Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Endüstriyel Mikrobiyoloji GDM 540 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR
Dersi Verenler Prof.Dr. AYŞE AVCI,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Endüstriyel olarak öneme sahip mikroorganizmaların izolasyonu, tanımlanması, bu mikroorganizmalar ve ürünlerinden endüstriyel olarak yaralanma olanakları ile birlikte üretim koşulları hakkında bilgi vermek.

Dersin İçeriği

1. Endüstriyel mikroorganizmaların önemi ve özellikleri
1.1.. Mikrobiyel kültür izolasyon ve genetik ve biyokimyasal tanımlama yöntemleri
1.2 Mikrobiyel kültürlerden yeni ürünlerin seçimi ve besiyeri optimizasyonu
1.3.Üreme kinetiği, ürün oluşumu, verim ve verimlilik hesapları
2. Biyoreaktörlerin özellikleri, tasarımı, kontrolü ve biyoreaktör seçimi
3. Fermentasyon kinetiği, kesikli ve sürekli fermentasyonun ilkeleri
3.1. Ürün oluşumu ve ürünlerin geri kazanılması ve saflaştırılması
4. Genetik olarak mikroorganizmaların düzenlenmesi ve endüstriyel kullanımları
5. Mikrobiyel yolla enzim üretiminin ilkeleri
5.1 Enzimlerin özellikleri ve saflaştırılması
5.2. Enzim immobilizasyon teknikleri
6. Biyoyakıtlar
7. Ekmek mayası ve tek hücre proteini üretimi
8. Aminoasit, vitamin, antibiyotiklerin üretimi

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Endüstriyel önemi olan mikroorganizmaları ve bunların kaynaklarını kavrar Anlatım, Tartışma, Sınav , Performans Görevi,
2 Mikroorganizma izolasyon ve tanımlanmasını kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Performans Görevi,
3 Endüstriyel üretim proses yöntemlerini ve uygulamalarını kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Sınav , Performans Görevi,
4 Gelişme ve ürün oluşum kinetiğini hesaplar Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Endüstriyel mikroorganizmaların önemi ve özellikleri
2 Mikrobiyal kültür izolasyon ve genetik ve biyokimyasal tanımlama yöntemleri
3 Mikrobiyal kültürlerden yeni ürünlerin seçimi ve besiyeri optimizasyonu
4 Üreme kinetiği, substrat oluşumu, verim ve verimlilik hesapları
5 Biyoreaktörlerin özellikleri, tasarımı, kontrolü ve biyoreaktör seçimi
6 Fermentasyon kinetiği, kesikli ve sürekli fermentasyonun ilkeleri
7 Ürün oluşumu ve ürünlerin geri kazanılması ve saflaştırılması
8 Genetik olarak mikroorganizmaların düzenlenmesi ve endüstriyel kullanımları
9 ARASINAV
10 Mikrobiyal yolla enzim üretiminin ilkeler
11 Enzimlerin özellikleri ve saflaştırılması, Enzim immobilizasyon teknikleri
12 Biyoyakıtlar
13 Ekmek mayası ve tek hücre proteini üretimi
14 Aminoasit, vitamin, antibiyotiklerin üretimi
Kaynaklar
Ders Notu

Endüstriyel Mikrobiyoloji Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Ayşe Avcı

Ders Kaynakları

1. Biyoteknoloji. Azmi Telefoncu, Ege Üniversitesi Basımevi, 1995
2. Biotechnology. John E. Smith,Cambridge University Press. 1996
3. Moleküler Biyoloji. PC Turner, AG McLennan, AD Bates, MRH White, Nobel Yayın Dağıtım. 2004
4. Gıda Biyoteknolojisi, Necla Aran, Nobel Yayın Dağıtım, 2010

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi X
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi X
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme X
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Ödev 20
1. Performans Görevi (Seminer) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 15 15
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Seminer) 1 20 20
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 140
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,6
Dersin AKTS Kredisi 6