Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Makro İktisat IKT 208 4 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AHMET GÜLMEZ
Dersi Verenler Prof.Dr. AHMET GÜLMEZ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı İktisadi hayatın kavranması, makro ekonomik olaylara ilişkin temel kavramların anlaşılması ve rasyonel davranışın öğrenilmesi, Milli Gelirin teşekkülü, Klasik, Keynezyen makro iktisat teorisi, IS-LM modeli ekseninde dışa kapalı ve açık ekonomide makro modelin analizi ve AS- AD analizi çerçevesinde çeşitli makro iktisadi olaylar analiz edilecektir.
Dersin İçeriği Bu derste makro iktisadi olaylar ve iktisadi olayın tarafları, bunların davranış tarzları, Milli Gelirin teşekkülü, Klasik, Keynezyen makro iktisat teorisi, IS-LM modeli ekseninde dışa kapalı ve açık ekonomide makro modelin analizi ve AS- AD analizi çerçevesinde çeşitli makro iktisadi olaylar analiz edilecektir.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Makro iktisadi analiz için gerekli temel kavram ve prensiplerini tanımlar. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Gezi / Gözlem,
2 Temel makro iktisadi teorileri açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Gezi / Gözlem,
3 Makroekonomik analiz için milli gelir, işsizlik, enflasyon, büyüme ve fiyat endeksi kavramlarını açıklar ve bunları ölçer. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Gezi / Gözlem,
4 Klasik, Keynezyen ve IS-LM modellerinde milli gelir dengesinin oluşumu ve değişimlerini grafik yardımıyla analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Gezi / Gözlem,
5 Harcama kalemlerinin değişiminde çarpan kavramını, bunun nasıl ölçüldüğünü, özelliklerini ve sınırlarını açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Gezi / Gözlem,
6 Makro iktisadi problemlere ekonomi politikaları önerir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Gezi / Gözlem,
7 Para ve maliye politikalarının etkilerini değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Gezi / Gözlem,
8
9
10
11
12
13
14
15
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Makro ekonominin tarihçesi, araştırma alanları ve temel varsayımları Kemal Yıldırım ve diğerleri, Makro Ekonomi, Seçkin Kitabevi, 2006. R. Dornbusch ve S. Gischer, Makroekonomi, Akademi Yayını. Erdal Ünsal, Makro İktisat, İmaj Yayıncılık.
2 Ekonomik dalgalanmalar ve makro ekonomik değişkenler arasındaki ilişkiler ve ekonomi politikası. Kemal Yıldırım ve diğerleri, Makro Ekonomi, Seçkin Kitabevi, 2006. R. Dornbusch ve S. Gischer, Makroekonomi, Akademi Yayını. Erdal Ünsal, Makro İktisat, İmaj Yayıncılık.
3 Ekonomik faaliyet hacminin ölçülmesi, GSMH ve ilgili kavramlar. Kemal Yıldırım ve diğerleri, Makro Ekonomi, Seçkin Kitabevi, 2006. R. Dornbusch ve S. Gischer, Makroekonomi, Akademi Yayını. Erdal Ünsal, Makro İktisat, İmaj Yayıncılık.
4 Ekonominin üretim kapasitesindeki artışın ölçülmesi; büyüme oranı, fiyat endeksleri, enflasyon oranı ve faiz oranı. Kemal Yıldırım ve diğerleri, Makro Ekonomi, Seçkin Kitabevi, 2006. R. Dornbusch ve S. Gischer, Makroekonomi, Akademi Yayını. Erdal Ünsal, Makro İktisat, İmaj Yayıncılık.
5 Diğer ülkelerle ekonomik ilişkilerin ölçülmesi; ödemeler bilançosu, döviz kuru ve ölçülmesi. Kemal Yıldırım ve diğerleri, Makro Ekonomi, Seçkin Kitabevi, 2006. R. Dornbusch ve S. Gischer, Makroekonomi, Akademi Yayını. Erdal Ünsal, Makro İktisat, İmaj Yayıncılık.
6 Ekonomik karar birimleri ve faaliyetleri, devri akım modeli, stoklar ve akımlar arasındaki ilişkiler. Kemal Yıldırım ve diğerleri, Makro Ekonomi, Seçkin Kitabevi, 2006. R. Dornbusch ve S. Gischer, Makroekonomi, Akademi Yayını. Erdal Ünsal, Makro İktisat, İmaj Yayıncılık.
7 ARA SINAV
8 Klasik ekonominin varsayımları, işgücü piyasasında denge, mal piyasası ve faiz oranı. Kemal Yıldırım ve diğerleri, Makro Ekonomi, Seçkin Kitabevi, 2006. R. Dornbusch ve S. Gischer, Makroekonomi, Akademi Yayını. Erdal Ünsal, Makro İktisat, İmaj Yayıncılık.
9 Klasik modelin bazı sonuçları; sermaye birikimi, nüfus artışı ve işsizlik. Kemal Yıldırım ve diğerleri, Makro Ekonomi, Seçkin Kitabevi, 2006. R. Dornbusch ve S. Gischer, Makroekonomi, Akademi Yayını. Erdal Ünsal, Makro İktisat, İmaj Yayıncılık.
10 Klasik modelde toplam arz ve talep eğrileri ve ekonomi politikalarının etkinliği. Kemal Yıldırım ve diğerleri, Makro Ekonomi, Seçkin Kitabevi, 2006. R. Dornbusch ve S. Gischer, Makroekonomi, Akademi Yayını. Erdal Ünsal, Makro İktisat, İmaj Yayıncılık.
11 Keynesyen modelin varsayımları, toplam harcamalar, denge gelir düzeyi ve toplam arz eğrisi. Kemal Yıldırım ve diğerleri, Makro Ekonomi, Seçkin Kitabevi, 2006. R. Dornbusch ve S. Gischer, Makroekonomi, Akademi Yayını. Erdal Ünsal, Makro İktisat, İmaj Yayıncılık.
12 Keynesyen modelde çoğaltan mekanizması ve işleyişi, açık ekonomide denge gelir düzeyi. Kemal Yıldırım ve diğerleri, Makro Ekonomi, Seçkin Kitabevi, 2006. R. Dornbusch ve S. Gischer, Makroekonomi, Akademi Yayını. Erdal Ünsal, Makro İktisat, İmaj Yayıncılık.
13 IS-LM modelinin oluşumu, birlikte denge, dengesizlikler ve dengesizliklerin giderilmesi. Kemal Yıldırım ve diğerleri, Makro Ekonomi, Seçkin Kitabevi, 2006. R. Dornbusch ve S. Gischer, Makroekonomi, Akademi Yayını. Erdal Ünsal, Makro İktisat, İmaj Yayıncılık.
14 IS-LM modelinde para ve maliye politikalarının güçlü ve zayıf etkileri. Kemal Yıldırım ve diğerleri, Makro Ekonomi, Seçkin Kitabevi, 2006. R. Dornbusch ve S. Gischer, Makroekonomi, Akademi Yayını. Erdal Ünsal, Makro İktisat, İmaj Yayıncılık.
Kaynaklar
Ders Notu Kemal Yıldırım ve diğerleri, Makro Ekonomi, Seçkin Kitabevi, 2006. R. Dornbusch ve S. Gischer, Makroekonomi, Akademi Yayını. Erdal Ünsal, Makro İktisat, İmaj Yayıncılık.
Ders Kaynakları Makro iktisat adı taşıyan tüm kitaplar kullanılabilir
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Gerçek hayattaki ekonomik olaylara ve sorunlara yaklaşımlarında geniş bir perspektiften ekonomik konularda analitik olarak tutarlı fikirler oluşturma ve savunma becerisine sahip olma.
2 Mikro ve makro ekonomik sorunlara çözüm bulmak için temel ekonometri ve istatistiksel teorileri kullanma becerisine sahip olmak.
3 Türkçe'nin yanı sıra yabancı dilde yazılı (ve tercihen sözlü) iletişim becerisine sahip olmak.
4 Genel ekonometrik teori bilgisi.
5 Hem kamu hem de özel sektörün ihtiyaç duyduğu yüksek vasıflı personelde olması gereken yeterli düzeyde hukuk bilgisine sahip olmak.
6 Hem temel bilgisayar (word, excel gibi programlarda) hem de en az bir istatistiksel bilgisayar programını (SPSS, Eviews, Gauss, Stata vb.) kullanabilmek
7 Matematiksel, ekonomik, istatistiksel ve ekonometrik olarak analiz etme becerisi kazanmak
8 Sayısal ve istatistiksel araştırma becerisine ve düşünme becerisine sahip, bunlar doğrultusunda alınacak kararların sonuçlarını tahmin edebilme ve doğru tahminlerde bulunabilme; nedensel ilişkileri göz önünde bulunduran, analitik düşünce yapısına sahip ve stratejik bir yaklaşım geliştirebilme
9 Sözlü ve yazılı iletişimde bu nitelikleri kullanabilmek için kelime anlamı, kompozisyon kuralları ve gramer gibi yabancı dil bilgisine sahip olmak
10 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olmak
11 Türkçe yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahip olmak
12 Takım çalışmasına uyumlu, inisiyatif sahibi, yenilikçi fikirlere açık ve analitik düşünme becerisine sahip olmak
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 80
1. Kısa Sınav 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)