Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Nutrıtıon and Health ADS 219 3 2 + 1 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. MURAT TEPEÇINAR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

 

Öğrencileri yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkisi, besinler, besin grupları, sağlıklı beslenme modelleri, sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri, besinleri satın alınması ve saklanması, özel gruplarda temel beslenme kuralları konularında bilgilendirmektir.

Dersin İçeriği

Bu ders; Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri ,Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri,Besin güvenliği,Besinlerin işlenmesi ve saklanması,Enerji dengesi,Karbonhidratlar,Proteinler,Yağlar,Suda eriyen vitaminler,Yağda eriyen vitaminler,Mineraller,Su ve içecekler; konularını içermektedir.

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,
2 Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri
3 Besinlerin işlenmesi ve saklanması
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki
2 Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri
3 Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri
4 Besin güvenliği Kaynaklardan ilgili konunun okunması
5 Besinlerin işlenmesi ve saklanması
6 Enerji dengesi Kaynaklardan ilgili konunun okunması
7 Karbonhidratlar
8 Proteinler
9 Ara Sınav
10 Yağlar
11 Suda eriyen vitaminler
12 Yağda eriyen vitaminler
13 Mineraller
14 Su ve içecekler
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Beslenme, Ed.Ayşe Baysal, Hatiboğlu Yayınları, Ankara, 2014.

Ders notları

 

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Temel düzeyde kuramsal bilgilere sahiptir.
2 Alanı ile ilgili terimleri açıklar.
3 Temel düzeyde uygulamalı bilgiye sahiptir.
4 Cihaz arızası ile karşılaştığında sorunları tanımlar.
5 Sterilizasyon ve dezenfeksiyon çalışmalarında sorumluluk alır.
6 Temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır.
7 Muayenehane düzenini sağlar, hasta kayıt, randevu takibi ve stok takibi yapar.
8 Hayat boyu öğrenme bilincine sahiptir.
9 Ağız ve Diş Sağlığı Programı alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
10 Meslektaşları, hastalar, hasta yakınları, hekimler ve diğer sağlık çalışanları ile etkin bir iletişim kurar.
11 Meslek ahlâkı bilincini kazanır, mesleği ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, sonuçlarının duyurulması aşamasında bilimsel ve ahlaki kurallara uyar.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
1 Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,
2 Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri
3 Besinlerin işlenmesi ve saklanması
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
Toplam 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü 0
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 0
dersAKTSKredisi 5