırmak |
Dersin İçeriği | Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması, gıdalara uygulanan duyusal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi, gıda ürünlerinde uygulanan genel analiz yöntemlerinden; nem (su) ve toplam kuru madde tayini, suda çözünen ve çözünmeyen kurumadde tayini, kül tayini, pH ve titrasyon asitliği tayini, yağ, protein tayini prensiplerinin aktarılması ve uygulamaları. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | TSE’ye uygun olarak, örnek (numune) alır ve örnek hazırlama yöntemlerini ana hatlarıyla anlatır. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
2 | Gıdalara uygulanan genel analiz yöntemlerinin prensiplerini açıklar. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
3 | Gıda ürünlerinde kimyasal analizleri yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
4 | Gıda ürünlerinde fiziksel analizleri yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
5 | Gıda ürünlerinde duyusal analizleri yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
6 | Analiz sonuçlarını değerlendirir ve yorumlar. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda işletmelerinde bulunan Araştırma (Ar-Ge) ve Kontrol laboratuvarlarının işlevleri | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
2 | Gıdalardan fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler için numune alma ve örneklerin analize hazırlanması | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
3 | Nem (su) ve toplam kuru madde tayini ve sonuçların değerlendirilmesi | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
4 | Suda çözünen ve çözünmeyen kuru madde tayini ve sonuçların değerlendirilmesi | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
5 | Kül tayini ve sonuçların değerlendirilmesi | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
6 | pH ve titrasyon asitliği tayini ve sonuçların değerlendirilmesi | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
7 | Gıdalara uygulanan çeşitli kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
8 | Gıdalara uygulanan çeşitli kimyasal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
9 | Ara Sınav | |
10 | Gıdalara uygulanan çeşitli enstrümental analizler ve sonuçların değerlendirilmesi | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
11 | Gıdalara uygulanan çeşitli enstrümental analizler ve sonuçların değerlendirilmesi | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
12 | Protein ve Yağ Tayini ve sonuçların değerlendirilmesi | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
13 | Duyusal Analiz test teknikleri | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
14 | Gıdalara uygulanan çeşitli duyusal analizler ve sonuçların değerlendirilmesi | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | [1] Cemeroğlu B. 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 34, Ankara. |
Ders Kaynakları |
[2] Nielsen S.S. 2003. Food Analysis (Third Edition)Kluwer Academic / Plenum Publishers, New York, 2003. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı |
---|---|
1 | TSE’ye uygun olarak, örnek (numune) alır ve örnek hazırlama yöntemlerini ana hatlarıyla anlatır. |
2 | Gıdalara uygulanan genel analiz yöntemlerinin prensiplerini açıklar. |
3 | Gıda ürünlerinde kimyasal analizleri yapar. |
4 | Gıda ürünlerinde fiziksel analizleri yapar. |
5 | Gıda ürünlerinde duyusal analizleri yapar. |
6 | Analiz sonuçlarını değerlendirir ve yorumlar. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 20 |
1. Ödev | 10 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 10 |
2. Performans Görevi (Laboratuvar) | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 1 | 5 | 5 |
Ödev | 1 | 2 | 2 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 2 | 3 | 6 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 118 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,72 | ||
dersAKTSKredisi | 4 |