Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Osmanlı Türkçesi I TDE 251 3 4 + 0 4 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler

Farsça I

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. VİLDAN COŞKUN
Dersi Verenler Doç.Dr. İLHAN UÇAR, Prof.Dr. VİLDAN COŞKUN,
Dersin Yardımcıları

Arş. Gör. Tuğçe Takoğlu,  Ar. Gör. Muhammed Tarık Ablak

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

aOsmanlı Türkçesi döneminde kulanılan Arap alfabesini öğretmek, bu alfabeyle yazılmış metinleri okuma ve anlama becerisini kazandırmak. 

Dersin İçeriği

Osmanlı Türkçesinde kullanılan yazı sistemi, Arapça ve Farsça unsurlar ve bu unsurların Osmanlı Türkçesinde kullanım Şekilleri, Anlamları ve Yapıları.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Osmanlı harfleriyle yazılmış edebi metinleri okuyup anlayabilir ve günümüz alfabesine dayalı çevriyazıya aktarabilir.
2 Arapça vezin bilgisine sahip olur.
3 Arapça ve Farsça tamlama yapılarını bilir.
4 Osmanlı Türkçesi metinlerindeki Arapça ve Farsça yapıları tanır.
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Osmanlı Türkçesinin Türk dili tarihindeki yeri. Osmanlı Türkçesinde Arapça ve Farsça etkisi. Faruk Kadri Timurtaş'ın Osmanlı Türkçesi Grameri adlı kitabındaki(ya da muadil kaynak) ilgili kısım okunacak. Konuyla ilgili bir okuma parçası bir ödev verilecek.
2 Osmanlı Türkçesinde Arapça Unsurlar: Aslî ve zâid harfler. Kelimenin veznini bulmak. Faruk Kadri Timurtaş'ın Osmanlı Türkçesi Grameri adlı kitabındaki(ya da muadil kaynak) ilgili kısım okunacak. Konuyla ilgili bir okuma parçası bir ödev verilecek.
3 Osmanlı Türkçesinde Arapça Unsurlar: Arapça kelime çeşitleri. İsim, masdar, ism-i fâil, ism-i mefûl, sıfat-ı müşebbehe. Arapça kelimelerde çokluk (cem'). Faruk Kadri Timurtaş'ın Osmanlı Türkçesi Grameri adlı kitabındaki(ya da muadil kaynak) ilgili kısım okunacak. Konuyla ilgili bir okuma parçası bir ödev verilecek.
4 Osmanlı Türkçesinde Arapça Unsurlar: Aksâm-ı Seb'a. Arapça kelimelerin kısımları. Faruk Kadri Timurtaş'ın Osmanlı Türkçesi Grameri adlı kitabındaki(ya da muadil kaynak) ilgili kısım okunacak. Konuyla ilgili bir okuma parçası bir ödev verilecek.
5 Osmanlı Türkçesinde Arapça Unsurlar: Masdarlar. Sülâsî mücerred masdarlar, mimli masdarlar, mec'ûl masdarlar.. Faruk Kadri Timurtaş'ın Osmanlı Türkçesi Grameri adlı kitabındaki(ya da muadil kaynak) ilgili kısım okunacak. Konuyla ilgili bir okuma parçası bir ödev verilecek.
6 Osmanlı Türkçesinde Arapça Unsurlar: Mezîdünfîh masdarlar ve i'lâl kaideleri. Faruk Kadri Timurtaş'ın Osmanlı Türkçesi Grameri adlı kitabındaki(ya da muadil kaynak) ilgili kısım okunacak. Konuyla ilgili bir okuma parçası bir ödev verilecek.
7 Osmanlı Türkçesinde Arapça Unsurlar: Mezîdünfîh masdarlar ve ilâl kaideleri. Faruk Kadri Timurtaş'ın Osmanlı Türkçesi Grameri adlı kitabındaki(ya da muadil kaynak) ilgili kısım okunacak. Konuyla ilgili bir okuma parçası bir ödev verilecek.
8 Arapça izafet yapıları. Harf-i tarîf. Şemsî ve kamerî tamlama. Lafzî izafet. Faruk Kadri Timurtaş'ın Osmanlı Türkçesi Grameri adlı kitabındaki(ya da muadil kaynak) ilgili kısım okunacak. Konuyla ilgili bir okuma parçası bir ödev verilecek.
9 ARA SINAV
10 Osmanlı Türkçesinde Farsça Unsurlar: Farsça isimler, sıfatlar ve filler. Farsça fiil gövdeleri. Geçmiş zaman ve geniş zaman gövdesi. Faruk Kadri Timurtaş'ın Osmanlı Türkçesi Grameri adlı kitabındaki(ya da muadil kaynak) ilgili kısım okunacak. Konuyla ilgili bir okuma parçası bir ödev verilecek.
11 Osmanlı Türkçesinde Farsça Unsurlar: Farsça tamlama çeşitleri. Kesre-i izâfet, hemze-i izâfet, yâ-yı izâfet. Birleşik sıfatlar. Faruk Kadri Timurtaş'ın Osmanlı Türkçesi Grameri adlı kitabındaki(ya da muadil kaynak) ilgili kısım okunacak. Konuyla ilgili bir okuma parçası bir ödev verilecek.
12 Osmanlı Türkçesinde Farsça Unsurlar: Osmanlı Türkçesinde kullanılan Farsça ön ekler. Farsça ism-i fâil yapıları. Faruk Kadri Timurtaş'ın Osmanlı Türkçesi Grameri adlı kitabındaki(ya da muadil kaynak) ilgili kısım okunacak. Konuyla ilgili bir okuma parçası bir ödev verilecek.
13 Osmanlı Türkçesinde Farsça Unsurlar: Osmanlı Türkçesinde kullanılan Farsça son ekler. Farsça ism-i mefûl yapıları Faruk Kadri Timurtaş'ın Osmanlı Türkçesi Grameri adlı kitabındaki(ya da muadil kaynak) ilgili kısım okunacak. Konuyla ilgili bir okuma parçası bir ödev verilecek.
14 Eski Anadolu Türkçesi dönemi ile Klasik Osmanlı Türkçesinin karşılaştırması Faruk Kadri Timurtaş'ın Osmanlı Türkçesi Grameri adlı kitabındaki(ya da muadil kaynak) ilgili kısım okunacak. Konuyla ilgili bir okuma parçası bir ödev verilecek.
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Prof. Dr. Faruk K. Timurtaş, Osmanlı Türkçesi Grameri

Prof.Dr. Hayati Develi, Osmanlı Türkçesi Kılavuzu II

Prof. Dr. Fahir İZ, Eski Türk Edebiyatında Nazım, Nesir

Ferit Devellioğlu, Osmanlıca – Türkçe Ansiklopedik Lügat

Şemsettin Sami, Kâmûs-ı Türkî

Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Ödev 20
1. Kısa Sınav 10
Toplam 90
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 3 3
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 15 15
Final 1 6 6
Toplam İş Yükü 130
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,2
Dersin AKTS Kredisi 5