Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Endüstrisinde Atık ve Yan Ürünler GDM 445 7 3 + 0 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Öğrencilere gıda endüstrisinin çeşitli kollarından elde edilen atıkların ve yan ürünlerin farklı endüstrilerde kullanılması, çevre ve insan sağlığına zararsız hale getirilmesi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği Gıda endüstrisinin yan ürünleri ve artıklarının tanımları, sınıflandırılması, Artık ve artıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, Gıda sanayii atık-sularının karakteri ve arıtımı, Temel gıda sanayi dalları olan hububat, et, süt, meyve-sebze, yağ endüstrisi ve şeker işleme sanayilerinin atık ve yan ürünlerinin kaynakları, bileşimleri ve değerlendirilmeleri işlenmektedir
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Atık ve yan ürün temel kavramları konusunu kavrar Anlatım, Soru-Cevap,
2 Yan ürün ve atıkların çevre, ekonomi ve insan sağlığı açısından önemini kavrar Anlatım, Soru-Cevap,
3 Gıda sanayinde oluşan atık ve yan ürünlerin özelliklerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Doğru Yanlış Testleri,
4 Atık arıtım yöntemleri konusunu kavrar Anlatım, Soru-Cevap,
5 Yan ürün ve atıklardan yararlanma yöntemlerini kavrar Problem Çözme,
6 Yeni gelişen biyoteknolojik yöntemleri kavrar Problem Çözme,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Atık ve yan ürünler temel kavramları
2 Gıda endüstrisi atık ve yan ürünlerinin kaynakları ve özelikleri
3 Atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri
4 Gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu
5 Atık su arıtım yöntemleri: Fiziksel ve Kimyasal arıtım
6 Atık su arıtım yöntemleri: Biyolojik arıtım, İleri arıtım
7 Atık yönetimi ve çevre: Yasal durum ve yönetmelikler
8 Meyve-sebze endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
9 Et endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
10 Tahıl endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
11 Süt endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
12 Yağ endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
13 Özel gıdalar endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
14 Atık ve yan ürünlerin biyoteknolojik yöntemlerle zenginleştirilmesi
Kaynaklar
Ders Notu Gıda Endüstrisinde Atık ve Yan Ürünler, Sakarya Üniversitesi, Ders Notu (Yrd.Doç.Dr.Serpil Öztürk)
Ders Kaynakları Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry edited by Vasso Oreopoulou, C.H.I.P.S, 2007, 316 pages
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Atık ve yan ürün temel kavramları konusunu kavrar
2 Yan ürün ve atıkların çevre, ekonomi ve insan sağlığı açısından önemini kavrar
3 Gıda sanayinde oluşan atık ve yan ürünlerin özelliklerini kavrar
4 Atık arıtım yöntemleri konusunu kavrar
5 Yan ürün ve atıklardan yararlanma yöntemlerini kavrar
6 Yeni gelişen biyoteknolojik yöntemleri kavrar
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 15
2. Kısa Sınav 15
1. Ödev 30
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 8 16
Ödev 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 126
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,04
Dersin AKTS Kredisi 4