Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Osmanlı Medeniyeti SAU 065 0 2 + 0 2 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. FATİH BOZKURT
Dersi Verenler Doç.Dr. FATİH BOZKURT,
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Osmanlı müesseselerinin ve medeniyetinin temel niteliklerinin kavranması
Dersin İçeriği Osmanlı medeniyetinin unsurları ve devlet kurumları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Osmanlı hanedanını ve devletin temel kurumlarını tanır Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
2 Osmanlı toplum yapısını ve toplumsal grupları kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
3 Osmanlı vakıf medeniyetini tanır Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
4 Osmanlı medeniyetinin temel unsurlarını ifade eder Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
5 Maddi kültür araçlarından hareketle Osmanlıların gündelik hayatını ifade eder Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
6 Süreklilik ve değişim bağlamında Osmanlı medeniyetinin maddi unsurlarını kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Osmanlı Hanedanı ve Veraset Sistemi
2 Osmanlı Merkez Teşkilatı I
3 Osmanlı Merkez Teşkilatı II
4 Osmanlı Taşra Teşkilatı
5 Osmanlıda Toplumsal Yapı: Yöneticiler ve Halk
6 Osmanlıda Dini Gruplar: Müslümanlar, Hristiyanlar, Yahudiler
7 Osmanlı Kentleri ve Kentliler
8 Osmanlılarda Vakıf Kurumu
9 ARA SINAV
10 Osmanlı Maddi Kültürü ve Gündelik Hayat
11 Osmanlıda Barınma Kültürü
12 Osmanlıda Beslenme Kültürü
13 Osmanlıda Giyim-Kuşam
14 Genel Değerlendirme
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları 1)İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Osmanlı Devletinin Merkez ve Bahriye Teşkilatı, Ankara 1988.
2) Osmanlı Devleti ve Medeniyeti Tarihi, C. I-II, Ed: E. İhsanoğlu, İstanbul 1999.
3)Suraiya Faroqhi, Osmanlıda Kentler ve Kentliler, İstanbul 2011.
4)Nazif Öztürk, Menşei ve Tarihi Gelişimi Açısından Vakıflar, Ankara 1983.
5) Soframız Nur Hanemiz Mamur: Osmanlı Maddi Kültüründe Yemek ve Barınak, Ed: Suraiya Faroqhi ve Christoph K. Neumann, İstanbul 2006.
6) Consumption Studies and The Ottoman Empire: 1550-1922: An Introduction, Ed: Donald Quataert, New York 2000.
7)Mehmet Ali Ünal, Osmanlı Müesseseleri Tarihi, Isparta 1997.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Ara Sınav 1 4 4
Kısa Sınav 1 1 1
Ödev 1 1 1
Final 1 4 4
Toplam İş Yükü 58
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 2,32
Dersin AKTS Kredisi 5