Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Isıl Olmayan Gıda İşleme Teknolojileri GDM 527 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi SEMANUR YILDIZ
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi SEMANUR YILDIZ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Geleneksel gıda işleme yöntemlerine alternatif olabilecek teknolojilerin çalışma mekanizmaları, temel prensipleri, gıda muhafaza ve ürün geliştirme açısından etkileri üzerine  bilgi ve yetkinlikleri arttırmak 

Dersin İçeriği

Yenilikçi gıda işleme teknolojilerine giriş, yüksek hidrostatik basınç teknolojisi, vurgulu elektrik alanı, ultrasonikasyon, Ultraviyole ışınlama, gama ışınlama, plasma teknolojisi, ozonlama, kombine prosesler ve engel teknolojisi 

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda teknolojisinde minimal işleme ve yenilikçi gıda işleme teknolojilerine giriş
2 Ultrases teknolojisi ve temel prensipleri
3 Ultrases teknolojisi - gıda uygulama örnekleri
4 Vurgulu elektrik alanı ve temel prensipleri
5 Vurgulu elektrik alanı - gıda uygulama örnekleri
6 Yüksek hidrostatik basınç teknolojisi ve temel prensipleri
7 Yüksek hidrostatik basınç teknolojisi - gıda uygulama örnekleri
8 Ultraviyole ışınlama
9 Ultraviyole ışınlama - gıda uygulama örnekleri
10 Gıdaların ışınlanması ve gıda uygulamaları
11 Plazma teknolojisi
12 Ozonlama
13 Kombine prosesler ve engel teknolojisi
14 Isıl olmayan gıda işleme teknolojilerinin avantaj, dezavantaj ve gelecekteki uygulamalarının değerlendirilmesi
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

1- Nonthermal Processing Technologies for Food. 2011. Eds: Howard Q. Zhang, Gustavo V. Barbosa-Cánovas, V.M. Balasubramaniam, C. Patrick Dunne, Daniel F. Farkas, James T.C. Yuan, Blackwell Publishing.

2- Ultraviolet Light in Food Technology, Principles and Applications. 2009. Eds: Tatiana N. Koutchma, Larry J. Forney, Carmen I. Moraru.CRC Press, Baco Raton, FL.

3- Emerging Technologies for Food Processing. 2014. Ed: Da-Wen Sun, Academic Press.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi X
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme X
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
Toplam 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ödev 1 15 15
Performans Görevi (Seminer) 1 15 15
Ara Sınav 1 20 20
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 150
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6
Dersin AKTS Kredisi 6