Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yaratıcı Yazarlık GIT 322 6 1 + 2 2 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. ÇİĞDEM ÇALAPKULU
Dersi Verenler Doç.Dr. ÇİĞDEM ÇALAPKULU,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Giving theoretical information on creative writing and making applications

Dersin İçeriği

Description of the scenario; reasons why it is a necessary tool; differences between screenplay and literary text, points to be considered in script writing; scenario writing styles; The introduction of classical and American style writing styles; discussion with examples on the concept of stage; revealing the differences between scene and shooting; revealing the concepts of synopsis and treatment and sample writings; definition and importance of the theme, the subject of the film and focusing on the film; setting up the movie story; discussing the concepts of character and type; the research that the screenwriter should do in character making; dialogue writing features and examples; American style writing style essays, film story analysis will be discussed.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1
2
3
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Mimesis ve gerçeklik kavramları üzerine.
2 Medya ve mimesis ilişkisinin değerlendiirlmesi.
3 Anlatım ve anlatısallık. Sözlü ve Yazılı Anlatım Arasındaki Temel Farklar. Anlatım Teorileri. Anlatısal Metnin Analitik Yapısı
4 Bakış açıları itibariyle anlatımlar. Anlatım Şeması. Anlatım Ve Gerçeklik.
5 Bakış açıları itibariyle anlatımlar. Anlatım Şeması. Anlatım Ve Gerçeklik.
6 Dramın karakteristik özellikleri.
7 Vize
8 Kısa öykü anlatımı denemeleri. Özetlenecek bir kitabın seçilmesi.
9 Kısa öykü denemelerinin değerlendirilmesi.
10 Kısa sinopsis ve tretman denemeleri.
11 Kısa sinopsis ve tretman denemelerinin değerlendirilmesi. Kısa makale/kompozisyon denemesi için tartışma konularının belirlenmesi. Makale ve kompozisyon oluşturmanın yöntemleri.
12 Kitap özetlerinin sunulması. Kısa makale/kompozisyon denemelerinin değerlendirilmesi.
13 Kitap özetlerinin sunulması. Kısa makale/kompozisyon denemelerinin değerlendirilmesi.
14 Final
Kaynaklar
Ders Notu

The course adopts the method of research and discussion. Apart from the lecture notes presented around the basic concepts of art, there will be book and article readings, presentations and discussions. Students will find examples of artworks and movies that fit the concepts discussed, and will introduce and discuss in class.

Ders Kaynakları

Rıdvan Şentürk, Gülme Teorileri Rıdvan Şentürk, Ders Notları Aristoteles, Poetika

Örnek Filmler. Örnek makaleler, öyküler, senaryolar.

William Indick, Senaryo Yazarları İçin Psikoloji Franz K. Stanzel, Roman Biçimleri Semih Gümüş, Roman Kitabı Vladimir Propp, Masalın Biçimbilimi Joseph Campbell, Kahramanın Sonsuz Yolculuğu Joseph Campbell, Yaratıcı Mitoloji

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Görsel İletişim (Multimedya, Fotoğraf, Sinema, Grafik Tasarım) alanında ileri düzeyde bilgi ve donanıma sahip olmak, bu alanda edinilen kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek; alanındaki kavram, düşünce ve olguları bilimsel yöntemlerle inceleyebilmek, verileri yorumlayabilmek ve değerlendirebilmek.
2 Temel sanat ilkelerini bilmek, anlamak ve Görsel İletişim Tasarımı alanına uyarlayabilmek. X
3 Bilgisayar destekli tasarım bilgisine sahip olmak; farklı alanlardaki tasarım teknikleri ve yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve bunları uygulayabilmek. Görsel kompozisyonun ilkelerini anlamak ve tasarım içinde uygulayabilmek.
4 Görsel iletişim tasarımı alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve öğrenmesini yaşam boyu yönlendirebilmek.
5 Görsel iletişim tasarımı ile ilgili sorunları tanımlayabilmek, kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilmek.
6 Görsel iletişim tasarımı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilmek, nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilmek.
7 Disiplinlerarası etkileşimi önemseyerek görsel iletişim tasarımına temel oluşturan diğer disiplinlerden yararlanabilmek, bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olabilmek ve farklı alanlardaki karşılıklı etkileşim için temel oluşturmak. X
8 Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alabilmek; etkin iletişim becerisine sahip olmak. X
9 Çok boyutlu algılayabilme, düşünebilme, tasarlayabilme, uygulayabilme becerisini geliştirebilmek, analiz ve yorum yapabilme kapasitesine sahip olmak.
10 İlgili sanat alanındaki yasal düzenlemeler ve işlemler konusunda bilgi sahibi olabilmek.
11 Bir yabancı dili kullanarak görsel iletişim tasarımıyla ilgili bilgileri izleyebilmek.
12 Alanının üretim standartları konusunda yeterliliğe sahip olmak ve alanının gerektirdiği bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek.
13 Görsel iletişim ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olmak. X
14 Çok yönlü ve açık fikirli düşünme modelini temel alarak soyut ve somut kavramları yaratıcı düşünceye, yenilikçi ve özgün yapıtlara dönüştürebilmek. X
15 Estetik farkındalığa sahip olabilmek. X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Kısa Sınav 40
1. Ara Sınav 60
Toplam 100
1. Final 100
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)