Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Isıl Olmayan Gıda İşleme Teknolojileri GDM 527 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi SEMANUR YILDIZ
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi SEMANUR YILDIZ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Geleneksel gıda işleme yöntemlerine alternatif olabilecek teknolojilerin çalışma mekanizmaları, temel prensipleri, gıda muhafaza ve ürün geliştirme açısından etkileri üzerine  bilgi ve yetkinlikleri arttırmak 

Dersin İçeriği

Yenilikçi gıda işleme teknolojilerine giriş, yüksek hidrostatik basınç teknolojisi, vurgulu elektrik alanı, ultrasonikasyon, Ultraviyole ışınlama, gama ışınlama, plasma teknolojisi, ozonlama, kombine prosesler ve engel teknolojisi 

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda teknolojisinde minimal işleme ve yenilikçi gıda işleme teknolojilerine giriş
2 Ultrases teknolojisi ve temel prensipleri
3 Ultrases teknolojisi - gıda uygulama örnekleri
4 Vurgulu elektrik alanı ve temel prensipleri
5 Vurgulu elektrik alanı - gıda uygulama örnekleri
6 Yüksek hidrostatik basınç teknolojisi ve temel prensipleri
7 Yüksek hidrostatik basınç teknolojisi - gıda uygulama örnekleri
8 Ultraviyole ışınlama
9 Ultraviyole ışınlama - gıda uygulama örnekleri
10 Gıdaların ışınlanması ve gıda uygulamaları
11 Plazma teknolojisi
12 Ozonlama
13 Kombine prosesler ve engel teknolojisi
14 Isıl olmayan gıda işleme teknolojilerinin avantaj, dezavantaj ve gelecekteki uygulamalarının değerlendirilmesi
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

1- Nonthermal Processing Technologies for Food. 2011. Eds: Howard Q. Zhang, Gustavo V. Barbosa-Cánovas, V.M. Balasubramaniam, C. Patrick Dunne, Daniel F. Farkas, James T.C. Yuan, Blackwell Publishing.

2- Ultraviolet Light in Food Technology, Principles and Applications. 2009. Eds: Tatiana N. Koutchma, Larry J. Forney, Carmen I. Moraru.CRC Press, Baco Raton, FL.

3- Emerging Technologies for Food Processing. 2014. Ed: Da-Wen Sun, Academic Press.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır.
7 Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
Toplam 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ödev 1 15 15
Performans Görevi (Seminer) 1 15 15
Ara Sınav 1 20 20
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 150
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6
Dersin AKTS Kredisi 6