Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Et Teknolojisinde Yeni Gelişmeler | GDM 515 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | Et İşleme Teknolojisi |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi GÜLİZ HASKARACA |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Yüksek lisans öğrencilerinin et endüstrisinde kullanılan yeni makinelerden, teknolojiden ve yeni geliştirilmiş ürünler hakkında bilgilendirmek amacı içerir. |
Dersin İçeriği | Bu ders et teknolojisinda yeni kullanıma geçmiş veya üzerine yapılan bilimsel çalışmalar tamamlanmış gelişmeleri incelemeyi ve sunmayı kapsar |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Yeni teknolojilerin takipçisi olmanın öneminin bilincine varır | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , | Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, Proje / Tasarım, |
2 | Et endüstrisinde yeni geliştirilmiş muhafaza yöntemlerinden haberdar olur | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , | Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, Proje / Tasarım, |
3 | Et endüstrisinde yeni geliştirilmiş proses yöntemlerinden haberdar olur | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , | Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, Proje / Tasarım, |
4 | Yeni geliştirilmiş et teknolojileri hakkında bilgi ve detaya ulaşabilir | Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , | Ödev, Proje / Tasarım, |
5 | Yeni geliştirilmiş teknolojileri sunabilir | Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , | Sözlü Sınav, Ödev, Proje / Tasarım, |
6 | Yeni geliştirilmiş teknolojilerin avantajlarını ve dezavantajlarını tartışabilir | Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , | Sözlü Sınav, Ödev, Proje / Tasarım, |
7 | Et işletmelerinde uygulanan otomasyonunu hakkında bilgi sahibi olur | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , | Sınav , Ödev, Proje / Tasarım, |
8 | Et ürünlerinde kullanılan yeni paketleme malzemelerini tanır | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , | Sınav , Ödev, Proje / Tasarım, |
9 | Et ürünleri üretiminde kullanılan starter kültür hakkında yapılan çalışmaları takip eder ve bilgi sahibi olur | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, | Sınav , Ödev, Proje / Tasarım, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Elektrik akımı uygulamasının etin kalitesine, rengine, yumuşaklığına etkisi | |
2 | Et kalitesi için gen teknolojisi | |
3 | Et kalitesi için gen teknolojisi | |
4 | Et rengi, kalitesi, tüketilebilirliği üzerine elektriksel uyarının etkisi | |
5 | Et ürünleri teknolojilerindeki yenilikler | |
6 | Yağı azaltılmış et ürünleri üretimi | |
7 | Et ve sağlık konusunda yeni gelişmeler | |
8 | Kesim hanedeki otomasyon | |
9 | İşletmelerdeki otomasyon | |
10 | Et işlemede kullanılan yüksek basınç | |
11 | Starter kültürdeki son gelişmeler | |
12 | Paketlemedeki yeni gelişmeler | |
13 | Radyasyon uygulanması | |
14 | yeni geliştirilen muhafaza yöntemleri |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | Advanced Technology for Meat Processing, 2004, edited by Leo M.L. Nollet |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | ||||||
5 | Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme | ||||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri | X | |||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | X | |||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi | ||||||
9 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 30 |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 20 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 15 |
2. Kısa Sınav | 10 |
2. Performans Görevi (Seminer) | 15 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 70 |
1. Final | 30 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 10 | 20 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 146 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,84 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |