Yazdır

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
0 0 0
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi
Dersin Türü BOS
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ARİF BİLGİN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi
Dersin Amacı
Handling the development of Turkish culinary from the early nomadic Central Asian Turkish communities to nowadays in the context of continuity and change.
Dersin İçeriği
Continuity and changes seen in the Turkish culinary culture from the nomadic Central Asian Turkish communities to nowadays will be handled in the context of organization, foodstuff and cooking techniques.
Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 - Apprehends the relationship of Turkish culinary culture with the geography and life style. 1 - 2 - 3 -
Öğretim Yöntemleri: 1:Lecture 2:Question-Answer 3:Discussion
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Hafta Konular ÖnHazırlık
1 Introduction: About the world cuisine culture and researching the history of Turkish cuisine
2 Nomadic Turkish cuisine in the Central Asia
3 Transition to residential life, Islamization and Change
4 Immigrations and interaction with the Persian-Arabic cultural areas
5 Nourishment habits in the Seljukids
6 Nourishment habits in the Mamluks
7 Nourishment culture in the Anatolian Seljukids and 14th century Anatolia
8 15th century Ottoman cuisine
9 MIDTERM EXAMINATION
10 Zenith of the Ottoman Cuisine: 16th Century I
11 Zenith of the Ottoman Cuisine: 16th Century II
12 Turkish cuisine that changed tiwh geographic discoveries
13 Change in the Ottoman Cuisine: 19th Century I
14 Change in the Ottoman Cuisine: 19th Century II

Kaynaklar

Ders Notu
Ders Kaynakları

Döküman Paylaşımı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı

No Program Öğrenme Çıktıları KatkıDüzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SIRA KATKI YÜZDESİ
AraSinav 1 60
KisaSinav 1 10
Odev 1 20
KisaSinav 2 10
Toplam 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 60
Finalin Başarıya Oranı 40
Toplam 100

AKTS - İş Yükü

Etkinlik Sayısı Süresi(Saat) Toplam İş yükü(Saat)
Course Duration (Including the exam week: 16x Total course hours) 16 2 32
Hours for off-the-classroom study (Pre-study, practice) 16 1 16
Toplam İş Yükü 48
Toplam İş Yükü /25(s) 1
Dersin AKTS Kredisi 1
; ;