Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Food Safety | SAU 031 | 0 | 2 + 0 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | To explain the causes and resources of the factors that may be harmful to human health, and to demonstrate the their prevention ways in the food consumption. |
Dersin İçeriği | The toxic / harmful substances or infections arising from processed or raw foods and the potentially their harmful effects on human health and prevention methods. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Lecture, Question-Answer, | Testing, | |
2 | Lecture, Question-Answer, | Testing, | |
3 | Lecture, Question-Answer, Discussion, | Testing, | |
4 | Lecture, Question-Answer, | Testing, | |
5 | Lecture, Question-Answer, Discussion, | Testing, | |
6 | Lecture, | Testing, | |
7 |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Definition and importance of food safety | |
2 | Food spoilage agents | |
3 | Foodborne health risks 1 (bacteria and fungi) | |
4 | Foodborne health risks 2 (bacteria, parasites and viruses) | |
5 | Foodborne health risks 3 (chemical contaminants) | |
6 | Foodborne health risks 4 (natural food contaminants) | |
7 | Mushroom poisoning | |
8 | Food additives | |
9 | Food preservation techniques | |
10 | Hygiene and sanitation in food safety | |
11 | Food security programs | |
12 | Food safety practices | |
13 | Food safety practices | |
14 | General evaluation |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Gıda güvenliği ders notu, Sakarya Üniversitesi. |
Ders Kaynakları | 1.Topal Ş., Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, 1996. TÜBİTAK. 2. Food Safety, Julie Miller Jones, 2004, CRS Press. 3.Erkmen O., Bozoğlu F., Food Safety, 2008, İlke Yayınevi, Ankara. 4.Göktan D., Tunçel G., Gıda Güvenliği Uygulamaları, 2011, Bornova, İzmir. 5.Başoğlo F., Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri 2011, Dora Yayınevi, Bursa. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 20 |
2. Kısa Sınav | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Course Duration (Including the exam week: 16x Total course hours) | 16 | 2 | 32 |
Hours for off-the-classroom study (Pre-study, practice) | 16 | 3 | 48 |
Mid-terms | 1 | 10 | 10 |
Quiz | 2 | 4 | 8 |
Assignment | 1 | 8 | 8 |
Final examination | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 121 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,84 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |