Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Sterilizasyon ve Dezenfenksiyon | ANS 109 | 1 | 2 + 0 | 2 | 3 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. ŞEYMA TRABZON |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. ŞEYMA TRABZON, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Sterilizasyon ve dezenfeksiyon kavramlarını bilmek, Sterilizasyon uygulamalarına hâkim olmak Sterilizasyon kontrol yöntemlerini sıralamak, Dezenfeksiyon kavramı ve dezenfektan bilgisine sahip olmak,Dezenfeksiyon uygulamaları hakkında fikir sahibi olmak, Asepsi ve Antisepsi kavramını bilmek,Hastane enfeksiyonları hakkında bilgi sahibi olmak, Enfeksiyon Kontrol Komitesini tanımak, İzolasyon yöntemlerini bilmek. |
Dersin İçeriği | Hijyen tanımı ve kişisel hijyen, Mikroorganizmaların tanınması, Hastane Enfeksiyonları, Standart İzolasyon Önlemleri, Steril Çalışma, Sterilizasyon ve dezenfeksiyon kavramlarına giriş ve ilişkili tanımların verilmesi Spaulding sınıflandırılmasının anlatımı Sterilizasyon yöntemleri, uygulanmaları, avantaj ve dezavantajlarının tanımlanmaları Sterilizasyonun kontrolünün önemi ve hangi yöntemlerle yapıldığının verilmesi Dezenfeksiyon yöntemlerinin anlatımı Aktif bileşenlerine ve etkinliklerine göre dezenfektanların tanımı Dezenfeksiyon uygulamaları Antisepsi tanımı ve antisepsi uygulamaları, Ameliyathane Organizasyonu ve Dezenfeksiyonu Enfeksiyon Kontrol Komitesinin Görevleri. |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Steril alan, cerrahi asepsi ilkeleri / Hijyenik, Cerrahi el hijyeni | Soru-Cevap, | Çoktan Seçmeli Testler, |
2 | Malzemelerin dezenfeksiyon ve sterilizasyona hazırlanması | Soru-Cevap, Anlatım, | Çoktan Seçmeli Testler, |
3 | Sterilizasyon yöntemlerini öğrenir. | Soru-Cevap, Anlatım, | Çoktan Seçmeli Testler, |
4 | Ameliyathane organizasyonunu kavrar ve ameliyathane ortamında hastane enfeksiyonlarına karşı önlemleri öğrenir. | Soru-Cevap, Anlatım, | Çoktan Seçmeli Testler, |
5 | Hastane enfeksiyonları hakkında bilgi sahibi olur. | Soru-Cevap, Anlatım, | Çoktan Seçmeli Testler, |
6 | Tıbbi Atık yönetimini öğrenir. | Soru-Cevap, Anlatım, | Çoktan Seçmeli Testler, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Hijyen ve Kişisel Hijyen | |
2 | Mikroorganizmaların Sınıflandırılması | |
3 | Ameliyathane Organizasyonu | |
4 | Dış ortamın mikroorganizma üzerine olan etkisi | |
5 | Sterilizasyon Prensipleri | |
6 | Dezenfeksiyon Yöntemleri | |
7 | Ameliyathane Dezenfeksiyonu | |
8 | Steril Çalışma | |
9 | Ara Sınav | |
10 | Hastane Enfeksiyonu | |
11 | Hastane atık yönetimi | |
12 | Standart izolasyon yöntemleri | |
13 | Hastanede izolasyon uygulamaları ve enfeksiyon komitesi görevleri | |
14 | Ameliyathane ortamında hastane enfeksiyonlarına karşı alınabilecek önlemler |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları |
1-Dezenfeksiyon Antisepsi Sterilizasyon Rehberi- DAS Derneği, 2019 |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | X | |||||
2 | İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur. | ||||||
3 | Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır. | X | |||||
4 | Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır. | ||||||
5 | Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir. | X | |||||
6 | Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder. | X | |||||
7 | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | X | |||||
8 | Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir. | ||||||
9 | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir. | X | |||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Steril alan, cerrahi asepsi ilkeleri / Hijyenik, Cerrahi el hijyeni | ||||||||||
2 | Malzemelerin dezenfeksiyon ve sterilizasyona hazırlanması | ||||||||||
3 | Sterilizasyon yöntemlerini öğrenir. | ||||||||||
4 | Ameliyathane organizasyonunu kavrar ve ameliyathane ortamında hastane enfeksiyonlarına karşı önlemleri öğrenir. | ||||||||||
5 | Hastane enfeksiyonları hakkında bilgi sahibi olur. | ||||||||||
6 | Tıbbi Atık yönetimini öğrenir. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 80 |
1. Kısa Sınav | 20 |
Toplam | 100 |
1. Final | 50 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Kısa Sınav | 3 | 1 | 3 |
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 1 | 16 |
Toplam İş Yükü | 53 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 2,12 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |