Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Kurutma Tekniği | MKM 472 | 8 | 3 + 0 | 3 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. NEZAKET PARLAK |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Tarım ve endüstriyel ürünlerin ömürlerini artırmak amacıyla kurutulmasına ilişkin ısı ve kütle geçişi teorisini ile uygulamasına yönelik pratik bilgileri öğretmek. |
Dersin İçeriği | Kurutma prosesi, gıda ve endüstriyel alanda nemli ürünlerden nemin uzaklaştırılması. Kurutma işleminde nemin buharlaşması için gerekli olan ısı geçişi, buharlaşma ve buharlaşan nemin taşınması (kütle geçişi) aynı zamanda biri biri ardına gerçekleşir. Burada ısı geçişi ve kütle geçişini etkileyen doğrudan ürün özelliklerini, kurutucu tipi ve şartlarına bağlı olup karmaşık bir süreçtir.Kurutma tekniği dersinde; ürün nemi ve bulunma şekilleri, hava neminin tanımı, sorbsiyon izotermleri, kurutma eğrileri, nemli havanın termodinamik tanımı, kurutma prosesinde kütle ve enerji dengesinin hesaplanması ve eş zamanlı ısı ve kütle geçişi konuları ele alınacaktır. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Kütle ve enerji korunumu temel yasalarını kurutma sürecine uygular | Bireysel Çalışma, Anlatım, Tartışma, | |
2 | Kurutma sürecinde ısı ve kütle transferini hesaplar | Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma, | |
3 | Termodinamik tabloları, diyagramları okur ve kullanır | Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma, | Doğru Yanlış Testleri, Kısa Cevaplı Testler, Eşleştirme Testler, |
4 | Bir ürün için kurutucu tasarımı yapar | Tartışma, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, | |
5 | Klasik kurutma metotlarını sınıflandırır ve karşılaştırır | Anlatım, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Kurutma Tekniğine Giriş:Temel Kavramlar | Ders notları temin edinilecek, Ders notlarındaki ilgili bölüm okunacak |
2 | Temel Kanunlar:Kütle Korunumu, Enerji Korunumu, İdeal Gaz Denklemi vb İlgili Bağıntılar ve Tablolar | |
3 | Kurutma Tekniğinde Isı ve Kütle Geçişi | |
4 | Kurutma Tekniğinde Isı ve Kütle Geçişi | |
5 | Kurutma Tekniğinde Isı ve Kütle Geçişi :Örnek Uygulamalar | |
6 | Gaz-Buhar Karışımları ve Uygulamaları | |
7 | Temel Kurutma Prosesleri ve Kütle-Enerji Korunum Denklemleri | |
8 | Kurutma Sürecinin Statik (Denge Durumunda) Hesaplanması | |
9 | Kurutulan Ürünlerin Sınıflandırılması, Kuruma Özellikleri, Ürün Nemi | |
10 | Sorbsiyon İzotermleri ve Kurutma Hızı Diyagramları | |
11 | Kurutucu Tipleri ve Seçimi | |
12 | Örnek Kurutucu Tasarımı | |
13 | Örnek Uygulamalar | |
14 | Proje Sunumları |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Kurutma ders notları, Doç. Dr. Nezaket PARLAK, SAÜ. |
Ders Kaynakları | [1]Heat Transfer: A pratical Approach, Yunus A. Çengel, 2nd Edition, McGrawHill,2003 |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 a | Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; | ||||||
1 b | Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | ||||||
2 a | Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; | ||||||
2 b | Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
3 | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 a | Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi. | ||||||
5 b | Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 a | Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | ||||||
6 b | Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | ||||||
6 c | Bireysel çalışma becerisi. | ||||||
7 a | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi, | ||||||
7 b | En az bir yabancı dil bilgisi. | ||||||
7 c | Etkin sunum yapabilme becerisi. | ||||||
7 d | Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | ||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | ||||||
9 a | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi, | ||||||
9 b | Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | ||||||
10 a | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; | ||||||
10 b | Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık | ||||||
10 c | Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | ||||||
11 a | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; | ||||||
11 b | Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 a | PÇ 1 b | PÇ 2 a | PÇ 2 b | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 a | PÇ 5 b | PÇ 6 a | PÇ 6 b | PÇ 6 c | PÇ 7 a | PÇ 7 b | PÇ 7 c | PÇ 7 d | PÇ 8 | PÇ 9 a | PÇ 9 b | PÇ 10 a | PÇ 10 b | PÇ 10 c | PÇ 11 a | PÇ 11 b |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Kütle ve enerji korunumu temel yasalarını kurutma sürecine uygular | |||||||||||||||||||||||
2 | Kurutma sürecinde ısı ve kütle transferini hesaplar | |||||||||||||||||||||||
3 | Termodinamik tabloları, diyagramları okur ve kullanır | |||||||||||||||||||||||
4 | Bir ürün için kurutucu tasarımı yapar | |||||||||||||||||||||||
5 | Klasik kurutma metotlarını sınıflandırır ve karşılaştırır |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Kısa Sınav | 15 |
1. Ödev | 20 |
2. Kısa Sınav | 15 |
1. Ara Sınav | 50 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 1 | 2 | 2 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Proje / Tasarım | 1 | 12 | 12 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 124 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,96 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |