Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Kişisel Koruyucu Donanımlar ve İş Hijyeni YNG 529 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri

Herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.

Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. HÜSEYİN ALTUNDAĞ
Dersi Verenler Prof.Dr. HÜSEYİN ALTUNDAĞ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

İşyerindeki risklerin önlenmesinin, teknik tedbirlere dayalı toplu korunma ya da iş organizasyonu veya çalışma yöntemleri ile sağlanamadığı durumlarda kullanılacak kişisel koruyucu donanımların özellikleri, temini, kullanımı ile, işletmelerde iş hijyeninin sağlanması, sürdürülmesi ve çalışanlarının sorumlulukları hakkında hakkında bilgi sahibi olmak.

Dersin İçeriği

Kişisel koruyucu donanımlar ve iş hijyeni ile ilgili yasal düzenlemeler, kişisel koruyucu donanımın tanımı ve özellikleri, işyeri hijyeni programının aşamaları: Sağlık tehlikelerinin belirlenmesi, sağlık tehlikelerinin değerlendirilmesi sağlık tehlikelerinin kontrolü.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

1) Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği, Resmi Gazete Tarihi: 29.11.2016, Resmi Gazete Sayısı: 26361
2) Hijyen Eğitimi Yönetmeliği, Resmi Gazete Tarihi: 05.07.2013, Resmi Gazete Sayısı: 28698
3) İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analiz Laboratuvarları Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete Tarihi: 24.01.2017, Resmi Gazete Sayısı: 29958
4) Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete Tarihi: 02.07.2013, Resmi Gazete Sayısı: 28965

5) Ders notları

 

 

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Disiplinler arası bilgileri kullanarak yangın güvenliği hakkında etkin biçimde çalışabilme becerisi kazanır.
7 Yangın kavramının teorisini öğrenerek uygulamada ve standartlarda hangi yöntemlerin kullanıldığını kavrar.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 50
1. Performans Görevi (Seminer) 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)