Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Sütçülük Artıklarının Değerlendirilmesi | GDM 613 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | Süt Ürünleri Teknolojisi |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Öğretim |
Dersin Amacı | Peyniraltı suyu ve yayıkaltı gibi önemli sütçülük artıklarının değerlendirilmesi konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesi ve bu konularda öğrencilerin düşüncelerini geliştirerek alternatif değerlendirme metotlarının ortaya konması amaçlanmaktadır |
Dersin İçeriği | Süt ve ürünlerinin işlenmesi esnasında açığa çıkan artıklar ve bunların değerlendirme şekilleri. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Sütçülük artıkları ve önemi hakkında bilgi sahibi olur | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, | Sınav, Ödev, |
2 | Sütçülük artıklarının bileşimleri ve özelliklerini öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, | Sınav, Ödev, |
3 | Sütçülük artıklarının değerlendirilmesinin besinsel, biyolojik ve ekonomik önemi kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, | Sınav, Ödev, |
4 | Peyniraltı suyu kurutuma tekniklerini öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, | Sınav, Ödev, |
5 | Peyniraltı suyundan laktoz ve protein üretimi hakkında bilgi sahibi olur | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, | Sınav, Ödev, |
6 | Sütçülük artıklarının diğer değerlendirme yöntemlerini öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, | Sınav, Ödev, Proje / Tasarım, |
7 | Sütçülük artılarının değerlendirilmesi ile ilgili çalışmalar yapar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Proje Temelli Öğrenme , | Sınav, Ödev, Proje / Tasarım, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Sütçülük artıkları ve bileşmi | |
2 | Sütçülük artıklarının özellikleri | |
3 | Sütçülük artıklarının değerlendirilmesinin önemi besinsel, biyolojik ve ekonomik önemi | |
4 | Sütçülük artıklarının konsantre edilmesi | |
5 | Sütçülük artıklarının kurutulması | |
6 | Sütçülük artıklarından laktoz üretimi | |
7 | Sütçülük artıklarından protein üretimi | |
8 | Sütçülük artıklarının içecek olarak değerlendirilmesi | |
9 | Sütçülük artıklarından biyogaz üretimi | |
10 | Sütçülük artıklarının diğer değerlendirme yolları | |
11 | Sütçülük artıklarından elde edilen ürünlerin özellikleri | |
12 | Sütçülük artıklarının depolama ve muhafazası | |
13 | Sütçülük artıklarından elde edilen ürünlerin katkı ve benzeri şekilde değerlendirilmesi | |
14 | Bazı süt ürünlerinde ve yöresel ürünlerde sütçülük artıklarının kullanılabilirliği |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Sütçülük artıklarının değerlendirilmesi ders sunumları |
Ders Kaynakları | 1 ÜÇÜNCÜ,M. Süt Teknolojisi. www.ugurer.com. 2 DEMİRCİ,M. 2004. Süt İşleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık. 3 http://www.innovatewithdairy.com.Whey Ingredients 4 http://www.geafiltration.com. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | ||||||
5 | Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme | X | |||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti | X | |||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi | X | |||||
9 | Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 50 |
2. Ödev | 50 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 1 | 2 | 2 |
Ödev | 1 | 30 | 30 |
Performans Görevi (Uygulama) | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 152 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,08 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |