Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Temel Gıda Mikrobiyolojisi | BIY 328 | 6 | 2 + 0 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. HATİCE TUNCA |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Öğretim |
Dersin Amacı | Gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmaları öğrenme Gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmların gelişim koşullarını öğrenme Gıdaların saklanması gerekli koşulları yorumlayabilme Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları sıralayabilme |
Dersin İçeriği | Besin mikrobiyolojisine giriş, gıdalarda mikrobiyal aktivite ve mikroorganizmaların gıdalardaki rolleri, mikrobiyal bulaşma kaynakları, gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, belirli gıda gruplarının mikrobiyal florası ve önemi, çeşitli gıda gruplarındaki mikrobiyel bozulma tipleri, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar, gıdalarda mikrobiyal gelişmenin engellenmesi ve mikroorganizmaların öldürülmesinde kullanılan yöntemler. |
Kalkınma Amaçları |
---|
![]() |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Mikroorganizmaların, gıdalarda meydana getirdiği yararlı ve zararlı faaliyetlerini tanıyacaklardır. | ||
2 | Gıda güvenliğinde gıda ile mikroorganizma arasındaki ilişkileri ve patojen mikroorganizmaları öğreneceklerdir. | ||
3 | Gıdaların kaliteli bir yapıda tüketime sunulması için gıda mikroorganizma ilişkilerini tanıyacaklardır | ||
4 | Gıdalara uygulanan farklı proseslerde (gıda muhafaza yöntemleri) mikroorganizma davranışları hakkında bilgi sahibi olacaklardır. | ||
5 | Gıdalardaki mikroorganizmaları analiz edip rapor yapabileceklerdir. |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Mikroorganizma gıda ilişkileri / Laboratuvarda dikkat edilmesi gereken hususlar / Gıdaların mikrobiyolojik analize hazırlanması | |
2 | Gıdalarda önemli mikroorganizmalar / Toplam mezofilik aerobik ve psikrofilik aerobik bakteri sayımı | |
3 | Mikrobiyel bulaşma kaynakları / Gıdalarda küf ve mayaların belirlenmesi | |
4 | Gıdalarda mikrobiyel gelişmeyi etkileyen faktörler / Suların bakteriyolojik muayenesi ve koliform bakterilerin tespiti | |
5 | Gıdalarda mikrobiyel gelişmeyi etkileyen faktörler / Koliform bakteriler ve fekal E.coli aranması (EMS yöntemi) | |
6 | Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar / Koliform bakteriler (IMVIC testi) | |
7 | Gıda kaynaklı mikrobiyel enfeksiyonlar / S.aureus izolasyonu ve sayımı koagulaz testi | |
8 | Gıda kaynaklı mikrobiyel intoksikasyonlar / Gıdalarda Listeria aranması | |
9 | Ara sınav | |
10 | Gıda kaynaklı mikrobiyel intoksikasyonlar / Gıdalarda Bacillus cereus aranması | |
11 | Gıda muhafaza ilkeleri / Meyve sularının bakteriyolojik muayenesi (Laktik asit bakterileri ve Alicyclobacillus spp.) | |
12 | Gıda muhafaza ilkeleri / Antimikrobiyal maddelere duyarlılık testi | |
13 | Gıda muhafaza ilkeleri | |
14 | Gıda mikrobiyolojsinde modelleme |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Biyoloji alanındaki en güncel uygulama, araç-gereç ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma ve bunları kullanabilme | X | |||||
2 | Biyoloji alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirebilme, karmaşık problem ve konuları analiz edebilme, tartışmalar yapabilme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme gibi yetkinlikler kazanma | X | |||||
3 | Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyle, ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebileceğini gösterebilme | X | |||||
4 | Biyoloji alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda çözüm üretebilme. | X | |||||
5 | Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanma | X | |||||
6 | Biyoloji ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayabilme, kuramsal ve uygulamalı bilgilerini alanlarında kullanabilme becerisi | X | |||||
7 | Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak ve veri tabanları gibi bileşim ve iletişim teknolojilerini kullanmayı öğrenme. | X | |||||
8 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma özgüvenini kazanma. | X | |||||
9 | Biyoloji alanındaki bilgi ve uygulamaları takip edebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme ve yabancı dil bilgisine sahip olma | X | |||||
10 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisini kazanma. | X | |||||
11 | Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olma. | X | |||||
12 | Proje yönetimi, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi konularında yeterli bilgi ve bilinci kazanma ve alan dışı ders alma | X | |||||
13 | Biyoloji alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olma. | X |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Mikroorganizmaların, gıdalarda meydana getirdiği yararlı ve zararlı faaliyetlerini tanıyacaklardır. | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||
2 | Gıda güvenliğinde gıda ile mikroorganizma arasındaki ilişkileri ve patojen mikroorganizmaları öğreneceklerdir. | |||||||||||||
3 | Gıdaların kaliteli bir yapıda tüketime sunulması için gıda mikroorganizma ilişkilerini tanıyacaklardır | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||
4 | Gıdalara uygulanan farklı proseslerde (gıda muhafaza yöntemleri) mikroorganizma davranışları hakkında bilgi sahibi olacaklardır. | 5 | 5 | 5 | ||||||||||
5 | Gıdalardaki mikroorganizmaları analiz edip rapor yapabileceklerdir. | 5 | 5 | 5 | 5 |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Kısa Sınav | 25 |
2. Kısa Sınav | 25 |
1. Ara Sınav | 50 |
Toplam | 100 |
1. Final | 50 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 6 | 84 |
Toplam İş Yükü | 212 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 8,48 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |