Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Meyve Suyu Üretim Teknolojisi | GDM 513 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Meyve suyu üretim teknolojisi konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli bilgi ve becerilerin edinilmesini sağlamak |
Dersin İçeriği | Meyvelerin tanımı, meyve ve meyve sularının bileşimi, meyve sularına ilişkin yasal düzenlemeler, meyvelerında tağşiş, meyvelerin işlenmeye hazırlanması, presleme ön işlemleri ve presler, pulpun inceltilmesi, bulanıklık unsurları, depektinizasyon, brerraklaştırma, durltma yardımcı maddeleri,, filtrasyon, meyve sularının depolanmaları, meyve sularının ambalajlanmaları, meyve sularının konsantre edilmeleri |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Meyve suyu, nektar ve içecek tanımlarını kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav, Ödev, |
2 | Presleme ön işlemlerini ve pres tiplerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav, Ödev, |
3 | Durultma ve filtrasyon işlemlerini kavrar ve uygular | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, | Sınav, Ödev, |
4 | Meyve suyu üretiminde kullanılan enzimleri ve etki mekanizmalarını kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, | Sınav, Ödev, |
5 | Meyve sularının konsantre edilmesi aşamalarını kavrar ve uygular | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, | Sınav, Ödev, |
6 |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Meyve suyu teknolojisine giriş, Meyve suyuna işlenmeleri açısından meyvelerin başlıca nitelikleri | Sayfa 297-317 |
2 | Türkiye´de meyve üretim miktarları ve meyve suyu endüstrisi | Sayfa 318-337 |
3 | Temel kavramlar, RSK tanı değerleri, meyve suları tağşiş | Sayfa 338-355 |
4 | Meyvelerin işlenmeye hazırlanması, parçalanması | Sayfa 356-429 |
5 | Mayşeye uygulanan işlemler | Sayfa 430-498 |
6 | Mayşenin preslenmesi ve pres tipleri | Sayfa 499-580 |
7 | Durultma ajanları ve kullanımı | Sayfa 581-639 |
8 | Durultma ajanları ve kullanımı | Sayfa 581-639 |
9 | Filtrasyon yardımcı maddeleri | Sayfa 640-660 |
10 | Filtrasyon teknikleri | [5] |
11 | Konsantre etme | [2] |
12 | Pastörizasyon, strelizasyon | [4] |
13 | Dolum, aseptik ambalajlama | |
14 | Meyve sularının ayarlanmasına ilişkin hesaplamalar |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | [1]Cemeroğlu B. 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (I. Cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara |
Ders Kaynakları | [2]Cemeroğlu, B., Karadeniz F. 2001. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 2. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:25, Ankara [3]Cemeroğlu, B. 1982. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Teknik Basım Sanayi Matbaası, Ankara [4]Cemeroğlu, B. 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metotları. Biltav Yayınları, 1992. [5]Ashurst P. R. 1995. Production and Packaging of Non-carbonated Fruit Juices and Fruit Beverages. ISBN: 0-7514-0169-2, London: Blackie Academic and Professional |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | X | |||||
4 | Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | X | |||||
5 | Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme | ||||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri | X | |||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi | ||||||
9 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | X | |||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Kısa Sınav | 20 |
1. Ödev | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 140 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,6 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |