Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıdalarda Modifiye Atmosfer Paketleme Prensipleri ve Uygulamaları | GDM 653 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ZEHRA AYHAN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı gıdaların kalitesini, güvenliğini ve raf ömrünü artırmak için uygulanan ve yaygın bir ambalajlama teknolojisi olan modifiye atmosfer paketleme tekniğinin prensipleri, gıdalarda kalite ve raf ömrüne etkileri ve farklı gıdalarda uygulama yöntemleri hakkında bilgi sağlamaktır. Lisans üstü öğrenciler bu ders ile spesifik bir gıdanın kalitesi, güvenliği ve raf ömrünü dikkate alarak modifiye atmosfer altında ambalajlanması için gerekli temel parametrelerin seçimi ve ticari uygulamalar konusunda bilgi ve becerisi kazanacaktır. |
Dersin İçeriği | Modifiye atmosfer paketleme (MAP), Gıdalarda uygulanan pasif ve aktif modifikasyon uygulamaları, Kullanılan gaz karışımları ve konsantrasyonları, Gazların etki mekanizmaları, MAP uygulamalarında kullanılacak ambalaj materyalleri ve özellikleri (geçirgenlik, sızdırmazlık), Modifiye atmosferde depolama parametreleri (sıcaklık ve bağıl nem), MAP’da karşılaşılan güçlükler, avantajlar ve dezavantajlar |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Modifiye atmosfer paketleme teknolojisi prensiplerini solunum yapan ve yapmayan ürün bazında kıyaslayabileceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, | Ödev, Performans Görevi, |
2 | MAP teknolojisinin gıda kalitesi, güvenliği ve raf ömrüne etkilerini yorumlayabileceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, | Ödev, Performans Görevi, |
3 | MAP’ın diğer ambalajlama teknolojilerine üstünlüklerini ve dezavantajlarını kıyaslayabileceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, | Ödev, Performans Görevi, |
4 | Farklı gıda gruplarında MAP uygulamalarını irdeleyebileceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, | Ödev, Performans Görevi, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Kontrollü ve modifiye atmosfer paketleme | |
2 | Aktif ve pasif modifiye atmosfer paketleme | |
3 | Modifiye atmosferde kullanılan gazlar ve etki mekanizmaları | |
4 | Modifiye atmosfer paketlemede malzeme seçimi ve özellikleri | |
5 | Modifiye atmosfer paketllenmiş ürünlerin depolanması | |
6 | MAP’ın avantaj ve dezavantajları | |
7 | Solunum yapan ürünlerde dikkate alınacak MAP faktörleri | |
8 | Solunum yapmayan ürünlerde dikkate alınacak MAP faktörleri | |
9 | MAP’da kullanılan ekipmanlar | |
10 | Meyve sebzelerde MAP uygulamaları | |
11 | Et ve et ürünlerinde MAP uygulamaları | |
12 | Süt ve süt ürünlerinde MAP uygulamaları | |
13 | Hububat ve ürünlerinde MAP uygulamaları | |
14 | Tüketime hazır gıdalarda MAP uygulamaları |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | Principles and application of modified atmosphere packaging of foods. B.A. Blakistone. 1999. Aspen Publication. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | X | |||||
5 | Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme | X | |||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti | X | |||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | X | |||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi | ||||||
9 | Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi | ||||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 20 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 30 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 30 |
2. Ödev | 20 |
Toplam | 100 |
1. Final | 50 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ödev | 2 | 5 | 10 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 15 | 15 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 146 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,84 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |