Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Fonksiyonel Gıdalar | GDM 412 | 8 | 3 + 0 | 3 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Öğrenciler fonksiyonel gıdalar, sağlık ve yaşam stili ile ilişkilendirilerek sınıflandırılması ve üretim yöntemleri, kullanılan farklı özel ingrediyen tipleri, pazarlanma stratejileri, dünya gıda piyasalarındaki yeri ve ilgili yasal düzenlemeler gibi konularda bilgi birikimi kazanacaklardır. Okuma ödevleri öğrencilerin ilave kaynakları da incelemelerine ve konuyu farklı açılardan da yorumlayabilmelerine neden olacaktır. |
Dersin İçeriği | Fonksiyonel gıdaların sınıflandırılması, bir fonksiyonel gıdada olması gereken özellikler, üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda grupları, sağlık ve fonksiyonel gıda tüketimi arasındaki ilişki, genetik yapısı değiştirilmiş fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel gıda üretimi ve tüketimi ile ilgili yasal düzenlemeler. |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Fonksiyonel gıdaların sınıflandırılması ve ilgili tanımları kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
2 | Bir fonksiyonel gıdada olması gereken özellikleri kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar, | |
3 | Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda gruplarını kavrar, yeni gelişmeleri takip eder | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar, | |
4 | Fonksiyonel gıdaların faydalarını ve sağlık ile ilişkisini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
5 | Mevcut yasal düzenlemeleri kavrar ve yasal düzenlemelerdeki boşlukları analiz eder ve tartışır | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
6 |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Fonksiyonel gıdaların sınıflandırılması ve ilgili tanımlar, yeni tüketici eğilimlerinin fonksiyonel gıdaların geliştirilmesindeki rolü ; | |
2 | Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda grupları | |
3 | Üretimlerinde kullanılan ingrediyenler | |
4 | Sağlık ile ilişkilendirilebilen fonksiyonel gıdalar ; | |
5 | Yaşam stili ile ilişkilendirilmiş fonksiyonel gıdalar ; | |
6 | Genetik yapısı değiştirilmiş fonksiyonel gıdalar; | |
7 | Genetik yapısı değiştirilmiş fonksiyonel gıdalar; | |
8 | Fonksiyonel gıdalardaki besin ögelerinin biyoyararlılıkları; | |
9 | Gıda güvenliği ve toksikolojisi açılarından değerlendirmeler ; | |
10 | Mevcut yasal düzenlemeler; | |
11 | Fonksiyonel gıdalar için özel üretim teknikleri, optimum raf ömrü için uygun ambalaj materyali seçimi; | |
12 | Mevcut gıda pazarlarında fonksiyonel gıdaların yeri ve önemi; toplum sağlığı üzerine potansiyel etkileri | |
13 | Fonksiyonel gıdaların geleceği, | |
14 | Yeni ürün tasarımları ve beklenen yasal gelişmeler |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Fonksiyonel Gıdalar. Ders Notu , Demirkol O |
Ders Kaynakları | Wildman, R.C. 2000. Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods. CRC Press, Boca Raton, USA. Labuza, T.P. ve Scmidt, M.K. 2001. Essentials of Functional Foods. Aspen Pub. New York, USA. Supplementary Reading:Shibamoto, T., Terao, J., ve Osawa, T. 1997. Functional Foods for Disease Prevention I and II. ACS Symposium Series 701 and 702. ACS, Washington, DC, USAJohns, T., and Romeo, J.T. 1997. Functionality of Food Phytochemicals. Plenum Press, USA. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 a | Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; | ||||||
1 b | Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | ||||||
2 a | Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; | ||||||
2 b | Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
3 | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 a | Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi. | ||||||
5 b | Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 a | Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | ||||||
6 b | Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | ||||||
6 c | Bireysel çalışma becerisi. | ||||||
7 a | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi, | ||||||
7 b | En az bir yabancı dil bilgisi. | ||||||
7 c | Etkin sunum yapabilme becerisi. | ||||||
7 d | Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | ||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | ||||||
9 a | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi, | ||||||
9 b | Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | ||||||
10 a | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; | ||||||
10 b | Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık | ||||||
10 c | Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | ||||||
11 a | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; | ||||||
11 b | Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 1 a | PÇ 1 b | PÇ 2 | PÇ 2 a | PÇ 2 b | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 5 a | PÇ 5 b | PÇ 6 | PÇ 6 a | PÇ 6 b | PÇ 6 c | PÇ 7 | PÇ 7 a | PÇ 7 b | PÇ 7 c | PÇ 7 d | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 9 a | PÇ 9 b | PÇ 10 | PÇ 10 a | PÇ 10 b | PÇ 10 c | PÇ 11 | PÇ 11 a | PÇ 11 b |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Fonksiyonel gıdaların sınıflandırılması ve ilgili tanımları kavrar | |||||||||||||||||||||||||||||||
2 | Bir fonksiyonel gıdada olması gereken özellikleri kavrar | |||||||||||||||||||||||||||||||
3 | Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda gruplarını kavrar, yeni gelişmeleri takip eder | |||||||||||||||||||||||||||||||
4 | Fonksiyonel gıdaların faydalarını ve sağlık ile ilişkisini kavrar | |||||||||||||||||||||||||||||||
5 | Mevcut yasal düzenlemeleri kavrar ve yasal düzenlemelerdeki boşlukları analiz eder ve tartışır | |||||||||||||||||||||||||||||||
6 |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Kısa Sınav | 10 |
2. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Kısa Sınav | 2 | 5 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 109 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,36 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |