Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Türk Eleştiri Tarihi TDE 281 3 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri

Yeni Türk Edebiyatına Giriş
Tanzimat´tan Meşrutiyet´e Türk Edebiyatı
Meşrutiyet Dönemi Türk Edebiyatı
Cumhuriyet Dönemi Türk Nesri
Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri

Önerilen Seçmeli Dersler

Şiir Estetiği

Edebiyat Kuramları ve Eleştiri

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi SAMET ÇAKMAKER
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları

Arş. Gör. Elif Esra ÖNEN, Arş. Gör. Büşra Ay, 

Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı

Tenkidin mahiyetini ve önemini kavratma. Türk edebiyatındaki eleştiri ekol ve anlayışlarını, eleştirmenleri metinler üzerinden tanıtma.

Dersin İçeriği

Divan edebiyatından günümüze kadar tenkidin tarihi seyri ile Batıdaki tenkidin içeriğinden ibarettir.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Tenkit, kritik, eleştiri kavramlarını ve edebiyatta bu kavrama dayanan türü analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar,
2 Tanzimat dönemindeki edebi eleştirileri; Namık Kemal-Ziya Paşa; Beşir Fuat ve diğerleri arasındaki tartışmaları öğrenir; eleştiri nedenleri ve sonuçları hakkında değerlendirmede bulunur. Tartışma, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
3 Klasikler ve tercüme, gerçekçilik ve romantizm tartışmalarını ve bu tartışmaların Türk edebiyatına katkılarını karşılaştırır. Deney ve Laboratuvar, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
4 Servet-i Fünûn ve II. Meşrutiyet dönemindeki eleştiri türünün temsilcilerini ve tartışmaları edebiyat okumalarında kullanır. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
5 Cumhuriyet dönemindeki eleştiri akımlarını ve temsilcilerini inceler. Deney ve Laboratuvar, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
6 Akademik eleştiri (İstanbul Türkoloji çığırı), İzlenimci eleştiri (Ataç vd.), Marksist eleştiri (Asım Bezirci, M. Fuat, M. Belge), yapısalcı eleştiri (T. Yücel) ve diğer eleştiri akımlarını örnekleriyle öğrenir, inceler ve çalışmalarında kullanır. Deney ve Laboratuvar, Gösterip Yaptırma, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Tenkit nedir? Eleştirinin tanımı, önemi; edebiyatta eleştirel düşüncenin yeri Kritik, tenkit, eleştiri kavramları hakkında genel bilgi sahibi olmak.
2 Eleştiri türünün bağımsızlaşması ve dünyadaki gelişimi Eleştiri tarihine genel bakış; klasik eleştiri, romantik eleştiri, realist eleştiri kavramları hakkında araştırma yapmak.
3 Divan edebiyatında tenkit, tezkireler ve nitelikleri. Bağdatlı Ruhi ve Şeyh Galip´te tenkit Divan edebiyatında tenkit konusunda genel bilgi sahibi olma. Bağdatlı Ruhi ve Şeyh Galip´te tenkit konusunda internet ve yazılı kaynaklar vasıtasıyla araştırma yapmış olmak.
4 Tanzimat edebiyatında tenkit: Namık Kemal´in eski edebiyatı ve Harabat´ı tenkidi Namık Kemal´in klasik edebiyatımız karşısındaki genel tavrı ve "Harabat"ı tenkidi konusunda internet ve yazılı kaynaklar vasıtasıyla bilgi sahibi olmak.
5 Recaizade Mahmut Ekrem "Zemzeme 3 Önsözü", "Takrizat", "Takdir-i Elhan" gibi yazıları eşliğinde edebi eleştirileri ve görüşleri Recaizade Mahmut Ekrem ve edebi görüşleri hakkında araştırma yapmak.
6 Eski-Yeni Tartışmaları, Klasikler tartışması Recaizade´nin tenkitleri ve Muallim Naci´nin tenkitleri hakkında genel bilgi sahibi olmak.
7 Servet-i Fünûn´da Tenkit; Ahmed Şuayb, Cenab Şahabeddin, Hüseyin Cahid´in tenkitleri Servet-i Fünûn döneminde tenkit konusunda edebiyat tarihleri ve internet vasıtasıyla araştırma yapmış olmak.
8 II. Meşrutiyet Devrinde Tenkit: Türkçü eleştiri Yeni lisan makalesi ve etrafındaki tartışmalar konusunda araştırma yapmak, Türkçü eleştiriye dair genel bilgi sahibi olmak.
9 ARASINAV
10
11
12 Cumhuriyet Döneminde eleştiri: akademik eleştiri/İstanbul Türkoloji çizgisi; tarihçi eleştiri Cumhuriyet Döneminde eleştiri hakkında genel bilgi sahibi olmak.
13 İzlenimci eleştiri, Marksist eleştiri, felsefi eleştiri, yapısalcı/göstergebilimsel eleştiri Edebiyat kuramı ve eleştiri konulu kaynaklar vasıtasıyla bahsi geçen eleştiri yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak.
14 Genel değerlendirme.
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

1. Harabat Karşısında N. Kemal, Prof. Dr. Kaya BİLGEGİL
2. Edebiyatımızda Eleştiri, Doç.Dr. Olcay Önertoy
3. Servet-i Fünûn´da Tenkit, Prof.Dr. Bilge Ercilasun

# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı
1 Tenkit, kritik, eleştiri kavramlarını ve edebiyatta bu kavrama dayanan türü analiz eder.
2 Tanzimat dönemindeki edebi eleştirileri; Namık Kemal-Ziya Paşa; Beşir Fuat ve diğerleri arasındaki tartışmaları öğrenir; eleştiri nedenleri ve sonuçları hakkında değerlendirmede bulunur.
3 Klasikler ve tercüme, gerçekçilik ve romantizm tartışmalarını ve bu tartışmaların Türk edebiyatına katkılarını karşılaştırır.
4 Servet-i Fünûn ve II. Meşrutiyet dönemindeki eleştiri türünün temsilcilerini ve tartışmaları edebiyat okumalarında kullanır.
5 Cumhuriyet dönemindeki eleştiri akımlarını ve temsilcilerini inceler.
6 Akademik eleştiri (İstanbul Türkoloji çığırı), İzlenimci eleştiri (Ataç vd.), Marksist eleştiri (Asım Bezirci, M. Fuat, M. Belge), yapısalcı eleştiri (T. Yücel) ve diğer eleştiri akımlarını örnekleriyle öğrenir, inceler ve çalışmalarında kullanır.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 20
1. Sözlü Sınav 20
2. Kısa Sınav 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 3 3
Kısa Sınav 2 1 2
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 15 15
Toplam İş Yükü 116
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,64
Dersin AKTS Kredisi 5