Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Temel Eğitim ve Okuma-Yazmaya Hazırlık OOE 309 5 2 + 4 4 7
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi TURAN ÇAKIR
Dersi Verenler Doç.Dr. HİLAL İLKNUR TUNÇELİ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Öğretmen adayların, çocukların ilkokula geçişte okula hazır olma ve okula uyum becerilerine yönelik ön hazırlıkların ve etkinliklerin nasıl olması gerektiği konusunda kuramsal bilgi ve uygulama becerisi ile ilgili yeterli donanıma sahip olması.

Dersin İçeriği

Okula hazır bulunuşluğun tanımı ve hazır bulunuşluğu etkileyen faktörler, ilkokula hazırlığın boyutları (fiziksel, sosyal, duygusal, bilişsel, dil, öz bakım becerileri), okula hazır bulunuşluk yeterliliklerinin kazandırılmasına yönelik etkinlikler hazırlama, ilkokul programlarının özellikleri ve okul öncesi eğitim programı ile karşılaştırılması, okul öncesindeki okuma-yazmaya hazırlık becerileri ile ilgili etkinlikler hazırlama, okul öncesi dönem çocuklarının ilkokula hazır bulunuşluklarını değerlendirme yöntemleri.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Okula hazır bulunuşluğun tanımını, önemini söyler. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
2 Çocukları İlköğretime hazırlamada aile, okul, öğretmene ve çevreye düşen görevleri sıralar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
3 Çocukların ilköğretime hazırbulunuşluklarını değerlendirme yöntemlerini yorumlar ve uygular. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
4 Okul öncesi eğitim ve İlköğretim programının kuramsal temellerini söyler. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
5 İlköğretim programı ile okul öncesi eğitim programını karşılaştırır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Sınav , Performans Görevi,
6 Okul öncesinde, ailede dil ve okuryazarlık konusunu kavrar ve açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Performans Görevi,
7 Çocukları ilköğretime hazırlama amaçlı yapılacak etkinliklere örnekler verir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Sınav , Performans Görevi,
8 İlköğretime hazırlama amaçlı etkinlikler hazırlar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Performans Görevi,
9 Okuma yazmaya hazırlık etkinlikleri hazırlar ve değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Rol Oynama, Sınav , Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Okula hazır bulunuşluğun tanımı ve hazır bulunuşluğu etkileyen faktörler
2 İlkokul programının temel hedefi
3 Okul öncesi eğitim programının temel hedefleri
4 İlkokul programında birinci sınıfta gerekli olan ön beceriler.
5 Okul öncesinde ilkokula hazırlık çalışmaları
6 İlkokula hazırlıkta ailenin sorumlulukları
7 İlkokula hazırlık destek programı kapsamında öğretmenlere öneriler
8 İlkokula hazırlık destek programı hazırlanırken dikkat edilmesi gerekli hususlar
9 İlkokula hazırlık etkinliklerinin planlanması
10 Hazırlanan programın sınıfta sunumları ve tartışılması .
11 Hazırlanan programın sınıfta sunumları ve tartışılması .
12 Hazırlanan programın sınıfta sunumları ve tartışılması .
13 Hazırlanan programın sınıfta sunumları ve tartışılması .
14 Hazırlanan programın sınıfta sunumları ve tartışılması .
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Unutkan Ö.P. (2007) Okul Öncesinde İlköğretime Hazırlık. İst: Morpa Yay.

Polat, Ö.(ed).  (2019). Adım Adım İlkokula Başlamak Okula Uyum ve Erken Okuryazarlık Eğitimi Anı Yayıncılık. 

Oktay A. (ed.) (2018). İlköğretime Hazırlık ve İlköğretim Programları. Ankara:Pegem Akademi Yayınları.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Erken Çocukluk Dönemi/EÇD, Okul Öncesi Eğitim/OÖE alanı ile ilgili yeterli alt yapıya sahiptir. Bu alandaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri EÇD/OÖE süreçlerinde kullanır.
2 Erken Çocuk Dönemi/ Okul Öncesi Eğitimde problem ve sorunlarını saptar, inceler, analiz eder, tanımlar, çözümüne yönelik uygun analitik yöntemler ile teknikleri seçer ve uygular.
3 Erken çocukluk dönemi/ Okul öncesi eğitim alanının bileşen ve paydaşlarını bilir, belirler. İlgili, yetkili tüm katılımcıların katkı sağlayıcıların sürece katılımına yönelik planlama, etkinlikler organize eder, uygular.
4 Erken çocukluk dönemi/ Okul öncesi eğitim süreç/lerinin gereksinim ve sorunlarını karşılamak üzere gerçekçi vizyon ve projeksiyon tasarımları geliştirir, çözüm ve önerilerini uygular.
5 Erken çocukluk dönemi/ Okul öncesi eğitim için gerekli olan çağdaş teknik ve araçları seçer, kullanır. Bilişim teknolojilerini en az bir bilgisayar yazılımını (Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde) etkin bir biçimde kullanır.
6 Erken çocukluk dönemi/ Okul öncesi eğitim süreç/lerinde uygulamaya dönük gezi, gözlem, inceleme, araştırma, proje yapar. Ulaştığı bulgu, sonuç ve kazanımları analiz eder, yorumlar.
7 Erken Çocukluk Dönemi/ Okul Öncesi Eğitimde bilgiyi elde etmek tekniklerini bilir. Bu amaçla kaynak araştırmaları yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır.
8 OÖE Erken çocukluk dönemi/ Okul öncesi eğitim Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir.
9 Erken çocukluk dönemi/ Okul öncesi eğitim Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; öğrenmeye açık olarak bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
10 Erken çocukluk dönemi/ Okul öncesi eğitim mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
11 Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur.
12
13
14
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 10
1. Performans Görevi (Uygulama) 30
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 1 1
Kısa Sınav 1 2 2
Performans Görevi (Uygulama) 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 117
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,68
Dersin AKTS Kredisi 7