Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Probiyotikler ve Prebiyotikler GDM 526 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ
Dersi Verenler Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Probiyotik ve prebiyotiklerin genel özellikleri, sağlık üzerine faydaları, gıda endu¨strisi açısından önemi, bulundukları kaynaklar, kullanım alanları, izolasyon ve tanımlama yöntemleri hakkında lisansüstü öğrencilerinin bilgi ve yetkinliklerini artırmak. 

Dersin İçeriği

Probiyotik bakteriler ve mayalar; probiyotiklerin ve prebiyotiklerin sahip olması gereken özellikler; probiyotiklerin üretmiş oldukları metabolitler; probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemleri; probiyotik içeren farmakolojik ürünler; gıdaların üretiminde starter olarak kullanılan probiyotikler; probiyotiklerin ve prebiyotiklerin sağlık açısından faydaları; probiyotik ve prebiyotiklerle geliştirilen yeni u¨ru¨nler.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Anlatım, Soru-Cevap, Sözlü Sınav,
2 Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Ödev,
3 Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Performans Görevi,
4 Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Giriş; probiyotiklerin ve prebiyotiklerin sınıflandırılması, ilgili tanımlar
2 Probiyotik bakteriler ve mayalar
3 Probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemleri
4 Probiyotik mikroorganizmalar tarafından üretilen metabolitler
5 Prebiyotik çeşitleri, yararlı etkileri ve prebiyotik olarak gıdaların rolü
6 Bağırsak mikrobiyotasına probiyotik-prebiyotik kullanımının etkisi,
7 Probiyotiklerin sağlık açısından faydaları ve potansiyel etki mekanizmaları
8 Sınav haftası
9 Probiyotik mikroorganizmalarla hazırlanan farmakolojik ürünler
10 Gıda endüstrisinde starter kültür olarak kullanılan probiyotikler
11 Et ve süt ürünlerinde probiyotikler ve prebiyotikler
12 Probiyotik ve prebiyotik kullanılarak geliştirilen yeni ürünler
13 Gıda pazarlarında sinbiyotik gıdaların yeri ve önemi
14 Probiyotik ve prebiyotiklerle ilgili güncel çalışmalar ve mevcut yasal düzenlemeler
Kaynaklar
Ders Notu

Probiyotikler ve Prebiyotikler Ders Notları, Sakarya Üniversitesi.

Ders Kaynakları

Probiyotikler ve Prebiyotikler Ders Notu, Sakarya Üniv.

Heperkan Z. D., 2021. Tıp ve Mühendislik Bakış Açısıyla Probiyotikler ve Prebiyotikler. 203 s, İstanbul Aydın Üniv. Yayınevi.

Akal C., Yetişemiyen A., 2020. Probiyotik ve Prebiyotik Tüketiminin Laktoz İntoleransı Üzerine Etkileri. GIDA (2020) 45(2) 380-389.

Aysun Taşdemir, 2017. Probiyotikler, Prebiyotikler ve Sinbiyotikler (Probiotics, Prebıotics and Synviotics), Sağlık akademisi, 2;1, sa: 71-88.

Ali Özden, 2013. Probiyotik:“Sağlıklı Yaşam İçin Yararlı Dost Bakteriler”. Güncel Gastroenteroloji,17/1, 22-38.

Özen M., 2011. Sağlıklı Kalmak İçin Probiyotikler ve Prebiyotikler: Anlatılmayan Tarihçe. Nobel Tıp Kitapevi, 211s.

Alp G., Aslım B.,2009. İnsan Bağırsak Sisteminde Probiyotik Olarak Bifidobakterilerin Önemi. A.Ö. Üniv. Bilim ve Teknoloji Dergisi, 10-2: 343-354

İnanç N., Şahin H., Çiçek B., 2005. Probiyotik ve Prebiyotiklerin Sağlık Üzerine Etkileri (The Impact of Probiotics and Prebiotics on Health). Erciyes Tıp Dergisi (Erciyes Medical Journal)  27 (3) 122-127.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme X
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
Toplam 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ödev 1 25 25
Performans Görevi (Seminer) 1 20 20
Final 1 30 30
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Toplam İş Yükü 155
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,2
Dersin AKTS Kredisi 6