Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Isıl Olmayan Gıda İşleme Teknolojileri | GDM 527 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi SEMANUR YILDIZ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi SEMANUR YILDIZ, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Geleneksel gıda işleme yöntemlerine alternatif olabilecek teknolojilerin çalışma mekanizmaları, temel prensipleri, gıda muhafaza ve ürün geliştirme açısından etkileri üzerine bilgi ve yetkinlikleri arttırmak |
Dersin İçeriği | Yenilikçi gıda işleme teknolojilerine giriş, yüksek hidrostatik basınç teknolojisi, vurgulu elektrik alanı, ultrasonikasyon, Ultraviyole ışınlama, gama ışınlama, plasma teknolojisi, ozonlama, kombine prosesler ve engel teknolojisi |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda teknolojisinde minimal işleme ve yenilikçi gıda işleme teknolojilerine giriş | |
2 | Ultrases teknolojisi ve temel prensipleri | |
3 | Ultrases teknolojisi - gıda uygulama örnekleri | |
4 | Vurgulu elektrik alanı ve temel prensipleri | |
5 | Vurgulu elektrik alanı - gıda uygulama örnekleri | |
6 | Yüksek hidrostatik basınç teknolojisi ve temel prensipleri | |
7 | Yüksek hidrostatik basınç teknolojisi - gıda uygulama örnekleri | |
8 | Ultraviyole ışınlama | |
9 | Ultraviyole ışınlama - gıda uygulama örnekleri | |
10 | Gıdaların ışınlanması ve gıda uygulamaları | |
11 | Plazma teknolojisi | |
12 | Ozonlama | |
13 | Kombine prosesler ve engel teknolojisi | |
14 | Isıl olmayan gıda işleme teknolojilerinin avantaj, dezavantaj ve gelecekteki uygulamalarının değerlendirilmesi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | 1- Nonthermal Processing Technologies for Food. 2011. Eds: Howard Q. Zhang, Gustavo V. Barbosa-Cánovas, V.M. Balasubramaniam, C. Patrick Dunne, Daniel F. Farkas, James T.C. Yuan, Blackwell Publishing. 2- Ultraviolet Light in Food Technology, Principles and Applications. 2009. Eds: Tatiana N. Koutchma, Larry J. Forney, Carmen I. Moraru.CRC Press, Baco Raton, FL. 3- Emerging Technologies for Food Processing. 2014. Ed: Da-Wen Sun, Academic Press. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | X | |||||
4 | Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | ||||||
5 | Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme | X | |||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri | ||||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi | ||||||
9 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | ||||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
Toplam | 0 |
Toplam | 0 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 15 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |