Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Mikrobiyolojik Kalite Kontrol Yöntemleri | GDA 609 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR |
Dersi Verenler | Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Tez aşamasındaki yüksek lisans öğrencilerinin Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları konusundaki eksikliklerinin teorik bilgiler yanında laboratuarda yapılacak uygulamalarla giderilmesi. |
Dersin İçeriği | Gıdalardaki mikroorganizmalar: bozulma etmeni mikroorganizmalar, patojen mikroorganizmalar, örnek alımı, mikrobiyolojik analiz yöntemleri, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi, mikrobiyolojik kriterler ve standartlar, bakteri izolasyon ve identifikasyonu, hızlı teknikler, HACCP. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Mikroorganizmaların gıdalardaki fonksiyonlarını tartışır | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav, |
2 | Gıdaların mikrobiyolojik analizinde uygulanan ön işlemeleri anlatır | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav, |
3 | Kültürel sayım yöntemlerini uygular | Anlatım, Deney / Laboratuvar, | Sınav, Performans Görevi, |
4 | Bakteri izolasyonu yapar | Anlatım, Deney / Laboratuvar, | Sınav, Performans Görevi, |
5 | Bakteri identifikasyonu yapar | Anlatım, Deney / Laboratuvar, | Sınav, Performans Görevi, |
6 | Hızlı kültür yöntemlerini bilir | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav, Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Mikrobiyolojik analizler için örnek alınması ve örneklerin analize hazırlanması | |
2 | Gıdaların mikrobiyolojik kontrolleri | |
3 | Gıdaları bozan mikroorganizmalar | |
4 | İndikatör organizmalar | |
5 | Patojen mikroorganizmalar | |
6 | Sterilizasyon etkinliğinin kontrolü ve mikrobiyel popülasyona göre gıdaların sterilizasyon yönteminin ve derecesinin belirlenmesi | |
7 | Gıdaların mikrobiyolojik analizleri | |
8 | Mikrobiyel analiz sonuçlarının değerlendirilmesi | |
9 | Gıda standartlarının hazırlanmasında mikrobiyolojik kriterler, mikrobiyolojik standartlar ve irdelenmeleri | |
10 | Bakteri izolasyon ve identifikasyonu | |
11 | Mikroorganizma sayısının belirlenmesinde hızlı yöntemler | |
12 | Engeller teknolojisi ve uygulamaları | |
13 | HACCP | |
14 | Toplam kalite yöntemi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | [1] Doç. Dr. Serap COŞANSU AKDEMİR, Gıdalarda Mikrobiyolojik Kalite Kontrolü Ders Notları |
Ders Kaynakları | [2] Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, 2000, Ankara Üniversitesi [3] Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, 2005, Prof. Dr. A. Kadir Halkman [4] Food Microbiology and Laboratory Practice, 2005, Chris Bell, Paul Neaves & Anthony P. Williams |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | ||||||
2 | Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | X | |||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | X | |||||
4 | Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | ||||||
5 | Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme | X | |||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti | X | |||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi | ||||||
9 | Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi | ||||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 20 |
1. Ara Sınav | 40 |
2. Ödev | 20 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
1. Final | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 1 | 8 | 8 |
Ödev | 1 | 20 | 20 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 153 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,12 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |