Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Tourısm Management | SBF 481 | 7 | 3 + 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | None |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi LÜTFİ MUSTAFA ŞEN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | Res.Asst. Çağrı ERDOĞAN |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Öğretim |
Dersin Amacı | The main objective of this course will be the introduction of tourism management issues; It is to provide the student´s overall understanding of the major tourism enterprises. |
Dersin İçeriği | In this course; Tourism and tourist concepts, types of tourism, tourism industry, tourism operations and features, travel, accommodation, food and beverage, recreation, transportation, maritime tourism business will be discussed at the presentation level. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Express the terms of business and tourism business administration. | Lecture, Question-Answer, Discussion, | Testing, Oral Exam, Homework, |
2 | Explain the basic functions of the tourism business. | Lecture, Question-Answer, Discussion, | Testing, Oral Exam, Homework, |
3 | Recognize the travel agencies and other companies performing in travel industry. | Lecture, Question-Answer, Discussion, | Testing, Oral Exam, Homework, |
4 | Express the term of touristic product. | Lecture, Question-Answer, Discussion, | Testing, Oral Exam, Homework, |
5 | Explain the definition, features and historical development of hotels. | Lecture, Question-Answer, Discussion, | Testing, Oral Exam, Homework, |
6 | Classify the companies of food and baverage. | Lecture, Question-Answer, Discussion, | Testing, Oral Exam, Homework, |
7 | Explain the importance of yacht and marine companies and transportation companies. | Lecture, Question-Answer, Discussion, | Testing, Oral Exam, Homework, |
8 | Interpret the future of tourism industry on the basis of tourism business. | Lecture, Question-Answer, Discussion, | Testing, Oral Exam, Homework, |
9 | Develop solutions by taking responsibility for the unforeseeable complex situations related by the sorts of hotel management, travel management and the other touristic companies. | Lecture, Question-Answer, Discussion, | Testing, Oral Exam, Homework, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Basic Business Concepts and Tourism | DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları |
2 | Travel Businesses | DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları |
3 | Travel Businesses | DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları |
4 | Travel Businesses | DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları |
5 | Accommodation Businesses | DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları |
6 | Accommodation Businesses | DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları |
7 | Accommodation Businesses | DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları |
8 | Food & Beverage Businesses | |
9 | Midterm Exam | DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları |
10 | Food & Beverage Businesses | DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları |
11 | Food & Beverage Businesses | DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları |
12 | Marine Tourism Businesses | DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları |
13 | Transportation and Airline Businesses in Tourism | DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları |
14 | Recreation Businesses | DemirKol, Ş. Zengin B. (2009). Turizm İşletmeleri. Değişim Yayınları |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Demirkol, Ş., B. Zengin (2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul. |
Ders Kaynakları | Kozak, N., M. A. Kozak, M. Kozak (2014), Genel Turizm: İlkeler-Kavramlar, Detay Yayıncılık. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Acquiring theoretical and practical competency in the fields of industrial relations, human resource management, social policy and labour and social security law both at national and international levels | X | |||||
2 | Mastering core industrial relations concepts | X | |||||
3 | Demonstrating awareness of issues related to social justice | X | |||||
4 | Competent use of Turkish language in written and oral communication and ability to reflect on what you have learned, and to conduct an inventory of skills and competencies gained | X | |||||
5 | Ability to engage in independent analysis and communication of results and ability to independently formulate research or term paper topics | X | |||||
6 | Competent use of statistics and databases to analyze data, interpreting graphs , tables, and index numbers and constructing them to convey information | X | |||||
7 | Ability to work effectively in groups | X | |||||
8 | Competent use of a foreign language in terms of oral, written and learning skills | X | |||||
9 | Competent use of word processing, presentation, spreadsheet and statistical software used in human resources and labour relations | ||||||
10 | Developing an ethical sensitivity in professional and scientific contexts | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 70 |
1. Kısa Sınav | 5 |
2. Kısa Sınav | 5 |
1. Ödev | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
1. Final | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Course Duration (Including the exam week: 16x Total course hours) | 16 | 3 | 48 |
Hours for off-the-classroom study (Pre-study, practice) | 16 | 1 | 16 |
Mid-terms | 1 | 20 | 20 |
Quiz | 2 | 5 | 10 |
Assignment | 1 | 15 | 15 |
Final examination | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 129 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,16 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |