Course Name Code Semester T+U Hours Credit ECTS
Gida Güvenliği SAU 031 0 2 + 0 2 5
Precondition Courses
Recommended Optional Courses
Course Language Türkçe
Course Level Lisans
Course Type Seçmeli
Course Coordinator Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ
Course Lecturers Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ,
Course Assistants
Course Category
Course Objective

Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını öğrencilere göstermek.

Course Content

İşlenmiş veya çiğ gıdalardan kaynaklanan toksik/zararlı maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına potansiyel zararlı etkileri ve korunma yöntemleri,Gıda kökenli sağlık riskleri.

# Course Learning Outcomes Teaching Methods Assessment Methods
1 Gıda güvenliğinin önemini kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
2 Gıda bozulma etkenleri hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
3 Gıda kökenli sağlık risklerini bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav ,
4 Mantar zehirlenmeleri hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
5 Gıda katkı maddelerinin risklerini bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav ,
6 Gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon konularının önemini kavrar. Anlatım, Sınav ,
7 Gıda güvenlik programlarının amaçlarını ve önemini kavrar.
Week Course Topics Preliminary Preparation
1 Gıda güvenliği tanımı, önemi ve temel kavramlar
2 Gıda bozulma etkenleri
3 Gıda kökenli sağlık riskleri 1 (bakteriler ve küfler)
4 Gıda kökenli sağlık riskleri 2 (bakteriler ve parazitler)
5 Gıda kökenli sağlık riskleri 3 ( kimyasal kontaminantlar)
6 Gıda kökenli sağlık riskleri 4 (doğal gıda kontaminantları)
7 Mantar zehirlenmeleri
8 Gıda katkı maddeleri
9 Gıda koruma teknikleri
10 Gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon
11 Gıda güvenlik programları
12 Gıda güvenliği uygulamaları
13 Gıda güvenliği uygulamaları
14 Genel değerlendirme
Resources
Course Notes <p>Gıda g&uuml;venliği ders notu, Sakarya &Uuml;niversitesi.</p>
Course Resources

1.Topal Ş., Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, 1996. TÜBİTAK.
2. Food Safety, Julie Miller Jones, 2004, CRS Press.
3.Erkmen O., Bozoğlu F., Food Safety, 2008, İlke Yayınevi, Ankara.
4.Göktan D., Tunçel G., Gıda Güvenliği Uygulamaları, 2011, Bornova, İzmir.
5.Başoğlo F., Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri 2011, Dora Yayınevi, Bursa.

Order Program Outcomes Level of Contribution
1 2 3 4 5
Evaluation System
Semester Studies Contribution Rate
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
2. Kısa Sınav 10
Total 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Total 100
ECTS - Workload Activity Quantity Time (Hours) Total Workload (Hours)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 4 8
Ödev 1 8 8
Final 1 15 15
Total Workload 121
Total Workload / 25 (Hours) 4.84
dersAKTSKredisi 5