Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Nişasta Kimyası | GDM 532 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ |
Dersi Verenler | Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Nişasta üretimi ve kullanım alanları konusunda temel bilgiler verilerek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak |
Dersin İçeriği | Tahıl teknolojisi ile ilgili genel tanımlar,Değirmencilik,Nişasta üretimi,Tahılların kimyasal bileşimi,Nişastanın fiziksel ve kimyasal özellikleri,Nişastanın jelatinizasyonu,Modifiye nişastalar, Enzime dirençli nişasta |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Tahıllarla ilgili temel tanımları kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav, |
2 | Tahılların kimyasal bileşimini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav, |
3 | Nişasta üretim teknolojisini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav, |
4 | Nişastanın fiziksel ve kimyasal özelliklerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav, |
5 | Nişastadan elde edilen ürünler ve özelliklerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, | Sınav, Ödev, |
6 | Nişasta konusunda yeni bilimsel çalışmaları değerlendirir | Bireysel Çalışma, | Performans Görevi, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tahılların tanımı ve özellikleri | |
2 | Buğday değirmenciliği, Un üretimi ve işleme teknolojisi | |
3 | Islak öğütme: Nişasta üretimi | |
4 | Tahılın kimyasal bileşimi: Nişasta, protein ve diğer | |
5 | Farklı nişasta kaynakları | |
6 | Nişastanın fiziksel özellikleri: morfoloji | |
7 | Nişastanın kimyasal özellikleri: jelatinizasyon | |
8 | Nişastanın fonksiyonel özellikleri: su bağlama, yağ bağlama | |
9 | Nişastanın fonksiyonel özellikleri: emülsiyon oluşturma | |
10 | Nişasta üzerine etkili enzimler | |
11 | Nişasta bazlı şeker şurupları | |
12 | Modifiye nişastalar- Üretimi ve özellikleri | |
13 | Modifiye nişastalar- Kullanım alanları | |
14 | Enzime dirençli nişasta- Üretimi ve özellikleri |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Bertolini, A.C. 2009. Starch: Characterization, properties and applications, CRC Press, USA. Elgün A, Ertugay Z. 2000. Tahıl işleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 718, 2000, Erzurum Hoseney, R.C. 1994. Principles of cereal science and technology, 2nd ed., AACC, Inc. St.Paul, MN, USA. Koksel, H., Sivri, D., Özboy, O., Başman, A. 2000. Hububat laboratuvarı el kitabı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. Saldamlı, İ. 2007. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | ||||||
5 | Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme | X | |||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri | X | |||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi | ||||||
9 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 50 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 5 | 80 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 158 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,32 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |