Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Yeni Ambalaj Teknolojileri | GDM 555 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | Gıda ambalajlama dersinin alınması tavsiye edilmektedir. |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ZEHRA AYHAN |
Dersi Verenler | Prof.Dr. ZEHRA AYHAN, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bu ders kapsamında gıda ambalajlama teknolojilerindeki ve malzemelerdeki güncel yeniliklerin/inovasyonların incelenmesi, yeni ambalaj malzemeleri/teknolojileri ile gıda kalitesi, güvenliği ve raf ömrü arasındaki ilişkininin incelenmesi ve analiz edilmesi ve bu alanda gerçekleşen inovatif ar-ge çalışmaları ve ticari uygulamalar konusunda bilgi ve uygulama becerisi kazandırılması hedeflenmektedir. |
Dersin İçeriği | Akıllı etiketler ve RFID sistemleri, Akıllı ambalajlama teknolojileri/akıllı malzemeler ve uygulamaları, Aktif ambalajlama teknolojileri ve uygulamaları, Biyolojik olarak parçalanabilir ambalajlar (biyopolimerler) ve uygulamaları, Yenilebilir filmler ve uygulamaları, Kontrollü/modifiye atmosferde paketleme teknolojileri ve uygulamaları, Nanoteknoloji/nanomalzemeler ve uygulamaları, Elektroeğirme ve ambalaj uygulamaları |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Yeni ambalaj teknolojilerinin gıda kalitesi ve güvenliğinde önemini irdeleyebileceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, | Ödev, |
2 | Yeni ambalajlama teknolojilerinin avantaj ve dezavantajlarını tartışabileceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, | Ödev, |
3 | Yeni ambalajlama teknolojileri ile geleneksel ambalajlama teknolojilerini kıyaslayabileceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, | Ödev, |
4 | Bu teknolojilerin gıda sanayinde ve ambalaj sanayinde uygulanmasını irdeleyeceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, | Ödev, Performans Görevi, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Akıllı etiketler RFID sistemler, akıllı ambalajlama | |
2 | Akıllı etiketler RFID sistemler, akıllı ambalajlama-gıda uygulama örneği | |
3 | Aktif ambalajlama teknolojileri ve uygulamaları | |
4 | Aktif ambalajlama-gıda uygulama örneği | |
5 | Biyobozunur ambalajlama ve biyopolimerler | |
6 | Biyobozunur ambalajlama-gıda uygulama örneği | |
7 | Yenilebilir filmler ve uygulamaları | |
8 | Yenilebilir filmler-gıda uygulama örneği | |
9 | Kontrollü/modifiye atmosferde paketleme teknolojileri | |
10 | Kontrollü/modifiye atmosferde paketleme-gıda uygulama örnekleri | |
11 | Nanoteknolojinin gıda ambalaj uygulamaları ve nanomalzemeler | |
12 | Nanomalzemeler-gıda uygulama örneği | |
13 | Elektroeğirme ve gıda ambalaj uygulamaları | |
14 | Elektroeğirme ve ambalajlama uygulamaları-gıda uygulama örneği |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Ders Notları (power point sunuları) |
Ders Kaynakları | Novel Food Packaging Tecniques. 2003. Raija Ahvenainen.CRC Press |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | ||||||
2 | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | X | |||||
5 | Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme | X | |||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri | ||||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | X | |||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi | ||||||
9 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | ||||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 25 |
2. Ödev | 25 |
3. Ödev | 25 |
4. Ödev | 25 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 154 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,16 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |