Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İleri Gıda Analizleri | GDM 554 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ |
Dersi Verenler | Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, yüksek lisans öğrencilerine gıdaların analizinde kullanılan Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi (HPLC ) tekniğinin teorik ve uygulamalı olarak kavratılmasıdır. |
Dersin İçeriği | Kromatografinin tanımı ve sınıflandırılması, HPLC sistemin temel unsurları, pompalar, dedektörler, enjeksiyon ünitesi, kolon ve dolgu materyalleri, akış türleri, gradient programlama, HPLC ayrım şekilleri (ters faz, normal faz, iyon değiştirme ve boyut eleme), ekstraksiyon, katı-faz ekstraksiyonu (SPE), bilşenlerin kalitatif ve kantitatif analizi, external ve internal kalibrasyon tekniği ile hesaplama, geri kazanım testi, LOD ve LOQ, gıda analizlerine ilişkin örnekler |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | HPLC'de ayrım yöntemlerini öğrenir. | Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, | Sınav, Ödev, |
2 | HPLC sistemin temel unsurlarını ve fonksiyonlarını öğrenir. | Anlatım, Tartışma, Gösteri, Gösterip Yaptırma, | Sınav, Ödev, |
3 | HPLC'de metot geliştirme ve uygulama stratejilerini öğrenirler. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, | Sınav, Ödev, |
4 | HPLC bileşenleri kalitatif ve kantitatif analizini öğrenirler. | Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, | Sınav, Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Laboratuvar güvenliği | |
2 | Kromatografinin tanımı ve sınıflandırılması | |
3 | HPLC'de ayrım şekilleri | |
4 | HPLC'in sisteminin temel unsurları (pompalar) | |
5 | HPLC'in sisteminin temel unsurları (dedektörler) | |
6 | HPLC'in sisteminin temel unsurları (kolonlar ve dolgu materyalleri) | |
7 | Solvent seçimi ve akış türleri (isokratik ve gradient) | |
8 | Ekstraksiyon ve katı-faz ekstraksiyonu (SPE) | |
9 | Bileşenlerin tanımlanması ve doğrulanması | |
10 | Bileşenleri quantifikasyonu | |
11 | Geri kazanım testler, doğruluk, hassasiyet, LOD ve LOQ | |
12 | HPLC'de metot geliştirme stratejileri | |
13 | HPLC ile bazı gıda analizlerine ilişkin laboratuvar uygulamaları | |
14 | HPLC ile bazı gıda analizlerine ilişkin laboratuvar uygulamaları |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | HPLC Ders Notları, Yrd.Doç.Dr. Oktay YEMİŞ |
Ders Kaynakları | Leo M.L. Nollet, Fidel Toldra, 2012. Food Analysis by HPLC, CRC Press. Leo M.L. Nollet, 2000. Food Analysis by HPLC, Marcel Dekker, New York. B. Cemeroğlu, 2010. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No. 34. Ankara |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | X | |||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | X | |||||
4 | Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | X | |||||
5 | Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme | X | |||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri | X | |||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | X | |||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi | X | |||||
9 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | X | |||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Ödev | 15 |
2. Ödev | 15 |
1. Performans Görevi (Uygulama) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 4 | 64 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 4 | 8 | 32 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 148 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,92 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |