Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Metin Şerhi II TDE 388 6 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler

KTE Nesir II

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Arş.Gör.Dr. BEDRİYE GÜLAY AÇAR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları

Arş. Gör. M. Tarık ABLAK

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Seçilmiş metin örneklerinden hareketle, Klasik Türk şiirine ilişkin şerh yöntemlerini ve bu şiirin son derece zengin olan içerik dünyasını ana hatlarıyla öğretme. Eski Türk edebiyatı metinlerini anlama, açıklama ve yorumlamada kullanılan geleneksel, modern ve postmodern metotlarla şerh, yorum, tahlil ve inceleme yapabilme ve bilhassa metinleri anlamada filolojik, etimolojik ve semantik yaklaşımların kullanılmasını sağlama.

Dersin İçeriği

Metin şerhi, metin tahlili ve metin incelemesine ilişkin tanımlar ile aralarındaki farklar; dinî-tasavvufi veya din dışı (profane) KlasikTürk şiiri metinlerinin şerhine dair geleneksel veya modern yaklaşım ve metotlar; bir metnin şerh edilebilmesi için gerekli alt yapı bilgilerinin ana hatlarıyla hatırlatılması ve pekiştirilmesi; bu tür metinlerin içerdiği dinî-tasavvufi, milli, sosyal, kültürel, estetik ve poetik unsurlara uygulamalı örneklerle dikkat çekme.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Klasik Türk şiiri metinlerini anlama, açıklama ve şerh etmede (yorumlamada) kullanılan geleneksel ve modern metotları sıralar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grupla Çalışma, Gösterip Yaptırma,
2 Klasik Türk şiiri metinlerini anlama, açıklama ve şerh etmede (yorumlamada) kullanılan geleneksel ve modern metotları anlatır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grupla Çalışma, Gösterip Yaptırma,
3 Dinî-tasavvufi veya din dışı (profane) metin örneklerinden hareketle Klasik şiirin zengin içerik dünyasına dair tespitlerde bulunur. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grupla Çalışma, Gösterip Yaptırma,
4 Dinî-tasavvufi veya din dışı (profane) metin örneklerinden hareketle Klasik şiirin zengin içerik dünyasını yorumlar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grupla Çalışma, Gösterip Yaptırma,
5 Klasik Türk şiirinin içerdiği dinî-tasavvufi, milli, sosyal, kültürel, estetik ve poetik unsurları düzenler. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grupla Çalışma, Gösterip Yaptırma,
6 Klasik Türk şiirinin içerdiği dinî-tasavvufi, milli, sosyal, kültürel, estetik ve poetik unsurları değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grupla Çalışma, Gösterip Yaptırma,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Metin şerhi, metin açıklaması, metin incelemesi, metin tahliline ilişkin tanımlar, özellikleri ve aralarındaki farklara ilişkin bilgiler. Klasik Türk şiiri metinlerinin şerhi için bilinmesi gereken temel hususlar. Metin şerhi ve metin tahlili kavramlarının tanımı yapılacak.
2 Taşlıcalı Yahyâ Divanı’ndan beyit/şiir örneklerinin şerhi. Taşlıcalı Yahyâ'nın hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilecek.
3 Nev’î Divanı’ndan beyit/şiir örneklerinin şerhi. Nev'î'nin hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilecek.
4 Emrî Divanı’ndan beyit/şiir örneklerinin şerhi. Emrî'nin hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilecek.
5 Fuzûlî Divanı’ndan beyit/şiir örneklerinin şerhi. Fuzûlî'nin hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilecek.
6 Hayâlî Divanı’ndan beyit/şiir örneklerinin şerhi. Hayâlî'nin hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilecek.
7 Revânî Divanı’ndan beyit/şiir örneklerinin şerhi. Revânî'nin hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilecek.
8 Bâkî Divanı’ndan beyit/şiir örneklerinin şerhi. Bâkî'nin hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilecek.
9 ARA SINAV
10 Bağdatlı Rûhî Divanı’ndan beyit/şiir örneklerinin şerhi. Bağdatlı Rûhî'nin hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilecek.
11 Gelibolulu Âlî Divanı’ndan beyit/şiir örneklerinin şerhi. Gelibolulu Âlî'nin hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilecek.
12 İshak Çelebi Divanı’ndan beyit/şiir örneklerinin şerhi. İshak Çelebi'nin hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilecek.
13 Cinânî Divanı’ndan beyit/şiir örneklerinin şerhi. Cinânî'nin hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilecek.
14 Niyâzî-i Mısrî Divanı’ndan beyit/şiir örneklerinin şerhi. Niyâzî-i Mısrî'nin hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilecek.
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Yekta Saraç, İsmail Güleç, Ozan Yılmaz, Hakan Yekbaş’ın makaleleri; Doç. Dr. İsmail Hakkı Aksoyak, “Metin Şerhi, Eski Türk Edebiyatı El kitabı”, (Grafiker Yayıları, Ankara); Prof. Dr. Ömür Ceylan, “Tasavvufî Şiir Şerhleri” (Kitabevi Yayınları, İstanbul); Prof. Dr. Mehmed Çavuşoğlu, “Divanlar Arasında” (Akçağ Yayınları, Ankara); Nezahat Öztekin, “İslâmî Türk Edebiyatına Giriş ve Metin Şerhi” (İzmir).

Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
3. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 5 5
Kısa Sınav 2 3 6
Ödev 1 3 3
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 120
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,8
Dersin AKTS Kredisi 5