Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Üniversite Yaşamına Giriş UNI 101 1 1 + 0 1 0
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. HAVVA SERT
Dersi Verenler Prof.Dr. ŞENOL BEŞOLUK, Öğr.Gör. YİĞİT HAKAN ÜNLÜ, Doç.Dr. FİLİZ CİCİOĞLU, Prof.Dr. HAKAN YAKUT, Prof.Dr. GÜLFEN TUNA, Doç.Dr. HAVVA SERT, Prof.Dr. ŞABAN KÖKTÜRK, Doç.Dr. ENDER BÜYÜKÖZKARA, Öğr.Gör.Dr. YUNUS KÖSE, Doç.Dr. TUBA YENER, Dr.Öğr.Üyesi HANİFE İRİS, Prof.Dr. YUSUF GENÇ, Dr.Öğr.Üyesi GÜLİZ HASKARACA, Dr.Öğr.Üyesi EMRAH BUDAKOĞLU, Prof.Dr. ŞEVKET GÜR, Prof.Dr. MUHARREM TOSUN, Prof.Dr. YILMAZ DAŞCIOĞLU, Prof.Dr. CEMİL ÖZ, Prof.Dr. HAKAN TUNAHAN, Prof.Dr. AYŞE ŞÜKRAN DEMİRKIRAN, Prof.Dr. SEDAT SERT, Prof.Dr. NURTAÇ ÖZ, Prof.Dr. MEHMET NEBİOĞLU, Prof.Dr. HÜSEYİN ERSOY, Prof.Dr. AHMET BOSTANCI, Öğr.Gör. FATİH ALBAYRAK, Doç.Dr. GÖKHAN COŞKUN, Arş.Gör. ÖZGE ZEYBEK, Arş.Gör.Dr. TARIK DİNÇ, Dr.Öğr.Üyesi AHMET FİDAN, Doç.Dr. MUHAMMED KÜRŞAD UÇAR, Doç.Dr. İHSAN HAKKI ÇİFTCİ, Arş.Gör.Dr. HATİCE KILAR, Arş.Gör.Dr. BURÇE ORHAN, Arş.Gör.Dr. CİHAN DURMUŞKAYA, Dr.Öğr.Üyesi İBRAHİM ERDEK, Arş.Gör.Dr. İSMET EMRE YÜCEL, Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÇALIŞKAN, Arş.Gör.Dr. SEVTAP SARICA, Arş.Gör. FATİH MEHMET TULUMCU, Dr.Öğr.Üyesi BURAK ÇITIR, Prof.Dr. AYKUT HAMİT TURAN, Arş.Gör.Dr. ÜMRAN KARABULUT, Prof.Dr. DEVRİM AKGÜN, Öğr.Gör.Dr. ŞEBNEM CEYLAN APAYDIN, Dr.Öğr.Üyesi BURCU ÇARKLI YAVUZ, Arş.Gör.Dr. ÖMER FARUK KÖKTAŞ, Arş.Gör.Dr. SEMİH ERGELEN, Dr.Öğr.Üyesi ESRA BETÜL KÖLEMEN, Öğr.Gör. YAKUP YİĞİT, Doç.Dr. SALİH ÜLEV, Prof.Dr. ELA TAŞ, Doç.Dr. ÖZLEM DOĞU, Doç.Dr. ÖZKAN ERGENE, Doç.Dr. CEM KIRLANGIÇOĞLU, Doç.Dr. ÖZGÜN ÜNAL, Arş.Gör. HİLAL BALCI, Dr.Öğr.Üyesi NURCAN KOSTAK, Doç. DİCLE ÖNEY, Arş.Gör. FATİH SELİM SELLÜM, Arş.Gör.Dr. MURAT CAN DİLBER, Arş.Gör.Dr. TUNAHAN DEĞİRMENCİ, Prof.Dr. HİLAL YILDIZ, Arş.Gör.Dr. MEHMET UYMAZ, Öğr.Gör. KÜBRA ÜÇGÜL, Öğr.Gör. İSMAİL HAKKI YEMENOĞLU, Doç.Dr. EMİNE GÜLŞAH GÖKTOLGA, Öğr.Gör. ŞENAY KESİM, Arş.Gör. CAN BORA GELBERİ, Öğr.Gör. ENES KARA, Dr.Öğr.Üyesi FATİH BAL, Dr.Öğr.Üyesi YASEMİN HAMLACI BAŞKAYA, Arş.Gör. MUHAMMET OĞUZ HAN ŞİMŞEK, Arş.Gör. KEREM CAN ALPAY, Arş.Gör. BURAK ATKAN, Arş.Gör. MESUDE SEVEN GÜRÇEN, Öğr.Gör. ADEM TURAN, Öğr.Gör. AYKUT ARSLAN, Öğr.Gör. OĞUZHAN YILDIZ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Öğrencilerin üniversite yaşamına uyumunu kolaylaştıracak sosyal, kişisel, akademik yaşam becerilerini kapsayan bilgiler edinmesi.

Dersin İçeriği

Ders kapsamında öğrencilere Sakarya Üniversitesinin akademik ve idari birimleri ile sunulan imkanlar tanıtılır, eğitim yönergeleri hakkında bilgi verilir, Üniversite ortamında yürütülen kültürel ve bilimsel etkinliklere yönlendirme yapılır. Üniversite dışında öğrencilere şehir hakkında gerekli olan genel bilgiler sunulur.

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Üniversite yaşamına hazırlama, Anlatım, Kısa Cevaplı Testler,
2 Üniversite birimleri hakkında yeterli bilgiye sahip olma, Anlatım, Kısa Cevaplı Testler,
3 Sosyal, kültürel ve sporsal faaliyetlere aktif katılım sağlayabilme, Anlatım, Kısa Cevaplı Testler,
4 Öğrenci hak ve sorumlulukları listeleyebilme ve tanımlama, Anlatım, Kısa Cevaplı Testler,
5 Kariyer planlamanın önemini kavrama. Anlatım, Kısa Cevaplı Testler,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Dersin içeriği ve işleyişi hakkında bilgi verilmesi, Sakarya şehri hakkında genel bilgi verilmesi.
2 Üniversitenin genel fiziki yapısı, Üniversite yönetimi, akademik ve idari birimlerin tanıtılması.
3 Öğrenci dekanlığı ve öğrenci senatosunun tanıtılması.
4 Bölüm dersleri, faaliyetleri, ölçme değerlendirme teknikleri hakkında bilgi verilmesi.
5 Öğrenci Bilgi Sisteminin tanıtımı, ders seçimleri ve yazılma kuralları hakkında bilgi verilmesi.
6 Eğitim-Öğretim mevzuatlarının tanıtılması.
7 Sağlık hizmetleri ve kütüphanenin tanıtımı.
8 Engelliler birimi, Kampüs spor/kültür alanları ve faaliyetleri hakkında kısa bilgilendirmelerin yapılması, yemek bursu, kısmi zamanlı çalışma olanaklarının tanıtımı.
9 Öğrenci topluluklarının ve etkinliklerinin tanıtılması.
10 Öğrenci değişim programları hakkında bilgilendirme.
11 ÇAP, Yandal programları, İlgi Alanı, Önceki Öğrenmelerin Tanınması Ar-Ge Uyum, Sosyal Transkript süreçlerinin tanıtılması.
12 Kişilerarası iletişim, stresle baş etme ve bağımlılıkla mücadele.
13 Zaman yönetimi ve verimli öğrenme.
14 Kariyer planlama, proje geliştirme kapsamında alanında uzman kişilerin tecrübelerinin paylaşılması.
Kaynaklar
Ders Notu

Sakarya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, Sakarya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Uygulama Esasları, SAÜ Tanıtım Kataloğu, broşürler vb.

Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi alanları ile ilgili konularda yeterli alt yapıya sahip olmak
2 Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak
3 Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini belirleme ve etkin kullanabilmek.
4 Bilgisayar destekli çizim ve alanı ile ilgili simülasyon programları kullanarak tasarım yapma ve mesleki plan ve projelerin çizimlerini gerçekleştirme becerisi kazandırmak.
5 Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilme, takımlarda sorumluluk alabilme veya bireysel çalışma yapabilme becerisine sahip olmak
6 Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak.
7 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazandırmak.
8 Tarihi değerlere saygılı, sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olmak.
9 İş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak.
10 Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisine sahip olmak
11 Sanayi ve hizmet sektöründeki üretim süreçlerini izleyerek uygulama becerisine sahip olmak
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
Toplam 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)