Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Su Ürünleri Teknolojisi GDM 413 7 3 + 0 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Su ürünleri işleme teknolojilerinin öğretilmesi
Dersin İçeriği Su ürünlerinin bileşimi ve besin değeri, su ürünleri işleme teknolojileri (soğutma, dondurma, kurutma, tuzlama, marinasyon, dumanlama vs.).
Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Su ürünlerini tanımlar Anlatım, Soru-Cevap,
2 Türkiyede ve dünyada su ürünlerinin ekonomideki yerini tartışır. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
3 Rigor mortis ile balık etinin kalitesi arasındaki ilişkiyi yorumlar. Anlatım, Soru-Cevap,
4 Kalite parametreleri ile tazelik arasındaki ilişkiyi yorumlar. Anlatım, Soru-Cevap, Eğitsel Oyun,
5 Soğukta ve dondurarak muhafazanın balığın kalitesi üzerine etkilerini tartışır. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
6 Kurutma, tuzlama, marinasyon, dumanlama ve konserve teknolojilerinin uygulanış şekillerini anlatır. Anlatım, Soru-Cevap, Deney ve Laboratuvar,
7 Balık yan ürünlerine örnekler verir. Anlatım, Soru-Cevap, Deney ve Laboratuvar,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Su ürünlerinin önemi ve ülke ekonomisindeki yeri, balık ve diğer önemli su ürünlerinin bileşimi ve beslenme açısından önemi
2 Önemli hayvansal su ürünlerinin adlandırılması
3 Avlama sonrası işlemler, balıkta rigor mortis ve kalite üzerine etkileri
4 Su ürünleri muhafazası, soğutma ve dondurarak muhafaza
5 Kurutulmuş balık ürünleri
6 Tuzlama
7 Konserve su ürünleri teknolojisi
8 Marinat teknolojisi
9 Ara sınav haftası
10 Dumanlama teknolojisi
11 Surumi teknolojisi
12 Özel bazı su ürünlerinin işlenmesi
13 Balık yağı üretimi, tüketimi ve sağlık üzerine etkileri
14 Su ürünleri işleme atıklarının değerlendirilmesi
Kaynaklar
Ders Notu Su Ürünleri Teknolojisi, Ders Notu, Sakarya Üniversitesi
Ders Kaynakları 1. Su Ürünleri Teknolojisi (A. Kemal GÖĞÜŞ, Nuray KOLSARICI)
2. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi (Prof. Dr. Candan VARLIK)
3. Su Ürünleri İşleme Teknolojisinin Temelleri (Candan VARLIK, Sühendan MOL, Taçnur BAYGAR, Yasemin TOSUN)
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Su ürünlerini tanımlar
2 Türkiyede ve dünyada su ürünlerinin ekonomideki yerini tartışır.
3 Rigor mortis ile balık etinin kalitesi arasındaki ilişkiyi yorumlar.
4 Kalite parametreleri ile tazelik arasındaki ilişkiyi yorumlar.
5 Soğukta ve dondurarak muhafazanın balığın kalitesi üzerine etkilerini tartışır.
6 Kurutma, tuzlama, marinasyon, dumanlama ve konserve teknolojilerinin uygulanış şekillerini anlatır.
7 Balık yan ürünlerine örnekler verir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Ödev 20
Toplam 60
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 8 8
Ödev 1 5 5
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 108
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,32
Dersin AKTS Kredisi 4