Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Süt Endüstrisinde Yeni Gelişmeler | GDM 504 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. AHMET AYAR |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Öğretim |
Dersin Amacı | Süt endüstrisinde kullanılan yeni teknolojilerden ve yeni geliştirilmiş ürünlerden öğrencilerin haberdar olmalarını sağlamak. Bu gelişmeleri yöresel ürünlere uygulamaya çalışmak. Süt endüstrisinde uygulanan yeni kalite politikaları hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Yeni muhafaza teknolojilerinin süt ve ürünlerine uyuglanması konusunda öğrencilerin bilgi sahibi olmasını sağlamak. |
Dersin İçeriği | Bu ders süt ve süt ürünleri ile ilgili işleme, muhafaza ve depolama gibi yeni uygulamaları, yeni bilimsel çalışmalar ile elde edilmiş gelişmeleri, süt ürün ve işletmelerine uyuglanan kalite sistemlerini ve de geliştirlmiş teknolojiler ile yöresel ürünlerin üretimini kapsar. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Süt endüstrisinde kullanılan yeni teknolojilerden haberdar olunur | Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, | Sınav, Ödev, |
2 | Süt ve ürünlerine ilave edilen yeni katkılar bilinir. | Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, | Sınav, Ödev, |
3 | Süt ve ürünlerinde kullanılan yeni ambalaj maddeleri ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunur | Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, | Sınav, Ödev, |
4 | Süt ve ürünlerinde kullanılan yeni kültür ve enzimler bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, | Sınav, Ödev, |
5 | Yeni teknolojilerin takipçisi olmanın önemini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, | Sınav, Ödev, |
6 | Geliştirilen yeni teknolojilere ulaşma yollarını öğrenir. | Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, | Sınav, Ödev, |
7 | Yeni süt ürünleri üretme ve geliştirme becerisi kazanır | Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , | Sınav, Ödev, Proje / Tasarım, |
8 | Süt işletmeleri ve ürünlerinde kalite kavramını geliştirmeyi öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Grup Çalışması, | Sınav, Ödev, Proje / Tasarım, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Sütün bileşimi ve temel özellikleri | |
2 | Süt endüstrisinde günümüzde uygulanan temel işlemler. | |
3 | Çiğ sütün muhafazasındaki gelişmeler ve yeni uygulamalar. | |
4 | Sütçülük makina ve ekipmanları ve bunlarla ilgili gelişmeler | |
5 | Süt ve ürünlerinin işlenmesinde yeni uygulamalar (yoğurt, peynir ve diğer süt ürünleri) | |
6 | Süt ve ürünlerinin işlenmesinde yeni uygulamalar (yoğurt, peynir ve diğer süt ürünleri) | |
7 | Süt endüstrisinde biyosensör kullanım olanakları | |
8 | Süt ve ürünlerinin ambalajlanmasında yeni gelişmeler | |
9 | Süt ve ürünlerinde engeller teknolojilerinin uygulanması. | |
10 | Kurutma teknolojisindeki gelişmeler | |
11 | Sütçüklük artıklarının değerlendirilme yolları | |
12 | Süt ürünlerinde doğal katkı kullanımı | |
13 | Süt teknolojisinde yeni kalite uygulamaları ve otomasyon | |
14 | İşletme ve laboratuvar çalışmaları |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Süt Teknolojisinde Yeni Gelişmeler |
Ders Kaynakları | 1. Robinson,R.K. Modern Daıry Technology, Volume 1: Advances in Milk Processing 2. Tamime,A.Y. and Barry, A. LawMechanisation and Automation in Dairy Technology. 3. McDougall,A. The HACCP Food Safety 4. Tamime,A. Milk Processing and Quality Management (Society of Dairy Technology series) |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | ||||||
1 | Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | ||||||
5 | Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme | X | |||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri | ||||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi | ||||||
9 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 30 |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 20 |
1. Performans Görevi (Uygulama) | 20 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 10 |
2. Performans Görevi (Laboratuvar) | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 70 |
1. Final | 30 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 1 | 2 | 2 |
Ödev | 1 | 20 | 20 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 4 | 8 | 32 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 138 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,52 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |