Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Seminer GDM 500 1 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri

Ön koşul dersi yoktur.

Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ
Dersi Verenler Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ,
Dersin Yardımcıları

Bilimsel Bir makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?m (Robert A. Day)

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Bilimsel araştırma ile ilgili temel kavramlar, veri tabanlarında kaynak taraması ve bu kaynaklara erişim, araştırma verilerinin raporlanması, yayın hazırlanması, bilimsel yayınlarda intihal, bilimsel bir çalışmanın etkili bir şekilde sunulmasına ilişkin konularda bilgi vermek 

Dersin İçeriği

Bilimsel araştırma ile ilgili temel kavramlar, veri tabanlarında kaynak taraması ve bu kaynaklara erişim, araştırma verilerinin raporlanması, yayın hazırlanması, bilimsel yayınlarda intihal, bilimsel bir çalışmanın etkili bir şekilde sunulması

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Bilimsel araştırmaya ilişkin temel kavramların öğrenilmesi Gözlem, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma,
2 Bir araştırma konusunun projelendirilmesi Gösterip Yaptırma,
3 Bilimsel verilerin raporlanması Anlatım,
4 Etkili sunum hazırlanması Anlatım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Ders içeriğinin tanıtılması
2 Bilimsel araştırma tanımı ve amaçları
3 Bilimsel araştırma yöntemleri
4 Literatür taraması ve kaynaklara erişim
5 Verilerin raporlanması
6 Bilimsel yayın hazırlanması
7 Araştırma konusunun projelendirilmesi
8 Proje türleri
9 Vize
10 Bilimsel çalışmalarda intihal
11 Etkili sunum hazırlanması
12 Etkili sunum hazırlanması
13 Öğrenci sunumları
14 Öğrenci sunumları
Kaynaklar
Ders Notu

Sunum el kitabı, sunum değerlendirme kriterleri, power point ile etkili sunum, Bilimsel Araştırma Teknikleri

Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır.
7 Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 100
Toplam 100
1. Final 70
1. Yıl İçinin Başarıya 30
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 13 3 39
Ara Sınav 1 3 3
Ödev 1 5 5
Performans Görevi (Uygulama) 2 5 10
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 3 30 90
Final 1 3 3
Toplam İş Yükü 150
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6
Dersin AKTS Kredisi 6