Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Kuantum Hesaplamaya Giriş CST 618 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri

Cebir, Lineer cebir, Matris analizi, Kodlama teorisi

Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. MURAT GÜZELTEPE
Dersi Verenler Prof.Dr. MURAT GÜZELTEPE,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Son yıllarda özellikle kuantum bilgisayarlarının düşünülmesi ile kuantum bilgisayarlarının hızı göz önüne alındığında bilginin korunması ve güvenli bir şekilde transferi bakımından kuantum kodlar alanındaki gelişmelerin takibi için kuantum hesaplamaya giriş ve kuantum bilgi konularına olan gereksinimi karşılamak.

Dersin İçeriği

1. Bölüm: Temel kavramlar: Devre modeli, ters hesaplama, kuantum dvre modeli
2. Bölüm: Lineer cebir ve Dirac notasyonu: Dirac notasyonu ve Hilbert uzaylar, dual vektörler, spektral teoremi, tensör çarpımı, Schmidt teoremi, Dirac notasyonu ile ilgili bazı özellikler, lineer operatörler ve matrisler, özdeğer problemleri, Pauli spin matrisleri
3. Bölüm: Kubitler ve bazı kuantum olguları: Tekli kubitler, Çoklu kubitler, kuantum mantık kapıları, kuantum ışınlama, kuantum dolanıklık
4. Bölüm: kuantum kodlama, kuantum dekodlama, kuantum kanalı, Calderbank-Shor-Steane kodları, stabilizer kuantum kodlar

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Devre modeli, ters hesaplama, kuantum devre modelinin anlar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma,
2 Tekli kubitler, Çoklu kubitler, kuantum mantık kapıları, kuantum ışınlama, kuantum dolanıklık tanımlarını kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Bireysel Çalışma, Grupla Çalışma,
3 kuantum kodlama, kuantum dekodlama, kuantum kanalı, Calderbank-Shor-Steane kodları, stabilizer kuantum kodlarını kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Bireysel Çalışma,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Devre modeli, ters hesaplama, quantum devre modeli
2 Dirac notasyonu ve Hilbert uzay, dual vektörler
3 Spektral teoremi, tensör çarpımı
4 Schmidt teormi, Drac notasyonu ile ilgili bazı özellikler
5 Lineer operatörler ve matrisler, özdeğer problemleri
6 Pauli spin matrisleri, ara sınav
7 Tekli ve çoklu kubitler, superpozisyonlar
8 Kuantum mantık kapıları
9 Kuantum ışınlama
10 Ölçüm
11 Kuantum dolanıklık ve kuantum paralellik
12 Kuantum kodlama, kuantum dekodlama
13 CSS kodları
14 Stabilizer kuantum kodlar
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

1. Nielsen, M. A., Chuang, I. L., Quantum computation and quantum information, Cambridge: Cambridge university press, 2000.

2. Kaye, P., Laflamme, R., Mosca, M., An introduction quantum computing, Oxford university press, 2007.

3. Nakahara, M., Ohmi, T., Quantum computing from linear algebra to physical realizations, CRC press Taylor and Francis group 6000 Broken Sound Parkway NW, Suite 300 Boca Raton, FL 33487-2742, 2008.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri içeren bilimsel projeler geliştirir ve bu projeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında sahip olduğu kapsamlı bilgiyi elde ettiği bilgi ile karşılaştırarak değerlendirir ve sentezleyerek yeni sonuçlar ortaya koyar.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ve/veya yöntemler geliştirir.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ile yeni modellemelerin oluşturulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilir, bu tür takımlarda liderlik yapabilir ve karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilir; bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, alanında veya alan dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak, yazılı ya da sözlü olarak aktararak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
7 Cebir ve sayılar teorisi alanında grup teorisi, halkalar, cisimler, sayılar teorisi, Galois teorisi gibi konularda geniş bir teorik temele sahip olur, soyut yapıları analiz eder, kriptografi ve matematiksel güvenlik konularında bilgi edinir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 5 80
Ara Sınav 1 3 3
Ödev 3 9 27
Final 1 3 3
Toplam İş Yükü 161
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,44
Dersin AKTS Kredisi 6