Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Tarım Ekonomisi IKT 466 8 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe / İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. ABİDİN ÖNCEL
Dersi Verenler Doç.Dr. ABİDİN ÖNCEL,
Dersin Yardımcıları Araştırma Görevlileri
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı Tarımı ve tarım sektörünü ekonomik olarak değerlendirerek, Türkiyede tarım sektörünün yapısı ve uygulanan tarımsal politikaları değerlendirmek, ayrıca, tarımsal ürünlerin uluslararası mübadelesinin nasıl gerçekleştiğinin analizi bu dersin temel amacıdır.
Dersin İçeriği Bu derste tarımın tarihsel gelişimi, temel işlevleri ve faaliyetleri ve ekonomi içindeki rolü genel olarak ve Türkiye ekseninde ele alınacaktır, Derste ağırlıklı olarak tarımsal işletmelerin optimal tarımsal üretim üzerindeki rolleri, tarım ürünleri fiyatlarının oluşumu, fiyat istikrarsızlığının nedenleri, tarımda teknoloji kullanımının nedenleri, tarımsal ürünlere uygulanan destekleme politikaları ve etkileri ile uluslararası örgütlerin tarımsal üretim ve tarım ürünleri ticareti üzerindeki rolleri tartışılacaktır.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Avcılık ve göçebe hayatından yerleşik tarıma nasıl geçildiğini bilir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
2 Tarımsal faaliyetleri ve temel fonksiyonlarını bilir ve değerlendirir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
3 Tarımsal üretim fonksiyonunun özelliklerini ve Tarımın GSMH içindeki yerini analiz eder Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
4 Tarımsal nüfus artışı, verimlilik ve göç arasındaki ilişkiyi açıklar Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
5 Tarımda küçük ve büyük işletmelerin özelliklerini ve Türkiyedeki durumunu tartışır Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
6 Tarımsal ürünlerin arz ve talep özelliklerini açıklar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
7 Türkiyedeki tarımsal makinalaşma sürecini açıklar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
8 Tarımsal ürün fiyatlarını ve tarımsal ürün fiyatlarının istikrarsızlığının nedenlerini analiz eder Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
9 Tarımsal ürünlere devlet teşviklerini ve tarımdak destekleme politikalarının özellklerini değerlendirir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
10 Uluslar arası tarımsal ürün ticaretinin gelişimini tartışır Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Tarımın ve toprak mülkiyeti düzeninin tarihsel gelişimi. - Dinler, Zeynel, (2001), Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, ss.1-30.
2 Tarımın temel işlevleri ve faaliyetleri. - Dinler, Zeynel, (2001), Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, ss.1-30.
3 Tarımsal üretim fonksiyonunun özellikleri, azalan verimler kanunu, ölçeğe göre getiri ve optimal ürün bileşimi. - Dinler, Zeynel, (2001), Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, ss.126-155.
4 Tarım sektörünün ekonomik kalkınma ve milli gelir içindeki payı - Dinler, Zeynel, (2001), Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, ss.86-93.
5 Tarımsal nüfus artışı, verimlilik ve göç olgusu - Dinler, Zeynel, (2001), Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, ss.96-104.
6 Türkiyede tarım dışına göçte köyün itici gücü, iletici güçler ve kentin çekici gücünün rolleri - Dinler, Zeynel, (2001), Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, ss.1-30.
7 VİZE SINAVI VİZE SINAVI
8 Tarımda küçük ve büyük işletmeler ve Türkiyedeki durumu. - Dinler, Zeynel, (2001), Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, ss.1-30.
9 Tarımda makinalaşma ve Türkiye - Dinler, Zeynel, (2001), Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, ss.1-30.
10 Tarımsal ürün fiyatları; Tarımsal ürün arzı ve talebi. - Dinler, Zeynel, (2001), Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, ss.216-254.
11 Tarımsal ürün fiyatlarındaki istikrarsızlık ve tarımsal işletme üzerindeki etkileri - Dinler, Zeynel, (2001), Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, ss.96-104.
12 Tarımsal ürünlere devlet müdahalesi ve uygulamaları - Dinler, Zeynel, (2001), Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, ss.96-104.
13 Türkiyede izlenen destekleme politikasının özellikleri ve doğrudan gelir desteği uygulaması - Dinler, Zeynel, (2001), Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, ss.1-30.
14 Tarımsal ürünlerin uluslararası mübadelesi ve uluslararası tarımsal örgütler - Dinler, Zeynel, (2001), Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, ss.314-347.
Kaynaklar
Ders Notu Yukarıda belirtilen kitap bölümleri ve makaleler
Ders Kaynakları - Dinler, Zeynel, (2001), Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa.
- Özgüven, Ali, (1983), Tarım Ekonomisi ve Politikası, Filiz Kitabevi, İstanbul.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Gerçek hayattaki ekonomik olaylara ve sorunlara yaklaşımlarında geniş bir bakış açısından hareketle, iktisadi konularda analitik yönden tutarlı fikir oluşturma ve bu fikri savunma becerisine sahip olma X
2 Genel mikro iktisat teorisi hakkında bilgili olma. X
3 Genel makro iktisat teorisi hakkında bilgili olma. X
4 Uluslararası iktisat teorisi ve politikası hakkında bilgili olma. X
5 İktisadın sosyal bir bilim olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olma.
6 Temel ekonometri ve istatistik teorilerini mikro ve makro iktisadi problemlere çözüm üretmede kullanabilme yeteneğine sahip olma.
7 Genel işletme yönetimi, pazarlama, insan kaynakları idaresi, şirket finansmanı, turizm işletmeciliği ve kamu idareciliği gibi kendilerinin seçtiği fakat bölümün direkt eğitim konusuna girmeyen alanlardan birinde de uzmanlaşmaya sahip olma.
8 Kamu, endüstri, tarım, çevre ve doğal kaynaklar, çalışma, bilgi ve mülkiyet ekonomileri, uluslararası finans, para banka, iktisadi büyüme ve kalkınma, politik iktisat ve ekonometrik yöntemler gibi alanlardan kendilerinin seçtiği iktisadın alt dallarından dördünde uzmanlaşma hedefine sahip olma.
9 Gerek kamunun gerekse de özel kesimin gereksinim duyduğu yüksek becerili elemanlarda olması gereken yeterli düzeyde hukuk bilgisine sahip olma. X
10 Gerek kamunun gerekse de özel kesimin gereksinim duyduğu yüksek becerili elemanlarda olması gereken yeterli düzeyde muhasebe bilgisine sahip olma. X
11 Türkçede olduğu gibi bir yabancı dilde de yazılı (ve tercihen ilave olarak sözlü) iletişim becerisine sahip olma. X
12 Hem temel bilgisayar kullanımlarını (word ve excel benzeri programlarda) hem de iktisadi analiz yapmaya yardımcı olan en az bir bilgisayar programını (SAS, SPSS, Eviews, Access, Minitab ve benzeri) kullanabilme X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 5 5
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 125
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5
Dersin AKTS Kredisi 5