Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Toksikoloji | GDM 436 | 8 | 3 + 0 | 3 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ARZU ÇAĞRI MEHMETOĞLU |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını öğrencilere göstermek. |
Dersin İçeriği | Bu ders gıda proses aşamasında, gıda prosesinden sonra veya proses edilmemiş çiğ gıdadan kaynaklanan toksin maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına vereceği zararlı etkiler ve korunma yöntemlerini içeriyor. |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıda kaynaklı toksin etkenlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak | Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, | |
2 | Gıda kaynaklı zararlı toksin maddelerin bulaşma ve oluşum nedenlerini kavramak | Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, | |
3 | Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini kavramak | Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, | |
4 | Gıda toksinlerinin insan bünyesinde meydana getireceği hasarlardan haberdar olmak | Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, | |
5 | Gıda kaynaklı toksinlerin gıda mevzuatındaki yasal durumundan haberdar olmak | Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, | |
6 | Gıda prosesi sırasında oluşabilecek toksinleri tahmin edebilmek | Anlatım, Soru-Cevap, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Toksikoloji ve toksikoloji bilimi | |
2 | Organ toksitesinin mekanizması | |
3 | Gıda kaynaklı bakteriyel intoksikasyonlar | |
4 | Gıda kaynaklı bakteri enfeksiyonları | |
5 | Gıda kaynaklı mikotoksinler ve zehirlenme mekanizması | |
6 | Gıda kaynaklı parazitler-protozoolar ve zehirlenme mekanizmaları | |
7 | Gıda kaynaklı parazitler -hermintler ve zehirlenme mekanizması | |
8 | Gıda kaynaklı virüsler ve zehirlenme mekanizmaları | |
9 | Pestisitler ve zehirlenme mekanizması | |
10 | Ağır metaller ve zehirlenme mekanizması | |
11 | Gıda ambalajlarından bulaşan toksinler ve zehirler | |
12 | Deniz ürünlerindeki toksinler ve zehirler | |
13 | Mantar toksinleri | |
14 | Gıda prosesisinden kaynaklanan toksinler |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Arzu Çağrı Mehmetoğlu, Gıda Kaynaklı hastalıklar ve toksikoloji Ders notu |
Ders Kaynakları | Foodborne Pathogens Hazards, Risk Analysis and Control Clive Blackburn, 2006, CRC press |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | ||||||
2 | Karmaşık mühendislik problemlerini, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
3 | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 | Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 | Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | ||||||
7 | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | ||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | ||||||
9 | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | ||||||
10 | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | ||||||
11 | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Gıda kaynaklı toksin etkenlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak | |||||||||||
2 | Gıda kaynaklı zararlı toksin maddelerin bulaşma ve oluşum nedenlerini kavramak | |||||||||||
3 | Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini kavramak | |||||||||||
4 | Gıda toksinlerinin insan bünyesinde meydana getireceği hasarlardan haberdar olmak | |||||||||||
5 | Gıda kaynaklı toksinlerin gıda mevzuatındaki yasal durumundan haberdar olmak | |||||||||||
6 | Gıda prosesi sırasında oluşabilecek toksinleri tahmin edebilmek |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Kısa Sınav | 20 |
1. Ödev | 20 |
1. Ara Sınav | 40 |
2. Kısa Sınav | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 10 | 20 |
Ödev | 4 | 4 | 16 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 130 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,2 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |