Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Toplam Kalite Yönetimi | KIM 412 | 8 | 2 + 0 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. SALİH ZEKİ YILDIZ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | Bölüm Araştırma Görevlileri |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Öğrencilere kalite kontrolü konusundaki temel kavramların tanıtılması, konuya ilişkin mevcut uygulamalar ve yöntemler hakkında bilgi verilmesi |
Dersin İçeriği | Kalitenin tanımı, Kalite kavramı ve açılımı, Toplam Kalite, Kalitenin Ölçümü ve Denetimi, Standartlar ve Sınıflandırılması, TSE ve Gıda Kodeksi, Kalite Sistemi |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Kalite kontrolü kavramını anlayarak hedefleri ve kapsamını tanımlayabilme | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, | Sınav, Ödev, Proje / Tasarım, |
2 | Kaliteye ilişkin standartları tanıma ve kullanabilme becerisini öğrenme, | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, | Sınav, Ödev, Proje / Tasarım, |
3 | Kalite kontrolü konusundaki mevcut uygulamaları kavrama, | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, | Sınav, Ödev, Proje / Tasarım, |
4 | Örnekleme ve örnek alma, analiz ve saklama yöntemleri | ||
5 | Kalite kayıtlarının oluşturulması, korunması ve saklanması | Anlatım, Gösteri, Grup Çalışması, Benzetim, | Ödev, |
6 | Validasyonun kavranması | ||
7 | Kalite yönetim standartlarının ve sislemlerinin kavranması |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Kalitenin Tanımı | [1] Sayfa 85-86 |
2 | Kalite Kavramının Gelişimi | [1] Sayfa 87-92 |
3 | Kalitenin Açılımı | [1] Sayfa 93-98 |
4 | Toplam Kalite | [1] Sayfa 99-113/135 |
5 | Toplam Kalitenin Temel Taşları | [1] Sayfa 168-177 |
6 | Kalitenin Ölçümü ve Denetimi, Yöntem oluşturma | [1] Sayfa 183-211 |
7 | Kalitenin Ölçümü ve Denetimi, Örnekleme | [1] Sayfa 183-211 |
8 | Kalitenin Ölçümü ve Denetimi, Analiz | [1] Sayfa 183-211 |
9 | ARASINAV | |
10 | Standartlar ve Standartlaştırma | [2] Sayfa 23-24 |
11 | Standartların Sınıflandırılması | [2] Sayfa 24-25 |
12 | TSE ve Gıda Kodeksi Standartları | Ders notu |
13 | Kalite kayıtları oluşturulması ve saklanması | [2] Sayfa 27-35 |
14 | Kalite Sistemi oluşturma | [2] Sayfa 27-35 |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | [1] Yamak, O., Kalite Odaklı Yönetim, Panel Matbaacılık, 1998, İstanbul |
Ders Kaynakları | [2] Yıldız, H., Kalite Kontrol, Bitirme çalışması, Sakarya Üniversitesi, Kimya Böl., 1999, Sakarya. [3] TSE 9001-2008 Kalite Yönetim Sistemei |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Lisans derecesi yeterlilikleri üzerine kurulan, kimya alanında en güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç ve gereçleri ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışı kullanabilme becerisi. | ||||||
2 | Kimya alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık problem ve konuları belirleme ve analiz etme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirme becerisi. | X | |||||
3 | Uzman ya da uzman olmayan dinleyici gruplarını, kimya ile ilgili konularda bilgilendirme, onlara düşüncelerini, problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü aktarabilme becerisi. | X | |||||
4 | Öğrenmeyi öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyle, ileri düzey çalışmaları bağımsız ve takım olarak yürütebilme becerisi. | X | |||||
5 | Kimya alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretme becerisi. | X | |||||
6 | Kimya ile ilgili sektörlerde sorumluluk alabilme ve mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetme becerisi. | ||||||
7 | Alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisi | X | |||||
8 | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeleri izleme ve kullanabilme becerisi. | ||||||
9 | Kimya alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal ve mesleki etik değerleri gözetme bilinci. | X | |||||
10 | Kimya alanı dışında ders alması ve iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, toplam kalite yönetimi ile çevre koruma konularında farkındalık sağlanması | ||||||
11 | Elde edilen verileri istatistikî olarak değerlendirip yorumlayabilme kabiliyeti. | ||||||
12 | Kimya alanındaki endüstriyel prosesleri kavrama ve karşılaşılan problemleri çözebilme becerisi. | X | |||||
13 | X | ||||||
14 |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 70 |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 10 |
2. Kısa Sınav | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Kısa Sınav | 2 | 10 | 20 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 124 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,96 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |