Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Sanayinde Margarin ve Şorteningler GDM 523 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Margarin ve Şorteninglerin Tanımı ve Kavranması, Margarinlerin Sınıfladırılması ve Margarinler ile Şorteninglerin Gıda Sanayinde Kullanım Alanlarının Öğrenilmesi
Dersin İçeriği Margarinin Tarihçesi, Margarin ve Şorteningin Tanımı ve Sınıflandırılması, Margarin Üretimi ve Çeşitleri, Şortening Üretimi ve Çeşitleri, Margarin ve Şorteninglerin Gıda Sanayinde Kullanım Alanları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Yağların hidrojenasyonunu kavrar ve kontrolünü yapar Soru-Cevap, Anlatım, Sınav , Sözlü Sınav,
2 Yağların kristal yapılarını kavrar Soru-Cevap, Anlatım, Sözlü Sınav, Sınav ,
3 Margarin ve şorteninglerin üretiminde emülsiyonun hazırlanması, katılaştırılması ve plastikliğin geliştirilmesini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev, Sözlü Sınav,
4 Margarinlerin üretim aşamalarını ve gıda sanayinde kullanım alanlarını kavrar Soru-Cevap, Anlatım, Sözlü Sınav, Sınav ,
5 Şorteninglerin üretim aşamalarını ve gıda sanayinde kullanım alanlarını kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
6 Margarin ve şorteninglerde kalite kontrol analizleri yapar ve uygular Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar, Soru-Cevap, Anlatım, Ödev, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Lipitlerin Tanımı ve Sınıflandırılması
2 Yağların ve Yağ Asitlerinin Önemli Bazı Kimyasal Tepkimeleri
3 Yağların Hidrojenasyonu
4 Yağların Kristal Yapıları
5 Plastiklik, Katı Yağ İndeksi ve Plastiklik Sınırları
6 Margarinin Tarihçesi
7 Margarinin Tanımı ve Sınıflandırılması
8 Margarin Üretim Aşamaları
9 Margarin Üretim Aşamaları
10 Margarin Çeşitleri ve Kullanım Alanları
11 Margarin Çeşitleri ve Kullanım Alanları
12 Şorteningin Tanımı ve Sınıflandırılması
13 Şortening Üretim Aşamaları
14 Şorteninglerin Çeşitleri ve Kullanım Alanları
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları Altan, A; Kola, O. 2009. Yağ İşleme Teknolojisi. ISBN: 978-605-89535-0-5. Bizim Büro Basımevi, Ankara, 267 sayfa.
Gunstone FD, 2004. The Chemistry of Oils and Fats, Blackwell Publishing Ltd., CRC Press, USA
Bailey AE, 1951. Industrial Oil and Fats (Second Completely Revised and Augmented Edition). Interscience Publishers, Inc, 250 Filth Avenue, New York, USA
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi X
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi X
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi X
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme X
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri X
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi X
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği X
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi X
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 20
1. Ödev 10
1. Performans Görevi (Uygulama) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 1 10 10
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Uygulama) 1 10 10
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 20 20
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 160
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,4
Dersin AKTS Kredisi 6