Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Osmanlı Türkçesi II TDE 282 4 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri

Osmanlı Türkçesine Giriş, Osmanlı Türkçesi Grameri ve Osmanlı Türkçesi I derslerini almış olmak

Önerilen Seçmeli Dersler

Farsça II

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. VİLDAN COŞKUN
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi ARZU YILDIRIM,
Dersin Yardımcıları

 Arş. Gör. Tuğçe Takoğlu,  Ar. Gör. Muhammed Tarık Ablak

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Osmanlı Türkçesi metinlerini okuyup anlayabilecek bir bilgi birikimini ve tecrübesini kazandırmak.

Dersin İçeriği

Osmanlı Türkçesi metinlerini okuma, bu dönem metinlerinde kullanılan Arapça, Farsça unsurlar ve bu unsurların Osmanlı Türkçesinde kullanım şekilleri, anlamları ve yapıları

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Osmanlı harfleriyle yazılmış yazılı ve basılı tarihî, edebî metinleri okuyup anlayabilir ve günümüz alfabesine dayalı çevriyazıya aktarabilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney ve Laboratuvar,
2 Arapça ve Farsça dil kurallarını metinlerden hareketle tanır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma,
3 Osmanlı Türkçesiyle yazılmış metinler üzerinde Arapça ve Farsça kelime yapılarını tespit eder. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Osmanlı Türkçesi metinleri üzerinde uygulama yapmanın önemi. Abdülhak Hamd Tarhan'ın "Makber Mukaddimesi" parçasının okunması. Tanzimat döneminde Osmanlı Türkçesinin durumu hakkında bilgi verilecek.
2 Cenâb Şehâbeddîn'in eserlerinden "Tiryâkî Sözleri'nden" ve "İstanbul'u Temâşâ" parçaları. Parçadaki Arapça ve Farsça unsurların tespiti. Servet-i Fünûn döneminde Osmanlı Türkçesinin durumu hakkında bilgi verilecek.
3 Tevfîk Fikret'in "Sis" ve "Doksan Beşe Doğru" şiirleri. Parçalardaki Arapça ve Farsça unsurların tespiti. Servet-i Fünûn döneminde Osmanlı Türkçesinin durumu hakkında bilgi verilecek.
4 Yahyâ Kemâl Beyatlı'nın Eski Şiirin Rüzgârıyla adlı eserinden üç gazel. Parçadaki Arapça ve Farsça unsurların tespiti. Milli Edebiyat döneminde Osmanlı Türkçesinin durumu hakkında bilgi verilecek.
5 Ahmet Hâşim'in "Şiir Hakkında Bazı Mülâhazalar" makalesi. Parçadaki Arapça ve Farsça unsurların tespiti. Fecr-i Âtî döneminde Osmanlı Türkçesinin durumu hakkında bilgi verilecek.
6 Mehmed Âkif Ersoy'un Safahât adlı eserinden "Âsım" ve "Gece" parçaları. Parçadaki Arapça ve Farsça unsurların tespiti. Milli Edebiyat döneminde Osmanlı Türkçesinin durumu hakkında bilgi verilecek.
7 Yahyâ Kemâl Beyatlı'nın Eski Şiirin Rüzgârıyla adlı eserinden üç gazel. Parçadaki Arapça ve Farsça unsurların tespiti. Milli Edebiyat döneminde Osmanlı Türkçesinin durumu hakkında bilgi verilecek.
8 Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun "Üzümcü" ve "Yeğenim" parçaları. Parçalardaki Arapça ve Farsça unsurların tespiti. Milli Edebiyat döneminde Osmanlı Türkçesinin durumu hakkında bilgi verilecek.
9 ARA SINAV
10 Dadaloğlu, Köroğlu, Karacaoğlan ve Gevherî'den seçme şiir örnekleri. Türk Halk şiirinde Osmanlı Türkçesinin durumu hakkında bilgi verilecek.
11 Necâtî, Bâkî ve Fuzûlî'den seçme gazel örnekleri. Parçalardaki Arapça ve Farsça unsurların tespiti. XV.-XVI. yüzyıl Klasik Türk şiirinde Osmanlı Türkçesinin durumu hakkında bilgi verilecek.
12 Nâbî, Nedîm ve Şeyh Gâlib'den seçme gazel örnekleri. Parçalardaki Arapça ve Farsça unsurların tespiti. XVII.-XVIII. yüzyıl Klasik Türk şiirinde Osmanlı Türkçesinin durumu hakkında bilgi verilecek.
13 Âşık Paşa'nın "Garîbnâme" adlı eserinden seçmeler. Nesih yazı tipi hakkında bilgi verilecek.
14 Şeyyâd Hamza'nın Yûsuf u Züleyhâ, Ahmed-i Dâî'nin Çengnâme ve Süleymân Çelebi'nin Mevlid adlı eserlerinden örnek metinler. Harekeli nesih yazı tipi hakkında bilgi verilecek.
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Kaynaklar: Prof. Dr. Faruk K. TİMURTAŞ, Osmanlı Türkçesi Metinleri; Prof. Dr. Fahir İZ, Eski Türk Edebiyatında Nazım, Nesir; Ferit DEVELLİOĞLU, Osmanlıca – Türkçe Ansiklopedik Lügat; Şemsettin SAMİ, Kâmûs-ı Türkî.; Prof.Dr. Hayati Develi, Osmanlı Türkçesi Kılavuzu II

# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı
1 Osmanlı harfleriyle yazılmış yazılı ve basılı tarihî, edebî metinleri okuyup anlayabilir ve günümüz alfabesine dayalı çevriyazıya aktarabilir.
2 Arapça ve Farsça dil kurallarını metinlerden hareketle tanır.
3 Osmanlı Türkçesiyle yazılmış metinler üzerinde Arapça ve Farsça kelime yapılarını tespit eder.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 3 3
Ödev 5 10 50
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 15 15
Toplam İş Yükü 132
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,28
Dersin AKTS Kredisi 5