Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
II. Ders Kurulu (Sindirim Sistemi ve Metabolizma) | TIP 2200 | 0 | 88 + 26 | 8 | 8 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. BİRSEN AYDEMİR |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Temel Öğretim |
Dersin Amacı | Kurulun amacı sindirim sisteminin gelişimsel, yapısal ve işlevsel yönleri üzerinde durmak ve öğrencilere sindirim ve metabolizma konusunda gelişimsel, yapısal, biyokimyasal temel bilgiler sağlamaktır. Bu kurulda; Ağız boşluğu, dil, dişler ve destekleyen dokular, tükrük bezleri, yemek borusu, mide, karaciğer, safra kesesi, pankreas, ince ve kalın bağırsakların yapısı ve işlevleri Karbohidratlar, lipitler, proteinlerin sindirimi ve emilimi, safranın oluşumu, salgılanması ve içeriği, nükleotid metabolizması, mineraller ve iz elementler öğrenilecektir. Bu bölümde tıbbi beceriler, laboratuvar uygulamaları, parenteral solüsyonların uygulanması, preparasyon becerileri kazandırılması hedeflenir. Sindirim sisteminde organların anatomisinin, gelişiminin ve fizyolojisinin, moleküler düzeyde sindirim biyokimyasının ve çeşitli organik bileşiklerin metabolizmasının anlaşılması ve gastrointestinal sistem enfeksiyon etkenlerinin öğrenilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği |
|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Sindirim sistemini oluşturan organları morfolojik açıdan tanır. | Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Örnek Olay, | Sınav, |
2 | Sindirim sistemi organların beslenmelerini ve inervasyonlarını bilir | Örnek Olay, Gösteri, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
3 | Sindirim sistemini oluşturan organların gelişimini ve histolojisini öğrenir | Örnek Olay, Gösteri, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
4 | Gastrointestinal sistem enfeksiyon etkenlerini öğrenir | Örnek Olay, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
5 | Gastrointestinal sistemin işlev mekanizmalarını tanımlayabilir. | Örnek Olay, Gösteri, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
6 | Gastrointestinal sisteme ait hastalıkların belirtilerini ve fizyopatolojisini tanımlayabilir | Örnek Olay, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
7 | Karbohidratlar sindirimi ve emilim mekanizmasını açıklayabilir | Örnek Olay, Gösteri, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
8 | Lipitler sindirimi ve emilim mekanizmasını açıklayabilir | Örnek Olay, Gösteri, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
9 | Proteinlerin sindirimi ve emilim mekanizmasını açıklayabilir | Anlatım, | Sınav, |
10 | Moleküler düzeyde sindirim biyokimyasının ve çeşitli organik bileşiklerin metabolizmasını öğrenir | Anlatım, | Sınav, |
11 | Safranın oluşumu, salgılanması ve içeriğini tanımlayabilir | Anlatım, | Sınav, |
12 | Kan şekeri konsantrasyonları ile insülin sekresyonu arasındaki ilişkisini tanımlayablimeli | Anlatım, | Sınav, |
13 | Glukagon salgılanmasının kontrolünü açıklayabilir | Anlatım, | Sınav, |
14 | Sindirim sisteminin anomalileri ve temel işlevsel bozukluklarını sayabilir | Anlatım, | Sınav, |
15 | Asit baz dengesi ve tampon sistemlerini açıklayabilir | Anlatım, | Sınav, |
16 | Laboratuvarda protein ve bilirubin analizini değerlendirebilir | Anlatım, | Sınav, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Art. temporomandibularis ve çiğneme kasları Gastrointestinal sisteme GirişProtein sindirimi, emilimi Karbohidrat sindirimi, emilimi metabolizması ve kontrolü | |
2 | İmmün system, İmmün sistem organ, doku ve hücreleri, Sindirim Yolunda sindirim ve emilim, Abdomen Topografisi, Lipid Sindirimi ve Emilimi, Lipoproteinler ve metabolizması, | |
3 | Porfirin ve safra pigmentleri, ince ve kalın barsak histolojisi, Peritoneum, omentummajus, minus, bursa omentalis, Asit Baz Dengesi ve Tampon Sistemleri, Mide ve Bağırsak Gelişimi, Karaciğer Histolojısı, Enerji vericiler ve Metabolizma Hızı | |
4 | Antijenler ve Özellikleri , Humoral İmmun system, İmmunglobulinler , Duodenum, jejunum, ileum, Pankreas Histolojisi, Kalın barsaklar, Hücresel İmmünite | |
5 | Karaciğer ve safra yolları, Bağışık yanıtsızlık ve immunsupresyon; otoimmunite, Ağız, diş, safrakesesi, karaciğer ve pankreas gelişimi, Sindirim kanalı damar ve sinirleri , Karın arka duvarı, damar ve sinirleri, | |
6 | Aşılar ve antiserumlar, Mikrobiyolojide örnek alımı ve transportu | |
7 | ||
8 | ||
9 | ||
10 | ||
11 | ||
12 | ||
13 | ||
14 |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Sağlık Hizmeti- Edindiği bilgi, beceri ve tutumları sağlık hizmeti sunumunda kullanır. | X | |||||
2 | Sağlık Hizmeti- Hastaya biyopsikososyal bir yaklaşım gösterir. | ||||||
3 | Sağlık Hizmeti- Birey ve toplum sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler | ||||||
4 | Sağlık Hizmeti- Sağlığın sürdürülmesi ve geliştirilmesi yönünde çalışmaları yapar | ||||||
5 | Sağlık Hizmeti- Toplum bireylerine, hastalara ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir | ||||||
6 | Sağlık Hizmeti- Korunma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde güvenli, akılcı ve etkin yaklaşım gösterir | ||||||
7 | Sağlık Hizmeti- Girişimsel ve/veya girişimsel olmayan uygulamaları güvenli ve etkin bir biçimde gerçekleştirir | ||||||
8 | Sağlık Hizmeti- Hasta ve çalışan güvenliğini göz önünde bulundurur | ||||||
9 | Sağlık Hizmeti- Sağlığa etki eden fiziksel ve sosyoekonomik şartlar ile bireysel özellik ve davranışları göz önünde bulundurur | ||||||
10 | Etik ve Mesleki İlkeler- İyi hekimlik uygulamalarını dikkate alır. | ||||||
11 | Etik ve Mesleki İlkeler- Etik ve yasal ilkeler çerçevesinde görevini yerine getirir. | ||||||
12 | Etik ve Mesleki İlkeler- Nitelikli sağlık bakımı sunma konusunda kararlılık gösterir | ||||||
13 | Etik ve Mesleki İlkeler- Mesleki performansını değerlendirir | ||||||
14 | Sağlık Savunucusu- Sosyal yükümlülüklerini dikkate alarak sağlık hizmetini geliştirmeyi savunur. | ||||||
15 | Sağlık Savunucusu- Sağlık hizmetinin tüm bileşenleri ile işbirliği yapar | ||||||
16 | Sağlık Savunucusu- Birey ve toplum sağlık göstergelerini değerlendirir | ||||||
17 | Sağlık Savunucusu- Kendi sağlığını korumaya önem verir | ||||||
18 | Lider- Sağlık ekibi içinde liderlik yapar. | ||||||
19 | Lider- Sağlık hizmetlerinde kaynakları maliyet-etkin, toplum yararına ve mevzuata uygun kullanır | ||||||
20 | Ekip- Sağlık ekibi içinde farklı ekip rollerini üstlenir. | ||||||
21 | Ekip- Sağlık ekibi içindeki sağlık çalışanlarının görev ve yükümlülüklerinin farkındadır ve buna uygun davranışlar gösterir. | ||||||
22 | Ekip- Mesleki uygulamalarında meslektaşları ve diğer meslek grupları ile uyumlu ve etkin çalışır | ||||||
23 | İletişim- Hasta, hasta yakınları, sağlık çalışanları ile etkili iletişim kurar | ||||||
24 | İletişim- Farklı sosyokültürel özelliklere sahip birey ve gruplar ile etkili iletişim kurar | ||||||
25 | İletişim- Tanı, tedavi, takipte hasta merkezli bir yaklaşım gösterir. | ||||||
26 | Bilimsel Yaklaşım- Gerekli durumlarda bilimsel araştırma planlar ve uygular | ||||||
27 | Bilimsel Yaklaşım- Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır ve değerlendirir | ||||||
28 | Bilimsel Yaklaşım- Kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular | ||||||
29 | Bilimsel Yaklaşım- Bilişim teknolojilerini kullanır | ||||||
30 | Yaşam Boyu Öğrenme- Kariyer gelişimini etkili olarak yönetir | ||||||
31 | Yaşam Boyu Öğrenme- Yeni bilgileri edinme ve yaşam boyu değişen koşullara uyum sağlama becerilerini gösterir | ||||||
32 | Yaşam Boyu Öğrenme- Doğru öğrenme kaynaklarını seçer, kendi öğrenme sürecini düzenler |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
Toplam | 0 |
Toplam | 0 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|