Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Balıkçılık Biyolojisi | BIY 329 | 5 | 2 + 0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | Yok. |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi SELMA HELLİ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | Bölüm Araştırma Görevlileri |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Ülkemizin mevcut balık stoklarının değerlendirebilmesi ve bunlardan rasyonel olarak yararlanılabilmesi için, yakalanan balıklardan verileri doğru elde etme ve değerlendirmeyi öğrenme |
Dersin İçeriği | Ekonomik önemi olan balık stoklarında büyüme, üreme, ölüm, göç ve populasyon büyüklüğündeki değişiklikler |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Denizel ortamı ekolojik açıdan sınıflandırma, Dünya balıkçılık sahaları söyleme. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
2 | Dünya´nın yıllık balık üretimi hakkında bilgi verme. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
3 | Birim stokun özelliklerini açıklama. Stoklarda denge durumunu açıklama. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
4 | Stoklarda dengeyi etkileyen biyotik ve abiyotik faktörleri açıklama. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
5 | Stoklarda üremeyi ve büyümeyi kavrama | Anlatım, Soru-Cevap, | |
6 | Balıklarda yaş tayini metotlarını öğrenme, Yaş, boy ve ağırlık ölçümlerini değerlendirme. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
7 | Stok durumunu ve büyüklüğünü tahmin etme | Anlatım, Soru-Cevap, | |
8 | |||
9 | |||
10 | |||
11 | |||
12 | |||
13 | |||
14 |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Denizel Ortamın Ekolojik Açıdan Sınıflandırılması. Dünya Balıkçılık Sahaları | |
2 | Dünya´nın Yıllık Balık Üretimi. Akdeniz Sular Sisteminin Balıkçılık Sahaları | |
3 | Birim Stokun Özellikleri. Stoklarda Denge Durumu | |
4 | Stoklarda Dengeyi Etkileyen Abiyotik Faktörler | |
5 | Stoklarda Dengeyi Etkileyen Biyotik Faktörler. Stokların İzlenmesi | |
6 | Stoklarda Üreme | |
7 | Stoklarda Büyüme | |
8 | Balıklarda Yaş Tayini Metotları | |
9 | Ara Sınav | |
10 | Yaş, Boy ve Ağırlık Ölçümlerinin Değerlendirilmesi | |
11 | Stoklarda Azalış | |
12 | Stok Büyüklüğünün Tahmini | |
13 | Stok Durumunun Tahmini | |
14 | Stokların Düzenlenmesi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Avşar, D. 2005. Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği. Nobel Kitabevi, Adana. |
Ders Kaynakları | Erkoyuncu, İ. 1995. Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sinop Su Ürünleri Fakültesi, Sinop. Karataş, M. 2005. Balık Biyolojisi Araştırma Yöntemleri. Nobel Yayın No: 772, Fen ve Biyoloji Yayınları Dizi No: 1, Ankara. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Biyoloji alanındaki en güncel uygulama, araç-gereç ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma ve bunları kullanabilme | ||||||
2 | Biyoloji alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirebilme, karmaşık problem ve konuları analiz edebilme, tartışmalar yapabilme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme gibi yetkinlikler kazanma | ||||||
3 | Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyle, ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebileceğini gösterebilme | ||||||
4 | Biyoloji alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda çözüm üretebilme. | ||||||
5 | Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanma | ||||||
6 | Biyoloji ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayabilme, kuramsal ve uygulamalı bilgilerini alanlarında kullanabilme becerisi | ||||||
7 | Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak ve veri tabanları gibi bileşim ve iletişim teknolojilerini kullanmayı öğrenme. | ||||||
8 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma özgüvenini kazanma. | ||||||
9 | Biyoloji alanındaki bilgi ve uygulamaları takip edebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme ve yabancı dil bilgisine sahip olma | ||||||
10 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisini kazanma. | ||||||
11 | Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olma. | ||||||
12 | Proje yönetimi, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi konularında yeterli bilgi ve bilinci kazanma ve alan dışı ders alma | ||||||
13 | Biyoloji alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olma. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Denizel ortamı ekolojik açıdan sınıflandırma, Dünya balıkçılık sahaları söyleme. | |||||||||||||
2 | Dünya´nın yıllık balık üretimi hakkında bilgi verme. | |||||||||||||
3 | Birim stokun özelliklerini açıklama. Stoklarda denge durumunu açıklama. | |||||||||||||
4 | Stoklarda dengeyi etkileyen biyotik ve abiyotik faktörleri açıklama. | |||||||||||||
5 | Stoklarda üremeyi ve büyümeyi kavrama | |||||||||||||
6 | Balıklarda yaş tayini metotlarını öğrenme, Yaş, boy ve ağırlık ölçümlerini değerlendirme. | |||||||||||||
7 | Stok durumunu ve büyüklüğünü tahmin etme | |||||||||||||
8 | ||||||||||||||
9 | ||||||||||||||
10 | ||||||||||||||
11 | ||||||||||||||
12 | ||||||||||||||
13 | ||||||||||||||
14 |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
Toplam | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 50 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 104 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,16 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |