| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| İşletme Bilimine Giriş | ISL 101 | 1 | 4 + 0 | 4 | 6 |
| Ön Koşul Dersleri | Yok |
| Önerilen Seçmeli Dersler | Yok |
| Dersin Dili | Türkçe |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu |
| Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. CEMAL SEZER |
| Dersi Verenler | Prof.Dr. CEMAL SEZER, |
| Dersin Yardımcıları | Arş. Gör. Ayhan DURMUŞ |
| Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Temel Öğretim |
| Dersin Amacı | İşletmeciliğe ilişkin temel kavramları açıklamak. İşletmenin kuruluş yerinin seçimi ve kurulması konusunda öğrencileri bilgilendirmek. İşletmenin bütün fonksiyonlarını ayrıntılı birşekilde açıklayarak öğrencilerin işletmelere bütüncül bir perspektiften bakabilecek bir mantık kazandırmak. |
| Dersin İçeriği | İşletmecilik ile ilgili temel bilgiler; işletmelerin kuruluşu; yönetim ve işlevleri; pazarlama yönetimi; üretim yönetimi; insan kaynakları yönetimi; muhasebe ve finansman yönetimi; işletmelerin hukuki yapıları; |
| # | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
|---|---|---|---|
| 1 | İşletmecilikle ilgili temel kavramları açıklar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav, |
| 2 | İşletmenin kuruluş yeri seçimi ve kurulması ile ilgili öğrencilere teorik ve pratik bilgiler kazandırır | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, | Sınav, Ödev, |
| 3 | İşletmelerin türleri ve ekonomik etkinlikleri konusunda bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav, |
| 4 | İşletme fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olur ve bu fonksiyonların işletme başarısındaki rollerini analiz eder. | Anlatım, Örnek Olay, | Sözlü Sınav, |
| 5 | İşletmenin işlevsel alanları hakkında bilgi sahibi olur ve işletme faaliyetleri ile ilgili etik ve sosyal konuları analiz eder. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav, Ödev, |
| 6 | İşletmeleri ekonomik, sosyal ve politik çevreleri ile ilişkilendirir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav, Ödev, |
| Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | İşletmeciliğin Temel kavramları | Önerilen kaynaklar |
| 2 | İşletme Kaynak, Amaç ve Sorumlulukları | Önerilen kaynaklar |
| 3 | İşletme Sistemi ve Çevresi | Önerilen kaynaklar |
| 4 | İşletme Türleri ve İşletme Birleşmeleri | Önerilen kaynaklar |
| 5 | İşletmelerin Hukuki Yapıları | Önerilen kaynaklar |
| 6 | İşletmelerde Büyüklük ve Kapasite | Önerilen kaynaklar |
| 7 | İşletmenin Kuruluşu | Önerilen kaynaklar |
| 8 | İşletmelerde Genel Yönetim ve Yönetim Fonksiyonları | Önerilen kaynaklar |
| 9 | ARA SINAV | |
| 10 | İşletmelerde Pazarlama Fonksiyonu | Önerilen kaynaklar |
| 11 | İşletmelerde Üretim Fonksiyonu | Önerilen kaynaklar |
| 12 | İşletmelerde İnsan Kaynakları Fonksiyonu | Önerilen kaynaklar |
| 13 | İşletmelerde Finans Fonksiyonu | Önerilen kaynaklar |
| 14 | İşletmelerde AR-GE, Muhasebe ve Halkla İlişkiler | Önerilen kaynaklar |
| Kaynaklar | |
|---|---|
| Ders Notu | Tutar, H. (2015) İşletme Yönetimi, 3. Baskı, Seçkin Kitabevi, Ankara.
|
| Ders Kaynakları | Mucuk, İ. (2013), Modern İşletmecilik, Türkmen kitabevi, İstanbul. Mirze, S. K. (2010) İşletme, Literatür Yayıncılık, İstanbul. Tuncer, D., Ayhan, D. Y. ve Varoğlu, D. (2009). Genel İşletmecilik Bilgileri. Ankara: Siyasal Kitabevi. Örücüc, E. (2013) Modern İşletmecilik, Dora, Bursa Capital ve Power dergileri, İşletmenin fonksiyonlarıyla ilgili örnek olaylar. |
| Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 | Sağlık yönetimi alanına özgü yetkinlikler kazandırmak | X | |||||
| 2 | Sağlık sektöründe inovasyon ve girişimcilik özellikleri kazanmak | X | |||||
| 3 | Etkili, sözlü ve yazılı iletişim ve profesyonel sunum yapmak | X | |||||
| 4 | Güncel sağlık yönetim bilgilerine erişmek/ulaşmak ve ekip arkadaşlarına aktarma becerisi kazanma | X | |||||
| 5 | Örgütsel verileri analiz etmek | X | |||||
| 6 | Liderlik vasıflarını güncel sorunların çözümünde kullanmak | X | |||||
| 7 | Sağlık ekosisteminin gerektirdiği sorumluluk bilincine sahip olmak | X | |||||
| 8 | Sağlık hizmeti sunumunda yasal ve etik davranışlarda bulunmak | X | |||||
| 9 | Sağlık hizmetleri sunumunu etkileyen küresel bağlamı değerlendirmek | X | |||||
| 10 | Küresel sağlık hizmetlerindeki gelişimi kavramak/anlamak/yorumlamak | X | |||||
| # | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | İşletmecilikle ilgili temel kavramları açıklar | ||||||||||
| 2 | İşletmenin kuruluş yeri seçimi ve kurulması ile ilgili öğrencilere teorik ve pratik bilgiler kazandırır | ||||||||||
| 3 | İşletmelerin türleri ve ekonomik etkinlikleri konusunda bilgi sahibi olur. | ||||||||||
| 4 | İşletme fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olur ve bu fonksiyonların işletme başarısındaki rollerini analiz eder. | ||||||||||
| 5 | İşletmenin işlevsel alanları hakkında bilgi sahibi olur ve işletme faaliyetleri ile ilgili etik ve sosyal konuları analiz eder. | ||||||||||
| 6 | İşletmeleri ekonomik, sosyal ve politik çevreleri ile ilişkilendirir. |
| Değerlendirme Sistemi | |
|---|---|
| Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
| 1. Ara Sınav | 55 |
| 1. Kısa Sınav | 15 |
| 2. Kısa Sınav | 15 |
| 3. Kısa Sınav | 15 |
| Toplam | 100 |
| 1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
| 1. Final | 50 |
| Toplam | 100 |
| AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|
| Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 4 | 64 |
| Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
| Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
| Ödev | 6 | 6 | 36 |
| Final | 1 | 15 | 15 |
| Toplam İş Yükü | 162 | ||
| Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,48 | ||
| dersAKTSKredisi | 6 | ||