Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Uluslararası Sosyal Politika CEK 480 8 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. ABDULKADİR ALTINSOY
Dersi Verenler Doç.Dr. ABDULKADİR ALTINSOY,
Dersin Yardımcıları

Arş. Gör. Yunus Yiğit

Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı

Küresel boyutuyla ortaya çıkan sosyo-ekonomik sorunları ve değişimleri tahlil etmek, dünya ülkelerinde yaşayan değişik sosyal grupların sorunlarını tespit etmek, uluslararası sosyal politika aktörlerinin yanında BM´ye bağlı kurumlar aracılığıyla ve sosyal politika enstrümanları ile çözüm stratejileri geliştirebilmek bu dersin temel hedefidir.

Dersin İçeriği

Bu derste uluslararası boyutuyla değişik kıtaların ve ülkelerin sosyal sorunları ele alınacak ve değişik sosyal devletlerin mukayesesi incelenecektir. Derste ağırlıklı olarak uluslararası işsizlik, göç, yoksulluk gibi sosyal sorunlar ve konular ele alınacaktır. Bununla birlikte uluslararası sosyal politika aktör ve kurumları derinlemesine incelenecektir.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Sosyal Politika ve Uluslararası sosyal politikanın kavramsal ve tarihsel alt yapısını öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
2 Sosyal politika ile ilgili uluslararası sözleşmeleri öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
3 Sosyal politika ile ilgili uluslararası örgütler hakkında bilgi sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
4 Türkiye ile uluslararası sosyal örgütler arasındaki ilişkileri analiz eder Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
5 AB'nin Sosyal Avrupa Modeli hakkında bilgi sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
6 Uluslararası sosyal sorunlara ilişkin bakış açısı kazanır
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Sosyal Politika Kavramına Giriş Seyyar, Ali ve Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Değişim Yayınevi, Sakarya.
2 Uluslararası Sosyal Politikanın kavramsal ve tarihsel gelişimi Seyyar, Ali ve Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Değişim Yayınevi, Sakarya.
3 Küreselleşme ve Uluslararası Sosyal Politika Seyyar, Ali ve Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Değişim Yayınevi, Sakarya.
4 Birleşmiş Milletler, Tarihsel Gelişimi, Amaçları, Faaliyet Alanları, Kurumsal Yapısı Seyyar, Ali ve Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Değişim Yayınevi, Sakarya.
5 Birleşmiş Milletler, Temel Sözleşmeleri, Bağlı Örgütler, UNDP ve İnsani Gelişmişlik Raporları Seyyar, Ali ve Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Değişim Yayınevi, Sakarya.
6 Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Tarihsel Gelişimi, Amaçları, Faaliyet Alanları, Kurumsal Yapısı Seyyar, Ali ve Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Değişim Yayınevi, Sakarya.
7 Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Temel Belgeleri ve Sözleşmeleri, Türkiye-ILO İlişkileri Seyyar, Ali ve Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Değişim Yayınevi, Sakarya.
8 Avrupa Konseyi ve Sosyal Politika Seyyar, Ali ve Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Değişim Yayınevi, Sakarya.
9 Vize Sınavı
10 AB ve Sosyal Politika Seyyar, Ali ve Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Değişim Yayınevi, Sakarya.
11 AB ve Sosyal Politika Seyyar, Ali ve Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Değişim Yayınevi, Sakarya.
12 Uluslararası İşçi ve İşveren Örgütleri ve Sosyal Politika Seyyar, Ali ve Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Değişim Yayınevi, Sakarya.
13 Küresel Sosyal Sorunlar: Küresel Yoksulluk Sorunu ve Çözüm Stratejileri Seyyar, Ali ve Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Değişim Yayınevi, Sakarya.
14 Küresel Sosyal Sorunlar: Küresel Yaşlanma Sorunu ve Çözüm Stratejileri Seyyar, Ali ve Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Değişim Yayınevi, Sakarya.
Kaynaklar
Ders Notu

Seyyar, Ali ve Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Değişim Yayınevi, Sakarya

Ders Kaynakları

Seyyar, Ali ve Cihan Selek Öz (2013), Küreselleşen Dünyada Uluslararası Sosyal Politika, Değişim Yayınevi, Sakarya.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Uluslararası sistemin işleyişini, temel kavramlarını ve özelliklerini inceleme ve uluslararası ilişkiler disiplininin alt konuları hakkında temel bilgileri öğrenme X
2 Dünya siyasi tarihinde meydana gelen gelişmeleri neden-sonuç ilişkisi bağlamında analiz edebilme X
3 Yabancı dil becerisini geliştirme
4 Türkiye´nin dış politikasını neden-sonuç ilişkisi içerisinde kapsamlı şekilde analiz edebilme
5 Dış politika analizine ilişkin teorik yaklaşımları ve karar verme sürecinin işleyişini analiz edebilme
6 Teorik ve metodolojik düşünmeyi öğrenme ve olgulara bu çerçeveden bakabilme X
7 Toplumsal gelişmeleri ve koşulları karşılaştırmalı analiz edebilme X
8 Uluslararası Hukuk´un temel ilkelerini ve konularını öğrenme X
9 Uluslararası İlişkiler teorilerini irdeleme ve uluslararası gelişmelere teorik çerçeveden bakmayı öğrenme
10 Türkiye´nin siyasal yaşamını tarihsel bir pencereden ve kronolojik bir şekilde analiz edebilme
11 İç Hukukun işleyişini ve temel ilkelerini öğrenme X
12 Uluslararası ve bölgesel örgütlerin kuruluşunu, yapısını, işleyişini ve dünya siyasetindeki etkisini analiz edebilme X
13 Devlet-içi çatışmalarının nedenlerini ve çözüm modellerini örnekleriyle analiz edebilme
14 Uluslararası Güvenlik sorunlarını ve bu alana ilişkin teorik yaklaşımlarını inceleme
15 Uluslararası sistemde ortaya çıkan gelişmeleri teorik açıdan ve karşılaştırmalı bir şekilde irdeleme X
16 Uluslararası gelişmelere ilişkin olarak analitik düşünce becerisini geliştirme X
17 İktisat, sosyoloji, siyaset bilimi ve kamu maliyesi gibi diğer disiplinlerin temel kavramlarını ve kuramlarını öğrenme X
18 Siyaset biliminin felsefi temellerini inşa eden filozofların/düşünürlerin fikirlerini kapsamlı şekilde inceleme ve bu felsefi görüşlerin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplinlerine katkısını irdeleme
19 Temel bilgisayar becerilerini edinme
20 Bireysel olarak bilimsel bir çalışmayı planlama, yürütme ve yazıya dökme becerisi kazanma
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 5 5
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 1 5 5
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 115
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,6
Dersin AKTS Kredisi 5