Ders Bilgileri
Yazdır
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
0 | 0 | 0 |
Ön Koşul Dersleri | |
---|---|
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | |
Dersin Türü | BOS |
Dersin Koordinatörü |
Prof.Dr. ARİF BİLGİN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | |
Dersin Amacı |
Handling the development of Turkish culinary from the early nomadic Central Asian Turkish communities to nowadays in the context of continuity and change.
|
Dersin İçeriği |
Continuity and changes seen in the Turkish culinary culture from the nomadic Central Asian Turkish communities to nowadays will be handled in the context of organization, foodstuff and cooking techniques.
|
Dersin Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1 - Apprehends the relationship of Turkish culinary culture with the geography and life style. | 1 - 2 - 3 - |
Öğretim Yöntemleri: | 1:Lecture 2:Question-Answer 3:Discussion |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Hafta | Konular | ÖnHazırlık |
---|---|---|
1 | Introduction: About the world cuisine culture and researching the history of Turkish cuisine | |
2 | Nomadic Turkish cuisine in the Central Asia | |
3 | Transition to residential life, Islamization and Change | |
4 | Immigrations and interaction with the Persian-Arabic cultural areas | |
5 | Nourishment habits in the Seljukids | |
6 | Nourishment habits in the Mamluks | |
7 | Nourishment culture in the Anatolian Seljukids and 14th century Anatolia | |
8 | 15th century Ottoman cuisine | |
9 | MIDTERM EXAMINATION | |
10 | Zenith of the Ottoman Cuisine: 16th Century I | |
11 | Zenith of the Ottoman Cuisine: 16th Century II | |
12 | Turkish cuisine that changed tiwh geographic discoveries | |
13 | Change in the Ottoman Cuisine: 19th Century I | |
14 | Change in the Ottoman Cuisine: 19th Century II |
Kaynaklar |
||
---|---|---|
Ders Notu | ||
Ders Kaynakları |
Döküman Paylaşımı |
---|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
No | Program Öğrenme Çıktıları | KatkıDüzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SIRA | KATKI YÜZDESİ |
---|---|---|
AraSinav | 1 | 60 |
KisaSinav | 1 | 10 |
Odev | 1 | 20 |
KisaSinav | 2 | 10 |
Toplam | 100 | |
Yıliçinin Başarıya Oranı | 60 | |
Finalin Başarıya Oranı | 40 | |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü
Etkinlik | Sayısı | Süresi(Saat) | Toplam İş yükü(Saat) |
---|---|---|---|
Course Duration (Including the exam week: 16x Total course hours) | 16 | 2 | 32 |
Hours for off-the-classroom study (Pre-study, practice) | 16 | 1 | 16 |
Toplam İş Yükü | 48 | ||
Toplam İş Yükü /25(s) | 1.92 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 1.92 |