Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Kimyası ve Biyokimyası GDM 205 3 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AYŞE AVCI
Dersi Verenler Prof.Dr. AYŞE AVCI, Doç.Dr. MUSTAFA ÖZTÜRK,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Gıdaların yapısında bulunan bileşenlerin yapı ve özellikleri hakkında bilgi verilerek gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimler ile gıda üretimi arasındaki ilişkilerin kavratılması

Dersin İçeriği

Gıdalarda makro (su, karbonhidratlar, proteinler, lipidler) ve mikro (vitaminler, mineraller vb) yapıtaşlarının kimyası, reaksiyonları ve bu bileşenlerde meydana gelebilecek değişikliklerin gıda üzerindeki etkileri. Karbonhidrat, lipit ve protein metabolizması.

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıdalarda bulunan bileşenlerin kimyasal yapısı ve özelliklerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Gıdaların üretimi ve depolanması sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimleri kavrar Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
3 Gıdalarda meydana gelen olumlu ya da olumsuz değişimlerin kontrolü ya da önlenmesi hakkında bilgi edinir Soru-Cevap, Deney ve Laboratuvar, Anlatım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda kimyası ve biyokimyasına giriş. Su
2 Karbonhidratlar
3 Karbonhidratlar
4 Karbonhidratlar
5 Proteinler
6 Proteinler
7 Lipitler
8 Lipitler
9 ARASINAV
10 Vitaminler
11 Mineraller
12 Enzimler
13 Metabolizma
14 Metabolizma
Kaynaklar
Ders Notu

Gıda Kimyası ve Biyokimyası Ders Notları (Doç. Dr. Ayşe Avcı)

Ders Kaynakları

1) Saldamlı İ. 1998. Gıda Kimyası. H.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Yayınları
2) Demirci M. 2012. Gıda Kimyası. Gıda Teknollojisi Derneği Yayın No:40.
3) Bilişli A. 2012. Gıda Biyokimyası. Sidas Medya. Yayın no:19-1B.Çanakkale
4) Göğüş M, Fadıloğlu S. 2005. Food Chemistry. Nobel Yayın Dağıtım. Ankara

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Gıdalarda bulunan bileşenlerin kimyasal yapısı ve özelliklerini kavrar
2 Gıdaların üretimi ve depolanması sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimleri kavrar
3 Gıdalarda meydana gelen olumlu ya da olumsuz değişimlerin kontrolü ya da önlenmesi hakkında bilgi edinir
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 30
Toplam 100
1. Final 50
1. Yıl İçinin Başarıya 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ödev 1 15 15
Final 1 30 30
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Ara Sınav 1 20 20
Kısa Sınav 1 10 10
Toplam İş Yükü 123
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,92
Dersin AKTS Kredisi 5