Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda İşlem Makineleri | GDM 430 | 8 | 3 + 0 | 3 | 4 |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini inceler. | Anlatım, Eğitsel Oyun, Gösterip Yaptırma, Rol Oynama, | |
2 | Üretilecek gıda ürününün özelliklerine göre seçilecek ekipman ve makineleri araştırır. | Anlatım, Soru-Cevap, Rol Oynama, | |
3 | Gıda işlem makinelerini işlev ve enerji tüketimi açısından karşılaştırır. | Anlatım, Rol Oynama, | |
4 | Gıda üretim düzeneklerinin hijyen yönünden uygunluğunu tartışır. | Anlatım, Beyin Fırtınası, Eğitsel Oyun, | |
5 | Taslak üretim sistemleri oluşturur, proses aşamaları ve makinelerini seçer. | Anlatım, Rol Oynama, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıdaların temel özellikleri ve üretiminde kullanılan ilkeler | |
2 | Hammadde hazırlık makineleri (Tartma ve Ölçme Aletleri Tasıma ve İletim Düzenleri, Gıda Ön İşlem ve Temizlik Makineleri) | |
3 | Hammadde hazırlık makineleri (Tartma ve Ölçme Aletleri Tasıma ve İletim Düzenleri, Gıda Ön İşlem ve Temizlik Makineleri) | |
4 | Sınıflama ve Ayırma Makineleri (Santrifüj seperasyon düzenleri) | |
5 | Sınıflama ve Ayırma Makineleri (Membran filtrasyon düzenleri) | |
6 | Karıştırma ve Karışımlama Makineleri | |
7 | Sürekli İsı Aktarım Düzenleri | |
8 | Evaporatörler (Buharlaştırıcılar) | |
9 | Deaeratörler(Hava Çıkarıcılar), Deodorizatörler (Koku Alıcılar), Kondensörler (Yoğuşturucular) | |
10 | Haşlama Makineleri ve Ekipmanları, Pişirme veya Kavurma Makine ve Ekipmanları, Kızartma Makine ve Ekipmanları | |
11 | Işınlama (Soğuk Sterilizasyon) Teknik ve Tesisleri, Yüksek Basınç Makine ve Ekipmanları | |
12 | Kurutma işlemi ve Dehidratörler | |
13 | Dehidrasyon Sistemleri | |
14 | Sistem temizliği ve otomasyon |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | GIDA ENDÜSTRİ MAKİNELERİ Prof.Saldamlı Genişletilmiş 2 .baskı 563 sayfa. Basım Yılı:2004 |
Ders Kaynakları | Süt ve mamulleri teknolojisi, Prof. Dr. Mustafa Üçüncü, 2005, |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | ||||||
2 | Karmaşık mühendislik problemlerini, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
3 | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 | Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 | Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | ||||||
7 | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | ||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | ||||||
9 | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | ||||||
10 | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | ||||||
11 | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini inceler. | |||||||||||
2 | Üretilecek gıda ürününün özelliklerine göre seçilecek ekipman ve makineleri araştırır. | |||||||||||
3 | Gıda işlem makinelerini işlev ve enerji tüketimi açısından karşılaştırır. | |||||||||||
4 | Gıda üretim düzeneklerinin hijyen yönünden uygunluğunu tartışır. | |||||||||||
5 | Taslak üretim sistemleri oluşturur, proses aşamaları ve makinelerini seçer. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Kısa Sınav | 20 |
1. Ödev | 20 |
Toplam | 40 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 5 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 125 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |