Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Uygulama Atölyesi II (Disiplinlerarası Artistik Seramik) SRM 432 8 4 + 2 5 10
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç. BURAK DELİER
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Seramik ve farklı malzemeleri kullanarak disiplinlerarası bir yöntemle sanatsal araştırma projeleri geliştirmek.

Dersin İçeriği

Mesleki yeteneklerini geliştirmek. Sanatı farklı disiplinlerle ilişki içinde düşünmek. Sunumda farklı malzeme ve yöntemleri birlikte kullanabilmek. Konusu ile ilgili araştırma yapabilmek. Farklı sanatsal yöntemler ile çalışabilmek. Çalışmalarını toplum içersinde açıklayabilmek ve savunabilmek.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Sanat ve tasarım ile ilgili; estetik, sanat tarihi ve kültürü, araştırma yöntemleri, sanatsal eleştiri yöntemleri, disiplinler arası etkileşim ve sanatsal etik konularında teorik ve uygulamalı her türlü yeterli altyapıya sahip olur. Anlatım, Sınav ,
2 Alanı ile ilgili problemleri uygun analitik yöntemler ile saptar, tanımlar ve çözme becerisi kazanır. Tartışma, Proje / Tasarım,
3 Güzel sanatlar alandaki kavramları, fikirleri ve verileri bilir, değerlendirir ve analiz eder; kendi alanı ile konuları ele alıp kanıta dayalı araştırmalar ile tasarım ve uygulamalar yapar. Proje Temelli Öğrenme , Proje / Tasarım,
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte , üretim ve sunum yapmak için gerekli her türlü ekipman, makina- techizat ve donanımı kullanır bu konudaki yenilikleri takip edebilme becerisi kazanır. Alıştırma ve Uygulama, Ödev, Portfolyo,
5 Sanatsal alanda her türlü bilgiye ulaşır ve elde ettiği bilgileri yorumlar. Örnek Olay, Ödev,
6 Bireysel olarak alanındaki kişi ve gruplarla, mesleki gelişimine yönelik çalışmaları planlayıp yönetir, disiplinler arası gruplarla sorumluluk alarak takım çalışması ortaya koyup yürütür, yapılan tasarım ve eserleri toplumla paylaşır ve sonuçlarını değerlendirir. Proje Temelli Öğrenme , Performans Görevi,
7 Farklı disiplin ve malzemeleri tanır. Meselesini farklı açılardan değerlendirme ve ifade etme becerisini geliştirir. Problem Çözme, Portfolyo, Performans Görevi,
8 Yaşam boyu öğrenmenin bilincinde; evrensel boyutlarda güncel gelişmeleri ve yenilikleri takip ederek kendini sürekli yeniler.
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Bitirme projesi konuları açıklanır.Öğrencilerden,önceki yıllarda yapmış oldukları uygulamalar konusunda bilgi alınır.Çalışmalarını destekleyecek yayınlar ile ilgili bilgi verilir.
2 Öğrencilerin yapmış oldukları eskizler üzerinde ortak eleştiriler yapılır. Konu seçiminde karşılaşacakları teknik zorluklar irdelenir. Malzeme seçiminde dikkat edecekleri temel unsurlar hakkında bilgilendirilirler.
3 Yapılan eskizler ve çizimler üzerinde ortak eleştiriler yapılır. Seçilen proje konusunun teması üzerinde teorik araştırma yöntemleri irdelenir. Öğrencilerden bir "zihin haritası" istenir.
4 "Zihin haritaları" değerlendirilir. Öğrenciler uygun kaynaklara yönlendirilir. Projeyi en iyi şekilde bütünleyecek “isimlendirme ” konusu işlenir.
5 Öğrenciler bu güne kadar yapmış oldukları eskiz çalışmalarını , tasarımlarının temasını açıklayan teorik sunumu ve proje gelişim sürecini programlayan (çalışma takvimini) bir dosya içinde danışmanlarına sunarlar.
6 Öğrencilerin dosyalarının değerlendirme sonuçları açıklanır ve tartışılır. (Birinci ara değerlendirme “quiz”). Bu sonuçlara göre öğrencilere, tasarımlarında nasıl bir yol ve gelişim programı izleyebilecekleri anlatılır.
7 Maket çalışmalarına başlanır. Maket çalışmalarının çizimlerle paralel gidip gitmediği kontrol edilir.Gerektiğinde çizimler maketlere göre düzenlenir.
8 Maket çalışmaları üzerinde ana tasarımda karşılaşılacak teknik problemler irdelenir. Proje tasarımının enstelasyon çizimleri yapılır.Bilgisayar programları yardımı ile mekan içinde tasarımın uygulama alanları tespit edilir.
9 Öğrenciler bu hafta içinde, projelerinde kullanacakları yöntemleri, malzemeleri belirlemek zorundadırlar. Çizimler, maket ve sunum simülasyonu teslim edilir. Kullanılan malzemeye göre teknik yöntemler açıklanır.
10 Bu hafta maketler ve dosya çalışmalarından vize değerlendirmesi yapılır.(Vize değerlendirmesi ).Danışman gerek duyarsa dört saatlik uygulamalı bir vize çalışması isteyebilir.
11 Yapılan tasarımlara göre eksikler tespit edilir. Yöntem ve malzemeler kesinleştirilir. Son uygulama yapılır.
12 Uygulama fotoğraf ya da video ile belgelenir ve “Diploma Projesi Raporu” dosyasına eklenir.
13 Proje dosyaları toplanarak ödev notu değerlendirilmesi yapılır. Bu değerlendirme aynı zamanda “Bitirme Projesi Raporu” Dersinin de ödev notu olarak değerlendirilecektir.
14 Uygulamalar toplanır. Çalışmalar teknik ve estetik açıdan, yapılan çalışmalara göre değişik kriterlerde değerlendirilir.
Kaynaklar
Ders Notu

Estelle Barrett (Editor), Barbara Bolt (Editor), Carnal Knowledge: Towards a 'New Materialism' through the Arts, I.B.Tauris, 2013

Ders Kaynakları

Arthur Danto, Sanatın Sonundan Sonra, çev.: Zeynep Demirsü, Ayrıntı Yayınları, 2010

Henk Slager, The Pleasur of Research, Hatje Cantz, 2015

Jacques Ranciére, Cahil Hoca, çev.: Savaş Kılıç, Metis Yayınları 2016

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1
2
3
4
5
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 20
1. Performans Görevi (Uygulama) 25
1. Performans Görevi (Seminer) 30
1. Performans Görevi (Atölye) 25
Toplam 100
1. Final 50
1. Yıl İçinin Başarıya 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 6 96
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 5 80
Ara Sınav 1 5 5
Ödev 1 5 5
Proje / Tasarım 1 30 30
Performans Görevi (Uygulama) 1 20 20
Performans Görevi (Seminer) 1 10 10
Performans Görevi (Atölye) 1 10 10
Toplam İş Yükü 256
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 10,24
Dersin AKTS Kredisi 10